torstai 27. maaliskuuta 2014

Kirjoittaja blogin takana-haaste
Sain Karolinalta uuden haasteen:

Jokainen kirjoittaa puutarhablogiaan omalla tyylillä. Jollakin blogi on rajattu tarkasti tiettyihin kasveihin, jollakulla blogissa on myös kuvia luonnosta, linnuista, oravista. Ihana on nauttia myös puutarha-matkailukertomuksista, pistokas-kokeiluista, siemen-vinkeistä. Jollakulla blogissa vilahtelee myös upeita kuvia viherkasveista- todellisiä viherpeukaloita nämä jotka saavat sisällä kasvamaan ja kukoistamaan viherkasvinsa vuodesta toiseen!

Hyvin harvoin pääsee kurkistamaan kirjoittajan persoonaan, ja se yksityisyys suotakoonkin blogi-kirjoittajille. On upeaa että puutarhoihinne pääsee ihastelemaan vihreässä blogi-maailmassa.
Blogeja lukemalla ei ehkä aina saa käsitystä puutarha koosta, sen iästä, miten sitä on suunniteltu ja rakennettu, ja millaisin ajatuksin siellä puutarhuri touhuaa!

Tässäpä haastetta puutarha-bloggaajille - ota vastaan jos tahdot - ja kerro meille vastauksia seuraaviin uteliaisuutta herättäviin kysymyksiin (jos johonkin et halua vastata, jätä se pois):

1. Kerro puutarhastasi, minkä kokoinen se on? Minkä ikäinen ja millä vyöhykkeellä?

Merenrantatonttimme kokonaispinta-ala on pari hehtaaria. Hoidettua puutarhaa on ehkä n. kolmasosa.


 2. Kuinka kauan olet ollut puutarha-harrastaja ja miten innostus puutarhaan syttyi?

Pienenä seurasin äitini loputtomalta tuntunutta kyykkimistä istutustensa parissa. Äiti rakasti näyttäviä kukkia ja  kirkas punainen oli hänen lempivärinsä. Minun osalleni lankesi kasvimaan kitkeminen, joka toimikin hyvänä karaisuna tulevia vuosia silmälläpitäen. Paahteessa ja sääskien syötävänä oppi sietämään extreme-olosuhteita, mistä on sittemmin ollut paljon hyötyä. Oma puutarhainnostukseni syttyi 90-luvun alussa, jolloin palasin kotipaikalleni asumaan. Alkoi innostuneiden yritysten ja jatkuvien erehdysten sarja. Pikkuhiljaa homma alkoi täsmentyä ja helpottua kokemuksen ja tietojen karttuessa. Olen käynyt läpi lilja- ja pensasruusupiinan, pionimanian, kärhökuumeen ja parhaillaan poden vakavaa keräilykuumetta, joka kohdistuu etupäässä puuvartisiin, mutta myös perennoihin, ja etenkin harvinaisempiin lajeihin/lajikkeisiin.


 3. Minä vuonna aloitit bloggaamisen - ja mikä siinä on mielestäsi parasta?

Helmikuussa 2010 pitkän pohdinnan ja rohkeudenkeräämisen jälkeen. Parasta on ajatusten vaihto ja ystävystyminen samanhenkisten ihmisten kanssa ja tietysti se, että täällä pääsee kurkistamaan toisten salaisiin puutarhoihin kaikkialla maailmassa.


 4. Mitkä ovat blogisi tärkeimpiä teemoja?

Kasvun ihme, puutarhanhoidon merkitys sielun ja ruumiin hyvinvoinnin ylläpitäjänä, ns. arempien kasvien kokeilu V-vyöhykkeellä, vierailut hienoissa puutarhoissa.


 5. Kuinka monta lukijaa käy blogissasi kuukausittain?

2000 - 2500.

 6. Miten blogisi nimi syntyi?

Olin pahimman pionienkeräilyvimman alussa, kun aloitin bloggaamisen. Pakkanen paukkui kipakkana ja menin iltavuoroon mukanani postista hakemani laatikko ranskalaisia pioninjuurakoita ja totesin, että hulluus se on tämäkin. Blogin nimeä suunnitellessani kiinnitin huomion siihen, että toisilla blogeilla oli niin kauniita ja hempeitä nimiä. Aloin haluta vähän rosoa hempeilyyn ja julistauduin ronskisti pionihulluksi - jos on kuuhulluutta, on myös pionihulluutta :) Ja puutarhaunelmia, niitähän tässä koko ajan eletään todeksi. Nyt valitsisin kyllä huomattavasti lyhyemmän nimen blogilleni :).


