keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Se tuli sittenkin! Finally it's here!

Kevät.
Spring.
Primavera.

Ei mahda mitään, mun naamalle on liimautunut kestohymy :)
 Älkää V-vyöhykkeen viherpeukalot uskoko, kun teille väitetään,ettei puksipuut selviydy täällä. Nämä on nyt selvinneet loistavasti kahdesta talvesta ja niin selvisivät ne uudetkin, jotka viime kesänä istutin. Lumi peittelee ne niin hellästi, että paukkupakkaset ei niitä vahingoita.
Pihaorjanlaakeri on aiheuttanut eniten sydämen tykytystä talven aikana. En sitten suojannut tätä sen kummemmin, vain talvensuojaturvetta kasasin aika keon sen tyvelle. Tässä näkyy hyvin ero raikkaanvihreinä lumen suojassa säilyneiden lehtien ja lumen yläpuolella ruskistuneiden välillä. Pensas on hyvin haarautunut, joten vaikka nuo ylimmäiset oksat kuolisivatkin, otaksun, että alaosa  säilyy hengissä. Olen sulatellut lämpimällä vedellä esim tämän ympäristöä, että se alkaa saamaan juurillaan vettä eikä kuivahda pystyyn. Onneksi asutaan haja-asutusalueella, mun ämpärirallia ei kukaan pääse todistamaan. Kieltämättä se sivullisen silmin voi näyttää melko oudolta toiminnalta...:)
 


Magnoliatkin ovat jo raotelleet talvipalttoitaan. Tässä pensasmagnolia. Pikkuinen tarhamagnolia 'Merrill' lämpimässä talvipesässään.

Japaninmagnolia Mustilan kantaa, 'Vanha Rouva' talvehti pakkashuopatiipiissä.
Alppiruusut ahdingossa märän paksun lumen alla.Lehtiharava heilumaan ja pensaat vapaiksi raskaan lumen alta.

Illalla jäin kyllä kiinni itse teossa: naapurin rouva tuli töistä kotiin, kun heiluin vesisateessa takapihalla ja haravoin lunta.
 Pakko oli ottaa tuijat ja muut pensaat esiin ennenkuin oksat olisivat katkenneet.
Puutarhurin naapurina ei taida tulla aika pitkäksi...Ainakin elämä on riittävän yllätyksellistä.Mikä sotku! Pupujussin herkkuheinänjämiä ympäri ämpäri. Aika vähän on jänötit järsineet mun kasveja, kun oon ruokkinut niitä heinällä läpi talven. Ensi talveksi haen isot heinäpaalit, älytöntä kantaa kalliita pikku pusseja niille.  Luumupuuta ja villapajuja oli vähän nakerreltu, myös yhden puistoatsalean nuppuja oli käyty maistelemassa. Onneksi niitä oli jäänytkin, tiedä vaikka saatais kukkia jossain vaiheessa :)

Ensimmäinen pieni punainen pionin versokin on jo bongattu. Ja vesisateesta huolimatta oon viilettänyt kaiken päivää pihalla. Vihdoin loppui sisällä kykkiminen! 
Muuttolinturintamalla on ollut melko hiljaista. Eilen vasta näin ekat joutsenet ja kuulin ekat hanhet. Peipposia ei ole näkynyt vielä ollenkaan, vaikka yleensä ovat tulleet jo maaliskuun puolella ekan sulan läimäreen ilmestyessä. Sentään yhtenä iltana jotain ihanaa: Mustarastas vihelteli korkean puun latvassa <3


 Tässä vaiheessa vesisade hymyilyttää. Sieltä ne tulee esiin, kaikki mun rakkaat kasvit.

 
 
28 kommenttia:

 1. Voi että, tähän iloon on niin helppo yhtyä!
  Tuo magnolioiden suojaus on varmaan järkevintä, jotta saa joskus nähdä kukkiakin. En ole omiani suojannut ja tähtimagnoliat nuput ovat aina paleltuneet.
  Ihanaa jos saadaan nähdä atsalean kukkia <3 Mun pihaorjanlaakerin sitten kumminkin kalusivat peurat, vaikka olivat jättäneet sen edellistalvena rauhaan. Mutta eihän ne ikinä maantasalle asti syö, joten niistä 10 cm:n tapeista se toivottavasti taas lähtee kasvuun. Toisaalta tähän peurojen tekniikkaan kuolivat atsaleani.
  On tää ikuista jännäämistä, ja tosiaan - naapureillekin riittää ihmeteltävää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-in,jos edes yhden ikioman magnolian kukan joskus saisin nähdä,oisin ikionnellinen.Atsaleoissa on paljon nuppuja,toivottavasti saadaan kukkiakin. voih niitä roistopeuroja,kun eivät kunnioita edes pihaorjanlaakerin rauhaa :(

