lauantai 29. syyskuuta 2012

A week in September

 
 
 
 
Voi mikä ihanan värikäs näkymä on kehkeytynyt/kehkeytymässä meidän takapihalle.Syksy on parannellut mun aloittamaa maalausta. En tiedä avautuuko tästä kuvasta mun visiot miten hyvin,yleensä kuvat tämmöisistä laajemmista kokonaisuuksista on aina vähän sekavan näköisiä. Etualalla on päärynäpuu,Vaasan Päärynä,joka on alkanut tuleentua niinku tähän aikaan pitääkin,hyvä hyvä!Vasemmassa reunassa on katsura,pikkuisen siinäkin jo alkaa syksyn merkkejä näkyä,latvassa punertaa jo.Niiden välistä avautuu sitten mun tänä kesänä työstämä alue,jossa jo ennestään kasvoi tuo rusotuomi (on muuten venähtänyt hurjan nopeasti,tuo yksi pitkä oksa pitäisi pätkäistä,ja muutenkin muotoilla latvusta,kun vain yltäisi) ja purppuraheisiangervo.Niiden väliin siirsin pari vuotta sitten kuivassa paikassa kituneet kelta-  ja viirukirjokanukat,jotka nyt ovat päässeet hyvään kasvuvauhtiin monen kurjan janoisen kesän jälkeen.
Tänä kesänä olen laajentanut istutusaluetta ja istuttanut siihen erimuotoisia ja -värisiä tuijia (pallo-,timantti-,kultatuija 'Sunkist'), kivan kirjokoivun  'Shiloh Splash', pähkinäpensaan ja koreanonnenpensaan.Välipaikkoihin on tarkoitus lisätä sopivia perennoja ja sipulikukkia.
 
Paikka on siis meidän talon takana,suojassa mereltä puhaltavilta voimakkailta etelätuulilta,pohjoisen puolelta sitä suojaa tiheä metsikkö.Vieressä kasvava tuuhea terijoensalava tuo myös suojaa tähän.Keväällä tässä on melkoisen kosteaa,mutta kesän edetessä tilanne tasoittuu,semmoinen hyvä peruskosteus kuitenkin säilyy,joten kasvit viihtyvät tässä hyvin.Kuumana kesäpäivänä paahteiselta etupihalta tullessa tämä kohta on kuin keidas,vilpoisa ja elvyttävä. Kaikenkaikkiaan tässä on luullakseni melko lähellä III-vyöhykkeen olosuhteet.


The autumn added  finishing touch to this colourful scene of our back garden.Here I have collected plants with dark and variegated leaves ,some lime greens too. 
 
Kirjokoivu, Betula nigra  'Shiloh Splash'
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kultatuija, Thuja occidentalis 'Sunkist'

Näin ne jo ylettyvät tekemään lähempää tuttavuutta: purppuraheisiangervo kurottaa kohti kelta- ja kirjokanukkaa.
They wanna make friends,Physocarpus opulifolius 'Diabolo' and Cornus Alba 'Gouchaultii' and 'Sibirica Variegata' 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rusotuomi, Prunus virginiana 'Schubert'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ehkä tämäkin pääsee joukon jatkoksi.Tämä on jonkunsortin pallotuija,tosin takuuvarmaa keskieurooppalaista kantaa.Mutta koska mun puksipallerot talvehtivat menestyksekkäästi,miksipäs ei tämäkin?
 Some sort of ball thuja
 
 
 
 
 
 
 
Tummakurjenpolvi 'Samobor'in siementaimia on hurjasti.Nämä sopisivat hyvin  tuonne alueelle,lehtien tummat rinkulat ja tummanvioletit kukat mätsäävät mainiosti edellä olevien kasvien kans.
 I think this geranium 'Samobor' will do nicely with the plants above
 
 
 
 
 
 


Rantehommat jäivät vaiheeseen koko kesäksi isän äkillisen poismenon takia.Ei kertakaikkiaan ole ollut jaksuja tehdä mitään ennenkuin vasta tässä kuussa,kiitos ylitsepursuavan syysenergian.Sitä kai piisaa mun pojallakin,joka urakoi melkoisen rankaläjän pätkiksi viime viikonloppuna.Suuri kiitos,rakas N<3,tästä on hyvä äitimuorin ja pikkusiskon jatkaa:)
Tosi hieno juttu on myös,että mun olkapää ja koko oirehtinut käsivarsi tuli kuntoon sillä kortisonilla.Nyt tohtii ja pystyy tekemään taas töitä,joista nautin yli kaiken!Selkäkään ei kenkkuile,jee!
Back to firewood project!My son sawed an enormous pile last weekend so now me and my daughter can continue splitting them.I love to do this and gardening without any pain in my shoulder or arm.

