lauantai 31. toukokuuta 2014

Oi hektinen toukokuu!

Niin, minähän olen nyt konkreettisesti leiriytynyt tuonne puutarhaan. Tai oikeastaan oon eräänlainen puutarhanomadi. Ei ehdi sammal kasvaa kantapäihin, kun koko aika oon menossa tai sitten tulossa tai molempia yhtäaikaa...Ei pelkoa, että ehtisin mitään blogipäivityksiä tekemään, työpäivät kun on olleet 10-13 tunnin mittaisia. Vois luulla, että piha ois jo täysin tiptop vaan kaukana siitä. Hitaita hommia oon työstänyt viime viikot eli kitkenyt noita isohkoja istutusalueita,joihin on soluttautunut ärsyttäviä kuokkavieraita: maahumalaa, rönsyleinikkiä, juolavehnää, suolaheinää, jotain tosi sitkeää ja inhottavaa rantakaislaa, jonka ite toin parantaessani maata "rantatöryllä", ts. meren huuhtomalla kaislan- ja rydinpätkäpatjalla...siinä sivussa oon sitten siirrellyt suuren määrän lupiineja sopivammille kasvupaikoille ja jaellut niitä halukkaille. Minulle lupiini tulee aina olemaan yksi lempikasveistani, ei todellakaan mikään häädettävä rikkaruoho, minkä statuksen se poloinen on nykyään saanut. Mutta istutusalueissani sitä on jo liian kanssa, joten nyt on tämmöiset siirto-operaatiot ajankohtaisia. Myös ritarinkannus- ja lehtoakileijavauvoja on pitänyt pelastaa kitkemisen jaloista, sainkin mukavan keskittymän pikkutaimista ihan uuteen paikkaan. Siitä saattaa tulla kiva jossain vaiheessa :).

En allekirjoita väittämää, että tulppaaneja pitää olla kymmenittäin samassa ryhmässä ennenkuin ne näyttävät joltain. Itse tykkään just siitä, että sieltä täältä putkahtelee yksittäisiä tulppaaneja. Tässä oranssi Princess Irene ja tummanpunainen Black Hero ja nupulla vielä Queen of Night. Princess Irene mätsää kivasti vieressä kasvavan Bartzella-pionin lehtien väreihin.


Säät suosivat viime viikolla. Ihania aurinkoisia päiviä ja semmoisia helteitä, että piti jo varjoa katella. Tuli ehkä liian äkkiä tottumattomalle sellaiset lämpötilat. Kasvu humahti ihan hetkessä täysillä käyntiin. Maanantaina oli eka hellepäivä, illalla tuli ukkonen, toi kunnolla sadetta ja seuraavana päivänä alkoi tapahtua. Silmut venyivät ja paisuivat ihan silmissä ja tällä viikolla koleista säästä huolimatta on jo täysi kesä. Tuomet aloittelevat kukintaa. Ensimmäiset kukkaoksat hain rantaäyrään matalasta maata pitkin kasvavasta tuomesta, josta äitivainajakin joka kevät haki ensimmäiset tuoksuvat tuomenkukat maljakkoon.

Veera-kissan toipuminen sujui hienosti, haava parani nopeasti ja varsin pian Veera tottui näköjään yksisilmäisyyteen. Kissat on tosi joustavia kapistuksia. Meidän kissathan on puolet vuodesta ihan sisäkissoja, mutta nyt toki ulkoilevat ja nauttivat kesästä. Veera rallattelee sujuvasti ulkona eikä kylläkään muista ikäänsä ollenkaan. Tuolla se melkein 16-vuotias mummeli kiipeilee pitkin kaiteita ja härnää Luna-koiraa, joka joudutaan nyt pitämään ulkona juoksunarussa. Aitaa kun ei vielä ole meidän pihan ympärillä ja tähän asti kiltisti pihassa pysytellyt neiti ampaisi viime viikolla jäniksen perään...Ihan tunsin, miten mun elämä lyheni kymmenellä vuodella sen ehkä n. kymmenen minuutin aikana, minkä koira oli takaa-ajossa. Maantie kun menee ihan vieressä ja perjantai-iltana siihen aikaan saattaa olla melkoinen ralli. Onni oli matkassa, koira tuli maantielle naapurin liittymältä ja rallatteli tietä pitkin tulemaan kotia kohti. Itse tietenkin sitä suurella ilolla kannustin juoksemaan lujempaa ja niin päättyi onnellisesti se irtiotto. Eli nyt sitten pysytään kytkettynä, kunnes saadaan piha aidatuksi. Oma moka, Luna.