   Poista
 2. Ihanaa, minäkin haluan puksipuun!! Kiitos vinkistä! Hienosti olet peitellyt kaikki erikoisuutesi! Meiltä on lumet saanut kyytiä viimeöisten vesisateiden ansiosta. Onneksi! Onpa kiva nähdä magnoioidesi puhkeamista lehteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisateet häivytti kyllä lumet tosi äkkiä.Näyttäis,että kaikki seitsemän magnoliaa selvisi talvesta :)

   Poista
 3. Vau ! Olen luullut, ettei puksipuut selviä III vyöhykkeelläkään. Siksi en ole istuttanut niitä.

  Postauksesi herätti kymysyksiä;
  - onko magnolioiden talvipalttoot minkälaista kangasta ? En ole nähnyt kaupoissa talvisuojaukseen tarkoitettua peittoa tai sitten en ole hoksannut lukea paketeista. Kiinnostuin itsekin magnoliasta, kun luin niistä Kotipuutarhalehdestä.

  Oli kiva lukea lumen haravoinnista ja naapurien mahdollisista ihmetyksistä. Itse tein just samaa pari päivää sitten. Tuli niin surku vuorimäntyjä, norjanangervoja yms. kun paksu lumi oli painanut ne ihan kasaan. Nyt ne ovat jo hienosti pystyssä, kun on satanut vettä pari päivää. Ihana Vesisade !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman lumen suojaa puksit eivät varmaan selviäkään.kannattaa kyllä kokeilla.Mulla selvis jopa ne kaksi vähän rääpiskön näköistä,ruukuissa :) Pitää ottaa pistokkaita ja kokeilla lisäämistäkin.Magnolioiden peitot on ihan pakkaspeiton nimellä myytävää paksuhkoa huopamaista kangasta.Sillä suojasin myös hevoskastanjan.
   Mietin ensi talveksi jotain tukisysteemejä pensaille, norjanangervot oli monta kuukautta niin rumannäköisesti kaarella maahan jumiutuneina.

   Poista
 4. Upeasti talvehtineet puksipuut sinulla. Minullakin on puksipuita puutarhassa ja hyvin ovat talvehtineet, kun ovat kestävää kantaa. Olen myös ottanut latvapistokkaita isosta puksipuustani hyvällä menestyksellä. Leikkasin noin 18 senttisiä latvapistokkaita syyskesällä ja istutin hyvin salaojitettuun kohopenkkiin emotaimen juurelle. Kastelin pistokkaita aina muistaessani ja hyvin juurtuivat ja lähtivät kasvuun. Viime kesänä kokeilusta rohkaistuneena otin taas uusia latvapistokkaita ja odotan todella jännityksellä miten käy.
  Täytyi melkein hieraista silmiä, kuin näin kuvasi magnolioistasi. Uskomatonta, että olet saanut nekin talvetettua. Olet kyllä taitava. Itse asun kolmos-vyöhykkeellä ja en ole uskaltautunut kokeilemaan kasvatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun puksit ei taida muuten olla mitenkään erityisen kestävää kantaa,osa on ihan Bauhaus-laatua ja nuo vanhimmat Turusta Kauppilalta hankittuja,etelän eläjiä siis:) Mutta yllättävän hyvin ovat menestyneet.Aina kannattaa kokeilla näköjään. Ja sinun innostamana kokeilen nyt noiden pistokkaiden ottamista ja kasvattamista:) Kokeile ihmeessä magnolioitakin, suojainen paikka ja talvisuojaus,pitäis onnistua.

   Poista
 5. Kannattaa vaan kokeilla ja keksiä talvi peitteitä..aivan mahtavaa kun sain kurkata sinun kevät puutarhaasi.
  Naapureilla ei tule elämä tylsäksi jos ovat ns uteliasta sukua .
  Ota ihmeessä kuvia Magnoliasta, minulta jäi kun muutin.. ovatkohan osanneet pitää huolta siitä. Ikävä on olla ilman puutarhaa..siksi nämä vierailut sitäkin kallisarvoisempia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käy aika pitkäksi näiden kokeilujen kanssa ja todellakin naapureilla riittää seurattavaa, jos vain kiinnostaa ;) toivotaan,että se sinunkin magnoliasi on hyvässä hoidossa edelleen ja ilahduttaa kukillaan uusia asukkaita.