 
 
 
Tässä on se höyhenpensas, Fothergilla major,josta kirjoitin aikaisemmassa postauksessa.Lehdet muistuttaa kovasti lepän lehtiä,kukinnot tulevat olemaan kivat pörhöiset,höyhenmäiset.Tämä pääsee 'Vanha Rouva'-magnolian vieruskaveriksi grillikodan taakse,tykkää niinikään happamasta maaperästä.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tässä ripsialpi Lysimachia ciliata 'Firecracker'

 
 
 
 
Joe Pye Weed.Purppurapunalatva.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kivasti sopii nämäkin toistensa viereen,just samat sävyt taustan 'Anisovka'-omenapuun vahan peittämissä hedelmissä ja purppurapunalatvan kukinnoissa.
 These go well together,apple 'Anisovka' and flowering Joe Pye Weed
 
 
 
 
 
 
 
Tällaiset näkymät syntyvät vain maailmankaikkeuden lahjakkaimman maalarin pensselistä
 
 Only the most talented painter of the universe can paint a colourful view like this
 
 
 
 
 
 
 
Hmm...ei oo näköjään muistiin luottamista.Tässä ne nyt on vieretysten,mun identtiset kaksoset:D Vasemmalla on se viime syksynä ostamani himalajankataja ja oikealla uusi hankinta kiinankataja.Uskottava se on,kyllä ne on ihan eri maata.Samaa sukua kylläkin:)
 
 
 
 
 
 
 
 
Tämä näky mua sekä ilahduttaa että huolestuttaa.Oon niin iloinen tuoksuköynnöskuusaman Lonicera caprifolium elinvoimaisesta etenemisestä pitkin köynnöskaarta.Samalla sydäntä kylmää,kun tiedän,että nämä versot tulevat armotta paleltumaan ja kuolemaan talvipakkasissa.Meillä kasvaa kaksi tuoksuköynnöskuusamaa,kuten olen aikaisemminkin maininnut.Toinen maata pitkin ja tämä -kuten sanottu- köynnöskaaressa.Maata matava ei tietenkään palellu ollenkaan,mutta tämä menee uusiksi aina lumirajan yläpuolelta.Taidan kokeeksi kietoa tämän pakkaspeitteeseen täksi talveksi,olisi niin mukavaa,kun nämä runsaat versot heräisivät keväällä henkiin.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sitäpaitsi se on jo yltänyt ottamaan kädestä kiinni toiselta puolelta vastaan kurkottavaa tarha-alppikärhöä
Hand in hand with the opposite clematis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Toissa-aamuna herätessäni ja ulos katsoessani piha vilisi outoja hiippareita. Rastaat olivat pysähtyneet muuttomatkallaan tankkaamaan ja parissa päivässä pihlajat syötiin putipuhtaiksi.
 
The other day thrushes stopped during their autumn migration and ate all rowan berries
 
 
 
 
 
Eipä ole joka puulla tällaista tarinaa.Meillä on tämän viikon ollut vieraana tyttäreni uusiseelantilainen ystävä.Sain kuin sainkin houkuteltua heidät istutuspuuhiin ja luullakseni meidän pihalla kasvaa nyt paikkakuntamme ainoa uusiseelantilaisen istuttama puu:) Aika näyttää mikä sen kutsumanimeksi muotoutuu,tuleeko siitä Craigin puu vai Craigin aronia vaiko tuttavallisesti pelkkä Craig:)
 
Not every tree has a story like this.My daughter's friend from New Zealand visited us this week during his holiday in Europe. I asked him to plant a tree,Aronia prunifolia 'Viking', and apparently it is the only tree planted by a newzealander on our island:) Will it be called Craig's tree or Craig's aronia or perhaps just Craig - time will tell:)
 
 
 
 
 
 
 
