keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Delightful October

 
 
 
 
Nämä syyshortensian kukinnot on ihan epätodellisia. Vajaan metrin korkuisessa pensaassa tämmöiset valtavat. Vanhaa syyshortensiaa en ole viitsinyt leikata,joskus jänikset sitä ovat typistäneet ja silloin kukinnoista on tullut isompia. Mutta ei tosiaankaan näin suuria. En oo ihan varma tykkäänkö näistä näin valtavina...
 
 
 
 
 
 


Kukkasipulitilauksen yhteydessä tilasin Kauppilalta pari uutta jouluruusua. Tässä kellojouluruusu,joka pääsi yllä olevan Limelight-hortensian ja marjakuusen + syysvuokkojen seuraan.





Mahoniakin löysi paikan









ja pihaorjanlaakeri päätyi kaikkia vaihtoehtoja punnittuani tänne, terijoensalavan katveeseen, tuulensuojaan, kutakuinkin parhaaseen paikkaan mitä sille saatan tarjota.












Tännehän ne päätyivät kaikki uudet hankinnat.Vasemmassa laidassa pihaorjanlaakeri ja siitä oikealla pikkuinen mahonia,keskellä keltaisena pari vuotta sitten istutettu pikkulehtikatsura,sen takana vaaleanvihreänä valkokletra ja katsuran oikealla puolella kaartuu puistoatsaleaistutus aluskasvillisuutena tuoksuorvokkiryppäitä ja korsikanjouluruusu sekä Double Ellen Red-jouluruusu.
Kuvan otin terijoensalavan alla seisten ja juurikin tähän paikkaan aion sijoittaa mukavan tuolin.Tässä on mukava istuskella ja meditoida,antaa puutarhaunelmien viedä mieltä:)




 
 
 
 
Pikkuinen hevoskastanjani <3 syyspuvussaan
 
 
 
 
 


Kunpa nämä pulleat silmut heräisivät keväällä henkiin...




 
 
 
 
Craig sai myös kauniin syysvärityksen :) Hei, ja huomatkaas mitkä pötköttelee tuossa vasemmalla! kyllä vain,siinä on meidän uudet seinätikkaat ja kattosilta,jotka ilmeisesti jo tänään pääsevät paikoilleen.Saan soittaa nuohoojallekin :)

Olen tässä kuunnellut radiota puolella korvalla ja ihmetyttää miten nuo helsinkiläiset toimittajat tuntuvat jo niin kovin odottavan talvea.Ensi viikolle ilmeisesti luvataan vähän kylmenevää. Mutta katsotaas mitä oon kirjoittanut viime syksynä pienimuotoiseen puutarhapäiväkirjaani:

18.10.2011 +8C
Sipulien istuttelua eilen ja tänään.Melkein kaikki tulppaanit on jo maassa,narsissit vielä odottelee kellarissa.Kirjopikarililjoja istutin lisää,ihastuin niihin niin syvästi keväällä,kun ekat kukkivat.
Eilen laitoin valeistutukseen Oulujoen Taimiston pensasruusut,Ilo ja Wasagaming, ja perennoja,loput pionit.

27.10.2011
Toissapäivänä istutin Violet Hillille narsisseja.Niitä,mitkä oli ruukuissa ja kukkivat tosi hienosti: Replete,Edinburgh ja Tahiti.Tilasin lisää kaikkia noita ja muutamia uusia lajikkeita ja ne saavat odotella kellarissa ruukutusta.Niistä oli niin paljon iloa keväällä; nuuhkin, ihailin ja koskettelin niitä joka käänteessä:)
kitkin myös takapihalla pitkäksi venähtänyttä heinää koripajun,villapajun ja terijoensalavan alta,ettei myyrillä ois pesäpaikkoja.
Meinaa vähä masentaa,että edessä on puolen vuoden odotus ennenkuin näen taas mun ihanat rakkaat kasvit uuden kasvun alussa...
Jackmanii kukkii edelleen,vaikka on ollut jo pakkasöitä.Myös yx ruukkukärhö on avannut pienen vaalean kukan,en tiedä yhtään mikä kärhö se on,ei sen ainakaan valkokukkainen pitäis olla!
Sain loput Ice Follies ja Dutch Master-narsissit istutettua iltahämärissä (siis klo 17:n hujakoilla:) Parin omenapuun ympärille tein narsissiympyrät ja sitten suorakaiteen ja ympyrän muotoiset penkit,kun en viitsinyt omppupuiden juuria sorkkia. Yhden Borgovskojen ympärille laitoin vanhan mansikkapenkin reunustiilistä ympyrän, joka niinikään näyttää kivalta.Tekisinkö kaikille samanlaiset keväällä...?