   Poista
 6. Naurattaa kun kuvittelen sut haravoimassa lunta ja naapurin rouvan, joka jaa hitaasti autolla ohi ja katsoo pitkään. Ja sä todennäköisesti vaan vilkutit iloisesti ja jatkoit tuikitärkeää puuhaasi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osapuilleen noin, paitsi että enhän mä sen haravointiflown vallassa nähnyt enkä kuullut mitään puhumattakaan,että oisin ympäristöä tarkkaillut.Auton hurahdus selän takaa sitten havahdutti...;)

   Poista
 7. Jee, tässä tuntee itsekin kuoriutuvansa jostakin talviunesta kaikkien ihanuuksien keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on talviunet karistettu harteilta.Jes!!!

   Poista
 8. Ihana ystävien jälleennäkeminen, väliäkös naapureista :)

  VastaaPoista
 9. Viime vuonna olisi saanut Lidlistä tosi edullisesti pieniä puksipuun alkuja...harmitti vähän, kun en ostanut ja kokeillut. Jos tänä keväänä/kesänä tulee sama tarjous, ostan varmasti. Ei paljoa maksaneet, joten raskii ja kannattaa kokeilla täällä Kainuussakin. Tänään kuulin peipposen laulavan, mutta näkösälle se ei tullut. Samoin näin tämän kevään ensimmäisen joutsenpariskunnan tänä aamuna töihin ajellessani. Ihanaa, kun kevät on täällä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla,toivottavasti onnistuu.Tännekin vihdoin peipot tuli - ja paljon muitakin muuttolintuja. Kevät <3

   Poista
 10. No voihan kevät! Ihailtavasti jaksat nähdä vaivaa kasvattiesi suojaamisen kanssa. Itse olen siinä(kin) hommassa tosi laiska..

  Mäkin olen ollut siinä vakaassa uskossa, etteivät puksipuut selviä edes kolmosvyöhykkeellä, magnolioista puhumattakaan, mutta niitähän voisikin ehkä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun mulla väikkyy ne omat magnolian kukat silmissä,jos joskus sellaisen ihmeen saisi kokea...:)

   Poista
 11. Voi tätä kevään riemua! Täälläkin päivittäin käyn tutkimassa, mitä maasta alkaa nousta.
  Ikinä en ole vesisateita odottanut kuin nyt ja onneksi sateet ovat vieneet lunta pois.
  Jokikin tulvii jo, tiedä sitten kuinka pahaksi menee. Joskus on tiekin mennyt poikki.
  Tänään oli pakko ostaa kevään ekat orvokit.
  Onnellista kevään jatkoa ja haravointia, sekä lumien että nurmikon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä ekaa vesisadetta odotti jo hartaasti ja niinhän se tuli ja lumet sai kyytiä.Teilläpäin onkin ollut melkoisia tulvia. Kiitos samoin sinulle :)

   Poista
 12. Kiitos puksipuuvinkistä, en ole niitä viitsinyt ostaa, kun luulin etteivät selviäisi.
  Mutta ensi kesänä kokeilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä,mullakin ovat selvinneet jo monenlaisista koettelemuksista.Kaksi täysin erilaista syksyä ja kevättalvea takana ja hyvin ovat pärjänneet tähän asti ainakin.

   Poista
 13. Voi miten hauska oli lukea että joku muukin on yhtä "hassu"! Ämpäriralli on tuttua meilläkin :D samoin vesisateessa pihalla hääräily, jopa kurakelillä ollaan polvillaan kukkapenkeissä :D
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä hassuja taitaa olla ripoteltuna ympäri Suomen maata.Ja koko maapalloa :) pieni vesisade ei kyllä menoa hidasta.

   Poista
 14. AI että sain makeat naurut tuolla naapurinrouvajutulla. JUST tuollaisia meidän pitää olla; harmittomia "kylähulluja", jotka kantaa vettä ämpärillä kasveille keväällä, haravoi lunta vesisateessa ja siirtelee kolan kanssa lämpökompostoria lumipolkua pitkin autotalliin talveksi ja keväällä taas takaisin ulos... :-D

  Terveisiä ♥

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)