 
Tämän viikon vapaat sattui loppuviikolle.Torstaina satoi melkeinpä koko päivän,joten tehtiin siitä kaupunkipäivä.On näköjään tullut tavaksi viedä meidän ulkomaalaiset vieraat syömään Ouluun viikinkiravintola Haraldiin.Miljöö musiikkeineen ja tarjoilijoiden asuja myöten on niin valtavirrasta poikkeava,että siellä on tosi mukava käydä.ja mikä tietysti tärkeintä,ruoka on todella hyvää. Mun lautasella varsinainen äijäannos,villisikamakkaraa,härkää ja lisukkeina hunajakasviksia,punajuurta,sipulia ym:D.Vielä kulhollinen kermaisia juustoisia perunoita.Tämä ei todellakaan ollut mikään dieettiateria!
Nyt tuli useampana päivänä peräkkäin syötyä lihaa,mikä on tosi poikkeuksellista.Yleensä vain wokkailen erinäisiä vihanneksia. Pitihän vieraalle nyt kuitenkin tarjota paikallisia herkkuja,joten keskiviikkona valmistin poikani ampumista sorsista höystön sieni- ja punajuurilisukkeineen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eilen aamulla hypättiin autoon ja hurautettiin Rovaniemelle.Tässä ollaan Ounasvaaran huipulla.
Yesterday we drove to Rovaniemi.Here we are,on the top of Ounasvaara.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kiven ja jäkälien harmoniaa
Harmony of stone and lichen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lumoavan kaunista sammalta
Charming moss
 
 
 
 
 
 
 
 
Kukoistava kesäkukkaistutus Rovaniemen keskustassa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pakollinen visiitti Napapiirillä.Ilta alkoi jo hämärtää,kun käänsimme auton keulan kotia kohti.Ja kun kerran Lapissa käytiin,mahat oli täynnä poroa siinä vaiheessa:)
A must to all our guests:  the Arctic Circle
 
 
 
 
 
 
 
 
Kuninkaallista samettia teille,ihanat lukijani<3 ja sen (clematis 'Royal Velours') myötä mukavaa viikonloppua!Mua kutsuu tänään iltavuoro.Ennen sitä ehdin kuitenkin kärräillä haravoidut ruohosilput uudeksi kohopenkin alusmateriaaliksi:)
 

18 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia, mukavia tapahtumia ja vaikka mitä on viikkoosi mahtunut. Kiva kuvakertomus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli kyllä mukava viikko.Kaunista on kaikkialla,kun vain pitää silmät auki.On kiva bongailla isosta kokonaisuudesta pieniä yksityiskohtia,niinkuin tuo kiven väritys tai pörheä sammalkertymä männyn juurella...

   Poista
 2. Oi, ompa sinulla ihana piha ja kivoja yksityiskohtia siellä :)

  Rakkaan ihmisen menettäminen kyllä vie voimia, ei silloin voi kaikkea jaksaa. Itsekin menetin isäni hiljattain tänä syksynä ja olen ihan, no , ei sitä osaa sanoa. Kaikki vain on jotenkin erilaista.

  Toi ravintola kuulostaa tosi kivalta. Olen käynyt parissa vastaavassa ja ovat olleet aivan ihania paikkoja. Toinen oli häämätkallani ja toista en sitten ikävä kyllä muistakkaan missä. Tuonne oululaiseen menen joskus käymään. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos,Heidi-Maaria. Voimia sinullekin <3 Tuntuu,että ensimmäisinä kuukausina pelkkä herääminen,hengittäminen ja muutoksen kanssa eläminen vie niin paljon voimia,ettei muuhun jää.Isät ja äidit vievät niin paljon mennessään.Onneksi on muistot<3

   Poista
 3. Kaikenlaista kivaa olette puuhailleet ja saaneet paljon aikaan.
  Tuo sammal on todella kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on niin turhauttanut,kun ensin ei oo jaksanut ja sitten ei oo pystynyt tekeen juuri mitään.Tosi mukavaa,kun nyt on virtaa eikä paikat renttuile.Eikö olekin ihana sammaltupsukka.Tuollaista kun saisin aikaan johonkin sopivaan kohtaan,sopivien kivien lähistölle...

   Poista
 4. Purppurapunalatvakuva omenoiden kera oli tosiaankin hurmaava!

  Sanoit juuri syyn, miksi minäkään en mieluusti kuvaa panoraamakuvia puutarhastani: Kaikki näyttää vain sekavalta,v aikka on oikeasti kaunista.

  Meillä vierailivat närhet;-) Jään nyt odotamaan tilhiä, sillä meillä on tosi paljon pihlajia, myös tuurenpihlajaa.