 7. Mitä asioita kerrot blogissasi itsestäsi- mitä et?

Tätä arkista olemista ja elämistä, omalla tyylilläni, johon kuuluu olennaisesti se, että osaan suhtautua humoristisesti omiin tekemisiini, kömmähdyksiinkin. Pienestä perheestäni, joka on minulle äärimmäisen rakas, kertoilen joskus ohimennen jotain, kuviakin olen asianosaisten suostumuksella laittanut. Lemmikit ovat tietysti perheenjäseniä ja esiintyvät myös tiuhaan blogissani. Asuinpaikkaa ja nimeäni en ole paljastanut.


 8. Laita linkki tai kuva ensimmäiseen postaukseesi.

http://www.pionihulluuttajapuutarhaunelmia.blogspot.fi/2010/02/ensiaskeleita-blogilandiassa.html


 9. Mikä on sinun mielestäsi paras tapa hankkia lukijoita- ja kuinka tärkeää on että muut lukevat blogiasi? Onko blogin tärkein tehtävä olla itselle puutarhapäiväkirja?

On mukava huomata, että uusia lukijoita ilmaantuu, mutta en kalastele lukijoita. Olen ajatellut, että se ketä blogini kiinnostaa, liittyy lukijaksi ja that's it. Olen helpottanut blogini löydettävyyttä ilmoittamalla sen blogilistalle, Huiskulan puutarhablogeihin ja tietysti Karolinan Puutarhablogit kasvuvyöhykkeittäin-listalle. Itse löydän kiinnostavia blogeja lukemieni blogien suosikkilistoilta ja kommentteja lukemalla. Tottakai on tärkeää, ettei koe vain yksikseen höpisevänsä, joten kommentit ilahduttavat aina. Pyrin itse kommentoimaan toisten postauksia aina, kun vain ehdin. Ja yritän vastailla saamiini kommentteihin, tosin valitettavasti viiveellä...Blogin tärkeä funktio on toimia myös itselleni puutarhapäiväkirjana perinteisen käsinkirjoitetun rinnalla.

 10. Mikä on suosituin blogi-kirjoituksesi?

Näyttää olevan tuo tämän kuun eka eli Päiväkahvihaaste.


 11. Onko blogissasi kaupallisia tai muita yhteistyökumppaneita?

Teksteissä mainitsen kyllä ostopaikat, joista olen tehnyt onnistuneita hankintoja. Blogin sivupalkissa on myös Näissä asioin-otsikolla linkitettyinä nettikaupat/-taimistot, joihin olen tyytyväinen. En saa mitään hyötyä tästä "mainostamisesta", mutta haluan suositella hyvää palvelua ja laadukkaita taimia toisillekin. Henkilökohtaisesti en tykkää yhtään varsinaisten mainosten soluttautumisesta blogeihin, en klikkaile mainoksia auki täällä enempää kuin fb:ssäkään ja monia blogeja olen lakannut seuraamasta kaupallisuuden tunkeuduttua häiritsemään...


 12. Kuinka paljon aikaa viikossa käytät blogin tekemiseen? Muiden blogien lukemiseen?

Menee viikkoja, jolloin poden vain huonoa omaatuntoa, kun en ehdi bloggaamaan :) Olen valitettavan hidas ja harvakseltaan postaileva bloggaaja. Muiden blogeja käyn kyllä lukemassa päivittäin.


 13. Kerro paras/parhaat vinkkisi aloittelevalle bloggaajalle?

Ahkerasti kommentoimalla ja liittymällä lukijaksi suosikkiblogeihisi saat näkyvyyttä omallesikin.


 14. Halutessasi laita kuva itsestäsi tai puutarhastasi

Eipä meinannut löytyä kuvaa minusta puutarhassa, kun itse olen aina kameran takana :) Yksi otos löytyi parin vuoden takaa, jossa mittailen edelliskesänä istuttamaani metsävaahteraa.