6.11.2011 +8C
Lämmin syksy jatkuu.Vain muutama pikku pakkanen koko syksynä,tällä viikollakin oli +11 alkuviikosta.Muutama tuoksuherne jatkaa kasvua,yx esikko kukkii,samoin Jackmanii-kärhö,Tutu-jouluruusussa kaksi muhkeaa,punertavaa nuppua:)
Puutarhalehdet on tehneet jo paluun iltalukemiseksi,viime vuonna maltoin vuodenvaihteeseen asti.Tänään liityin Royal Horticultural Societyyn.

8.11.2011 +7C
Ihana,lämmin ja peilityyni marraskuun päivä.Levitin kompostimultaa woodlandiin ja erinäisille pensaille ja puuntaimille.Avasin viimeisen havu-rodomultasäkin ja levittelin marjakuuselle sitä reilusti,loput pallo- ja kanadantuijille ja viime syksynä istutetuille kuusille.
istutin myös yrtit,mitkä ostin kesällä: piparminttu (se tuoksui tosi voimakkaasti), kirjavalehtinen timjami,sitruunamelissa,kirjavalehtinen meirami.
Siistin paikkoja,ettei jää kaaos lumen alle.Keräsin ruukut pinoihin.
Mahtavan punainen iltarusko lounaan taivaalla, joutsenet huuteli jossain kaukana ja täysikuu kohosi idän taivaalle,kun lopulta maltoin lopettaa.
Augusta Luise-ruusu mua mietityttää...se ei oo tuleentunut yhtään vaan on ihan tummanvihreä.Mahtaakohan se selvitä maassa...?Istutin sen kyllä syvään ja se on tuossa lämpimällä seinustalla.Charles Rennie Mackintosh on jo aloittanut uuden kasvun,se kai luuli,että talvi meni jo ja luulee ressu varmaan olevansa edelleen Tanskassa...

11.11.11 Maaginen päivämäärä:) +2C,sumua
Ensi viikolla ilmeisesti kylmenee,tuuli kääntyy ja puhaltaa suoraan Pohjoisnavalta,luntakin on luvassa.
Ei oo kyllä moittimista tässä syksyssä.Oon tykännyt,kun on ollut lämmintä eikä kuitenkaan ihan hullun kosteaa.Sipulien istutuskin meni ihan nappiin,kun jäi niin myöhään.

16.11.2011 +8C (Eilen -2C -+2C)
Tänään istutin vielä muutaman perennan:) Nyt on kyllä mennyt kaikki ennätykset rikki.Hoksasin ruukkuistutuksissa vielä yhden limenvärisen keijunkukan -Key Lime Pie- ja pari kuunliljanreuhkaa.Lime Pie meni niiden pikkuhavujen seuraksi ja kuunliljat woodland-penkin länsipäähän.
Charles Rennie Mackintoshin leikkasin ja peitin styroxilla ja kovaa painia käyn edelleen, mitä teen Augusta Luiselle ja timanttisaralle.Päädyin nyt kuitenkin kokeileen turvesuojausta niillekin.Jos ei onnistu,ostetaan uudet ja jos onnistuu,hyvä niin:)  
Eilen leikkasin vanhoja norjanangervoja ja terijoensalavasta karsin alimpia oksia.