  Kaunista syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta punaisen harmonian syntymisestä on kiittäminen Joukoa,joka kaivinkoneellaan työsti takapihamme viisi vuotta sitten.Hän se istutti vinoon kasvaneen Anisovkan uuteen paikkaan metsän laidassa,kaivinkoneella,suoristi sen samalla:)Minä sit lisäsin purppurapunalatvan,mutta vasta nyt,kun Anisovka on piristynyt ja alkoi tehdä hedelmiä,paljastui tuo väriharmonia.Kiva yllätys.
   Tuurenpihlaja tuli meillekin keväällä,se on hieno kasvi!

   Poista
 5. Mukava kuva- ja tarinakokonaisuus. Ihana sammal ja hauskasti eriväriset katajat vierekkäin. Siinä sitä rakennetaan rauhaa sulassa sovussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos.Tuo sammal mua sykähdyttää niin.Onneksi meidän isojen pihamäntyjen alla on myös pienet pläntit tosi kaunista syvänvihreää sammalta,samantapaista kuin tuo.Pikku katajat on niin söpöjä pörhistelijöitä,todellakin rauhaa rakentamassa,mutta kylläkin Irlannin ja Kiinan välille,tuo viime vuotinen olikin irlanninkataja ja himalajankataja on ihan muualla ja täysin erilainen.mun keskittyminen alkaa vissiin herpaantua:)

   Poista
 6. Siinä onkin menoa ja meininkiä, kun näyttää Suomea noinkin kaukaa tulleelle. Mukava kuvakimara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä nuo tyttäreni ystävät nauttivat suuresti rentoutumisesta täällä merenrantamaisemissa.Täällä on suurkaupunkien vilinässä asuvien hyvä ladata akkuja,makoilla kissojen kanssa sohvalla,käydä kävelyllä suomalaisessa metsässä...Viikon loman aikana ei jaksa alkaa hirveesti menemään,mutta tuo Rovaniemi on sopivan matkan päässä ja Napapiiri on kiva etappi,kun tulee "from the land down under" :)

   Poista
 7. Olipa siinä paljon asiaa, mielenkiintoista sellaista! Nuo eriväriset pensaat vierekkäin on kyllä kivan näköisiä, niillä saa niin hyvästi ilmettä pihalle, vaikka ei kukintaa olisikaan. Mullakin on nyt tuoksuköynnöskuusama, täytyy varmaan kaataa se maata pitkin talven ajaksi, ettei palellu. Tänä kesänä vasta istutettu, toivottavasti menestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en raskisi millään purkaa noita ihania versokieppejä,siksi suunnittelin sitä pakkaspeittoa viritteleväni tuohon suojaksi.Kamalaltahan se näyttää,mutta eipä sitä oo pakko käydä tuijottelemassa:) Toivotaan,että sinunkin kuusama menestyy,kukkien tuoksu on niin sanoinkuvaamattoman ihana<3
   On mukava nähdä miltä tuo mun kokonaisuus näyttää vaikka viiden vuoden kuluttua.

   Poista
 8. Kaunista syksyä on pihallasi, ja mahtavan kiinnostavia kasveja.

  Tuli niin hyvä mieli, kun oli kuvia sekä Oulusta että Rovaniemeltä. Toisessa synnyin ja elin pitkään, toisessa opiskelin ja menin naimisiin ♥ Rakkaat kotikaupungit!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamsterin puutarha:D Onpa mukava,että postaus ilahdutti muutenkin kuin puutarhaosuudella.Rovaniemi on mukavan oloinen kaupunki,siellä vois viihtyä pitempäänkin.jotkut kaupungit vain vetävät ihan eri tavalla puoleensa.oikeenlaista kemiaa:)?

   Poista
 9. Upea syysväritys pihallasi! On sinne istutettu jos jonkinmoista puuta ja pensasta. Kokonaisuus on kaunis.
  Tämä vaihto-oppilas pitää teitä myös liikkeessä, kun pojalle pitää esitellä Suomen parhaita paikkoja.
  Tuo sammal on sitten pehmoisen ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn väriloisto sykähdyttää niin.Edellä jo totesin,että tämä on semmoinen hamsterin puutarha.
   Kiitos,mukava,että mun viritykset miellyttää muidenkin silmää.Sitä joskus miettii,että miltähän tämä näyttää muiden katsomana...

   Poista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)