Onneksi on meri vieressä ja siellä saa pikku karkulainen juosta ja uida sydämensä kyllyydestä. Se onkin kaikesta päätellen ihan parasta, mitä Luna tietää. Varsinkin, kun mukana on pompodipompodipom eli Lunan oma pinkki pallo :)

Pitkään jatkunut pohjoinen ilmavirtaus on vienyt veden merestä :). Tämähän on luksusta, kun säikkiä piisaa silmänkantamattomiin koiran kanssa juosta. Lintujen pesäpaikat on ihan muualla, joten pesimärauhaa ei häiritä.Takapihan mysteerikasvien arvoituskin selvisi aikanaan. Olin melko toiveikas, että ne olisivat hajulaukkoja, joista ei toistaiseksi ole vielä hajuakaan :). Mutta eivätpäs ne niitä olleet vaan surprise! Keltareunapikarililjoja. Todennäköisesti oon istuttanut ne unissani, koskapa minulla ei ole minkäänlaista havaintoa siitä, että olisin syksyllä kyykkinyt siinä kohtaa keltareunapikarililjansipulit kourassa ja kaivellut niitä maahan. Tuohan ois tietysti hirveän ilahduttavaa, jos unissanikin työstäisin tehokkaasti tuolla pihalla.


Siis oikeasti, on tosi tosi mukavaa, että pystyy yllättämään itsensä. Tutkin tuossa yhtenä päivänä sitä pientä woodland-penkkiäni, johon olen vuosien varrella kerännyt erilaisia esikoita, varjoliljoja, hämyvuokkoja, kevätkaihonkukkaa, tiarellaa, mutta jonka nyt on valtaamassa kotkansiipisaniainen. Tarttis tehdä jotain, kunhan päätän kummat siihen jäävät. Kattelin maata, että mikäs nimilappu tuolta pilkistää, nappasin sen ylös ja luin "Viherhämyvuokko Green Fingers"  ja toden totta! Siinähän pilkisti ilmiselviä hämyvuokon lehtiä! Etäisesti aloin muistaa semmoisen joskus Kauppilalta tilanneeni :). muutaman päivän päästä se jo kukki. Ihana pikku kaunotar.
Koko kevään niinikään mietin, että mihin kummaan siirsin viime kesänä tarhakylmänkukan...pari viikkoa sitten se putkahti esiin pörröisine lehtineen.Magnoliakuulumisetkin saattavat jotain kiinnostaa. Yksi varma menetys tuli eli tähtimagnolia 'Royal Star' on mennyttä kalua ja viime kesänä istutettu pensasmagnolia hyvin todennäköisesti myöskin. Mutta kaksi pensasmagnoliaa selvisi talvesta ilman vaurioita, samoin japaninmagnolia. Kokeilut jatkuu. Kyllä siitä viime kesäisestä pensasmagnolian kukasta niin paljon puhtia sai tähän hommaan, että ei pelkoa luovuttamisesta!

Luna nuuhkii narsisseja <3


Tätä oli ihana seurata. Balkaninhevoskastanjan muhkeiden silmujen raottumista ja tiukasti laskostettujen lehtien avautumista <3

Viime lauantaina oli Oulun Puutarhayhdistyksen tämän kesän ensimmäinen ns. pihakävely ja taimienvaihtopäivä. Mukavan kokoinen porukka meitä kerääntyikin Oulujokivarteen Tarjan pihaa ihailemaan ja tutkimaan, mitä salaisia aarteita itsekunkin takakontin syövereistä paljastui. Itse sain tuomisiksi tähkävaahteran, tosi muhkean pehkon lipstikkaa (omani on tällä hetkellä hyvin kitukasvuinen, se on jäänyt vadelman ja juolaheinän jalkoihin),  espanjankurjenpolvea, pari juttua, joiden nimiä en tällä hetkellä muista, ja vuorirevonpavun. Suosittelen kyllä lämpimästi kaikille, varsinkin vasta-alkaneille puutarhaharrastajille, liittykää puutarhayhdistyksiin! Niissä on niin paljon kokemusta, tietoa, taitoa, osaamista, joka kannattaisi hyödyntää. Oikeastaan pitäisi kehittää jonkinlainen puutarhaharrastajien mentoritoiminta. Jokaiselle uudelle jäsenelle etsittäisiin kokenut harrastaja mentoriksi, sen mukaan mihin kiinnostus suuntautuu. Hyötykasveista kiinnostuneelle vuosikymmeniä perunoita, tomaatteja, papuja, yrttejä viljellyt hyötykasvijyrä. Perennoista innostuneelle, mutta ah vielä niin osaamattomalle, sopivan tulisieluinen opas. Ja melkein kaiken keräilijälle toinen samanmoinen, soulmate.


Tämän pikkuisen edessä piti langeta polvilleen ja kumartua vielä syvään ennenkuin yletin nuuhkaisemaan. Aah...<3 Vuosi sitten siemenestä kylvämäni tuoksuorvokit aloittivat kukinnan.


Ihana heidinkukka. Myös tämä yllätti  minut iloisesti. Pikkuruisia siementaimia oli putkahdellut sinne  tänne vaikka miten paljon.
Yhtenä iltana viimeisen puutarhakierroksen päätteeksi kyykähdin tämän woodland-penkkini viereen ja aloin huhuilla "jalkalehti, sinikämmen, katvio...!" Ihan oikeesti :) Ketään niistä ei sillä siunaamalla vielä ylös pompannut, mutta samassa huomasin ihan nenäni edessä tämän ihanuuden eli punakolmilehti, Trillium erectum.
Orkideanarsissi Thalia.