Kiitos Karolina, on aina mukava mennä vähän pintaa syvemmälle :)

Heitän haasteen seuraaville:

Eija, Päärynäpuun varjossa
Geranium,Tontti 559 m2
Intopii, Talikko ja taikasauva
Leena Lumi
Pirkko, Elämää ja elämyksiä

Mukavan aurinkoista loppuviikkoa - ja loppukuuta! - ihan jokaiselle :)

22 kommenttia:

 1. Tiina, kiitos♥ Tämä tuli sopivaan saumaan, sillä tarvitsen nyt vaihtelua kirjoihin, jopa puutarhakirjoihin;)

  Tämä oli kiinnostavaa luettavaa, sillä sinuista en paljon teidäkään, vaikka olen täällä kovasti käynyt. Jos sinä olet pionihullu, niin minä olen tunnettu hortensiahullu, mutta nyt on iskenyt uusi hulluus: Magnoliat! Lupaa, että mun viime suven magnolia ei kuole näihin yöpakkasiin, lupaa!

  Vastaan tähän viimeistään huomenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että tartuit haasteeseen. Hortensiat ja magnoliat on ihania...Saa nähdä montako magnoliaa meillä herää henkiin.Olen ihan varma,että sinun magnoliasi selviää kunnon sissin lailla yöpakkasista ja ehkäpä jopa päättää ilahduttaa sinua kukalla tai muutamalla <3

   Poista
  2. Kiitos lupauksesta! Hämärästä muistan, että sinulla on usempikin magnolia. Olisi tosi hienoa, jos jaksaisit joskus tehdä niistä jutun ja kertoa myös niiden tieteelliset ja/tai kauppanimet, sillä minä aion jatkaa magnolioiden kanssa kävi miten kävi tuon ensimmäisen ihanuuden kanssa.

   Poista
  3. Laitan vinkin korvan taakse ja lupaan kertoa lisää magnolioistani ja niiden menestyksestä.menetyksiäkin on tullut,mutta sehän oli tiedossa jo leikkiin ryhtyessäni.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllähän se ilahduttaa silmää paitsi että kivikon päällä kasvaa kaksi suikerovihmaa,jotka kukkivat samaan aikaan kirkkaankeltaisina ja näiden yhdistelmä on sitten minulle niin veretseisauttava,että jotain on tehtävä.Jompi kumpi saa siirtyä muualle...

   Poista
  2. No, jos sinua yhtään lohduttaa niins sain elämäni ensimmäisen tipan sammalleimua yhdeltä tutulta, oikein herkkää vaaleanpunaista, mutta se kasvaa samassa paikassa kuin rauniokillka (kivikkokilkka), jonka kukat ovat herkät kuin vanamolla. Miten ihmeessä en löydä isolta tontilta näille kahdelle omaa tilaa. Jostain syystä mun kilkka alkaa tulla aina hirveän myöhään ja koska olen aika huono matikassa, laskin vain että sammalleimu on kukkinut ennen kilkkaa, mutta ei se ole noin yksinkertaista.

   Sullahan on magnolian kukkia blogipohjassasi: Huimaa!

   Poista
 3. Mukava haaste ja kivaa päästä tutustumaan sinuun paremmin! Ihastuttava ekan kuvan istutusalue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset haasteet on tosi kivoja. Onhan se niin mukavan näköinen alkukesän kukoistuksessaan.Sitä odotellessa :)

   Poista
 4. Kiitos kun olit vastaillut noihin Karolinan lähettämiin kysymyksiisi ja sain kuulla sinusta vähän enemmän. Kävin lukemassa ihka ensimmäisen postauksesi myös:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah,se oli semmonen pöksyt tutisten tehty postaus :) Jänskätti ihan kamalasti.

   Poista
 5. Näitä on kiva lueskella, oppii tuntemaan kirjoittajaa vähän paremmin:)
  Mulla vähän sama ongelma oman kuvan kanssa, olen lähes aina etsimen toisella puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Annoin meidän perheen pro-valokuvaajalle vähän vinkkiä,että ei haittaa,jos ensi kesänä on vähän paparazzimeininkiä,kun möyrin kukkapenkeissä ;)

   Poista
 6. Kiitos Tiina haasteesta.
  Mukavaa oli lukea ajatuksiasi :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Tiina haasteesta ! Luen myöhemmin sinun vastauksesi ja kirjoittelen omani. Nyt pitää mennä puutarhaan, kello on jo 14.50 ja olen kököttänyt koko aamun koneella, mitä nyt söin välillä miehen paistamaa kalaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Alkaa olla se aika vuodesta,jolloin sisällä ei enää malttaisi olla..

   Poista
 8. Tämä on kiva kiertävä haaste. Näitä vastauksia on ilo lueskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on,tulee blogiporukka aina vain tutummaksi :)

   Poista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)