Tämä oli viimeinen merkintä viime vuoden puolella,seuraavan kerran olin puutarhapuuhissa 3.1.2012.
Toivottavasti tämäkin syksy jatkuu lauhana,mulla ei ainakaan oo mitään kiirettä saada liukkaita kelejä,räntäsateita ja pakkasta riesaksi ennen aikojaan.Marraskuuhun ne kuuluu,pakkasta ja lunta alkaa kaivata.Ehkä se lumen ja kylmän kaipuu on sisäänrakennettu meihin suomalaisiin?

Inspiroivaa lokakuun viikkoa kanssaviherpeukalot<3

18 kommenttia:

  1. Sinulla on kyllä erikoisia kasveja puutarhassasi. Minulla on vaikka mitä, mutta noista suurin osa oli minulle ihan outoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kohtaa on nyt erikoisempien kasvien kasaantuma,just siksi,että paikka on niin suojainen ja niillä on hyvät mahdollisuudet menestyä.

      Poista
  2. Vai sisäänrakennettu :-D Ei kyllä oo! Ei ainakaan tässä osoitteessa. Kostean, leudon ja sumuisen talven kaipuu ehkä, sellainen kävisi.
    Suoraan sanottuna viime marraskuussa oli hirveästi bloginpitäjiä, jotka tuskailivat sitä, ettei ole lunta. Siis ihan täällä etelässä. Eihän sitä silloin kuulukaan täällä olla, suorastaan kiehuin ja höyrysin :-D Muistelivat vain aiempaa vuotta, kun ensilumi tuli marraskuussa ja jäi, mutta se olikin merkillinen ilmiö. Kuka ihme sitä oikeasti jo marraskuussa kaipaa, kun sitten sitä saa katsella seuraavat kuusi kuukautta. Jokainen kuukausi ilman lunta ja pakkasta on kuin saisi bonuksia taivaasta ;-)
    ps. en vielä kurvannut minkään taimiston kautta kletraa hankkimaan. Luotan siihen, että jos niitä on tänä vuonna, niin kai sitten seuraavanakin. Kun paikkaa sellaiselle ei ole ja aiemmistakin hankinnoista vielä vaikka mitä istuttamatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih:D Missä sun sisäinen eskimo luuraa?
      mua alkaa rasittaan se marraskuun lopun musta pimeys ja jos on sateista,myös märkyys.Tuntuu,että musta maa imee kaiken
      vähäisenkin valon ja ihan oikeesti tulee se lumen ja sitä myötä valaistuvan maiseman kaipuu.Mutta ihan totta,viime syksy oli unelmien täyttymys,varsinkin kun vasta vuodenvaihteen jälkeen alkoi lunta tulla enemmälti.
      Eilen illalla uutisten lopuksi kertoiltiin jonkun laskettelukeskuksen valmistautumisesta talvikauteen,bläääh,ihan hullua.Miksi ihmeessä lokakuussa pitäis päästä talviurheilulajien pariin??

      Poista
  3. Päiväkirjan (blogin) pitämisessä on sekin etu, että voi selata taaksepäin ja nähdä, mitä tapahtui samaan aikaan edellisvuonna esim. Ei, lunta ei kaivata tippaakaan, vaan toivotaan, että syksy jatkuu lauhana vaikka jouluun saakka ja vaikka ylikin. Sitten voikin jo odotella kevään saapumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta,on mielenkiintoista vertailla kokemuksia vuosien varrelta.Ja lisäksi oon yrittänyt pitää vähän kirjaa mitä,milloin ja mihin oon istuttanut.Sitä kun välillä luottaa muistiinsa ja jossain vaiheessa alkaa ihmetteleen,että mikäköhän kasvi se tämäkin on tms.