Yksi kirjopikarililja oli löytänyt itselleen mukavan pesän vuorenkilven lehtien seasta :)


Näihin kaihoisansinisiin sävyihin voinkin lopetella tämän maratonpostauksen. itse asiassa olen yrittänyt työstää tätä jo viikon, mutta blogger on tökkinyt enkä oo saanut kuvia ladattua. Tässä tämmöinen päivitetty versio parin viikon sattumuksista :). 


17 kommenttia:

 1. Moi! Kiva että ON hommoo :) Ja joo,, miekin onnistun tuon tuostakin yllättämään itseni. Esim. jännäsin koko kevään että minkä värisiä tulppaaneja tulee tänä vuonna.. :))) Ja terkut Veera-mummelille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Viis siitä, että paikkoja kolottaa, se on tervettä kipua ja keho kiittää :D Veera sai terveiset ja lähettää takas :)

   Poista
 2. Keltareunapikarililja näyttää hyvin jännältä!

  Meille ei taida uutta koiruutta tulla ennen kuin koko iso tontti on aidattu. Minulla on monta kertaa kadonnut 10 vuotta elämästä...Kun suuriruhtinatar Olga oli täyttänyt 7 vee, ei enää lähtenyt pihalta minnekään ja pidin ovet ulos auki suvella, että koiruus sai tulla ja mennä eli aika helppoa oli kun koira eli 14+ vuotta.

  Tee nyt kiltti Tiina juttua sun magnolioista! Mitä merkkiä ovat ja miltä näyttävät etc, Mulla tuli omastani niin outo tarina, että en kerro vielä....

  Mukavaa viikonloppua kera lemmikeiden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luna on pysynyt niin nätisti pihassa, että on saanut olla ihan huoleton. En tykkää yhtään pitää koiraa kytkettynä kotipihalla, joten äkkiä aidan tekoon! Lupaan postata magnolioistani mahdollisimman pian. Oli tarkoitukseni tähänkin laittaa kuvia, mutta käytössäni on vain iPhonen kamera ja se tarkensi kaikki kuvat silloin vielä lehdettömistä magnolioista harmillisesti taustaan...koetan saada parempaa kuvauskalustoa käyttöön :) Kiitos, ne on niin ihania sylissä/kainalossa nuhjaajia <3

   Poista
 3. Ihan mahtavuuksia ihanuuksia sulla siellä puutarha pullollaan ja nuo hiekkasärkätkin! Mua niin nauratti unissaan istuttaminen, hehe, ainakin unta mä nään puutarhastani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä niin ihanaa aikaa. Minäkin näen puutarhaunia aina keväällä, kun ei lumet ala sulaan eikä mikään vielä kasva ja unessa onkin yht'äkkiä kesä ja nuuhkin kukkia onneni kukkuloilla...:)

   Poista
 4. Ihana innostus huokui tuosta sinun tekstistäsi ! Yllätykset ovat parhaita. Ei sitä useinkaan keväällä enää muista, että mitä kaikkea on edellisenä vuotena tullut maahan laitettua. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oon aika innostunut...:) Mulla on muistin tukena ihan oikee puutarhapäiväkirja, mutta en sieltäkään onnistunut bongaamaan noita tekosia :)

   Poista
 5. Auu tuo punakolmilehti, mikä ihanuus<3 Listalle meni;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kaunis, niinkuin muutkin kolmilehdet. Mulla hieman väärässä paikassa,mutta koskapa se nyt kukkii jo toisena keväänä peräkkäin, en ala sitä siirtämäänkään.

   Poista
 6. No kylläpäs teillä sitten onkin sattunut ja tapahtunut! Ihana tuo pikarililja <3 Hienoja ylläreitä olet löytänyt pitkin puutarhaa :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tuossa vielä kaikki ;) On kyllä söpöt pulleat kukat. Assyrianpikarililjojakin istutin, mutta niistä ei sitten oo mitään havaintoa...Sinikämmenen sain kuitenkin huhuiltua hereille :)

   Poista
 7. Ihanat yllätykset ovat piristäneet päivääsi! Kylläpä bloggIailu on nyt taka-alalla, kun pihassa pitää möyriä:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin vuoden parasta aikaa! Mulla on vielä niin hidas aataminaikuinen nettiyhteys, joka tökkii ja siihen vielä bloggerin tökkiminen, niin menee jo ihan mahdottomaksi. Ei jaksa vääntää,pakko palata pihalle :)

   Poista
 8. Kaikkea mukavaa löytyy pihaltasi, kuten ne keltareunaiset pikarililjat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä niin mukavia juttuja putkahdellut esiin. ihania vanhoja tuttuja ja jotain ihan uusiakin <3

   Poista
 9. Wou, mikä päivitys! Sellainen tykitys, että oksat pois. Ihania kaikkia kasveja, ihan uskomattomia ylläreitä (sinulle itsellesikin, miten hauskaa!) ja tuo meri hiekkarantoineen... Se on niin mun(kin) sielunmaisemaa.

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)