      Poista
  4. No niin, kävin sitten hakemassa yhden valkokletran, valkokukkaisen 'Hummingbirdin'. Punakukkaiset oli jo loppu. Upea tuoksu! En oikein välitä noista Heben tyylisistä kukkapötköistä, en tiedä miksi, mutta kun luin että puska sopii kosteaan ja sietää savea, olinkin jo vääntämässä starttia :-D Ja lehdet ovat kauniit, eikä ne kukatkaan nyt mitenkään rumat ole ;-)
    Ensi vuonna sitten sellainen punakukkainenkin, niin alkaa ehkä olla kostean paikan istutukset paremmassa kuosissa! Kun jotain niiden nokkosten ja ohdakkeiden tilalle on pakko laittaa, ei riitä että ne vain kaivaa pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin!!!Sepä kävi rivakasti:) Teit kyllä hyvän hankinnan.Kletrasta tuli yx mun suuri suosikki heti ensi silmäyksellä.Vaikka mulla ei muita olekaan kuin suosikkikasveja.Paitsi se terttuselja ois kyllä saanut jäädä hankkimatta,tosin senkin silmut on kivat...
      oletko listannut sun kasveja,kun sulla on niitä niin valtavasti,toinen toistaan mielenkiintoisempia?

      Poista
  5. Tosiaan hienoa,kun jotkut uskaltavat näitä hieman erikoisempia kasveja itutellapihoihinsa.

    Mulla ei myöskään ole ollenkaan ikävä talven tuloa; olispa,vaikka syksyinen sää koko talven paikalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on tullut niin hirvee hinku kokeilla saada menestymään noita harvinaisempiakin kasveja,kun kaikki tutut,varmat jutut on jo nähty.Ja kun on auttamaton kasvifanaatikko,vaipuu ekstaasiin kun näkee jonkun kasvin livenä,saa koskettaa ja nuuhkia sitä ja vielä jos voi tehdä sen omassa puutarhassa,onni on täydellinen<3

      Poista
  6. Sinulla on fantastinen paikka tuolillesi! Kyllä siinä kelpaa istuskella. Äläkä sitten laita siihen mitään rönttäjakkaraa "väliaikaisesti", vaan joku ihana Puutarhurin Valtaistuin, sellainen, jossa rakastat istua, olipa se sitten vaikka vanha muovituoli tai kolmejalkainen puujakkara.

    Upean paikan teit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau,Puutarhurin Valtaistuin<3 Nyt pitääkin harkita tarkkaan millaisen istuimen sinne roudaan.Sen oon ajatellut,että liian suoraselkäinen se ei saa olla,eikä pelkkä jakkara riitä..Jokin mihin saan viedä lämpimän lampaantaljan ja asettua mukavan rennosti ja huokaista onnellisena...

      Poista
  7. Oivallisen istuskelupaikan olen rakentanut, siinä riittää katseltavaa ja myös rauhaa. Voi olisipa tämä syksy samanmoista, en yhtään kaipaa oikeaa talvea ennen joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaat jutut syntyvät melkeinpä itsestään?Huomasin vain kun tarkastelin istutusta ja pensaiden asentoja ja muotoja joka suunnasta,että tässähän on loistava ajattelupaikka:)

      Poista
  8. Ei ole mullakaan talven kaipuuta ollenkaan! Munkin arkistoista löytyi viimeinen kukkiva kukka, orvokki 4.12.11 lumihangen alta pilkisteli ;) Vielä on pihatyöt sen verran kesken, että sais ainakin kuukauden ajan kestää nämä lauhat kelit. Tulis vaikka se intiaanikesä niin sit ois hyvä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,tulispa tosiaan intiaanikesä:) eilen aloittelin kukkasipulien piilotusta ja näppejä paleli,ei ollut erityisen miellyttävää hommaa...

      Poista
  9. Hei, kommenttihäirikkö täällä taas!
    Laitoin nyt blogiini kuvan ja vähän kuvausta omasta pihaorjanlaakeristani, jos kiinnostaa.
    ps. sisäinen kenialainen kyllä löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kommenttihäirikkö:)? kommentithan on bloggauksen suola<3 Tottakai kiinnostaa,käynpä kattomassa.Sisäinen kenialainen ei taida nauttia edessä olevista kuukausista;)

      Poista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)