sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Sunny afternoon




Olikohan tänään kesän tähän asti paras päivä? Lämpötila kohosi kahdenkymmenen paremmalle puolelle,ihana etelätuuli,mahtavat vaahtopäiset aallot,joiden kuohuihin oli nautinnollista heittäytyä,vesi lämmintä kuin linnunmaito...Etupatiolla viltti,Neiti Marple ja puutarhalehtiä ja Leevi-kissa vieressä pötköttelemässä...Loma...alkaa huomenna:).

Yritin valikoida runsaasta alkukesän kuvasadosta parhaat palat.Tuntui kyllä,että mission impossible,kuvia on tullut otettua niin paljon...

Idänunikoiden intensiivistä oranssia





On mukava,kun pihalla on ns muistokasveja,ystäviltä,sukulaisilta jne saatuja antajansa mukaan nimettyjä tai sitten ei. Nämä unikot ovat lähtöisin tädiltäni,isäni nuorimmalta sisarelta,nyt jo edesmenneeltä. Tänä kesänä olen ajatellut hyvillä mielin häntä ihaillessani näitä räiskyviä upeita kukkia.Hän oli tavattoman vahva nainen,tinkimätön mielipiteissään,nuorena kuvankaunis.Oransseja kukkia violetti-valko-vaaleanpunavoittoisessa kukkamaailmassani on vain nämä ja tulikellukat.Olen monesti aikonut kaivaa nämä pois,siirtää jonnekin sivummalle.Nyt olen tyytyväinen,etten ole sitä tehnyt.Rakastan näiden lyhyttä ilotulitusta:),kerrottujen kukkien silkkisiä röyhelöitä,niiden tuntua käsissä...




Monta vuotta haaveilemani mongolianvaahtera - ja vieläpä toinenkin - tulivat vihdoin meille. Saa nähdä miten niiden käy,maaperä kun on vanhaa merenpohjaa ja saveakin löytyy juurten edetessä.Sanovat,ettei mongolianvaahtera siedä savea.Tein kyllä istutuskuopan huolella.Toivon,että viihtyisivät.








Lumipalloheiden oksat notkuivat maahan asti pallojen määrän ja painon alla.Nyt komeus alkaa jo varista,pensaan alla rinki "lumisadetta"




Jumaltenkukat ujoina meditaatiomestassani,vanhan uurrerunkoisen raidan alla




Rakkaat sammalleimuni




Kenen tekemiä nuo herkät siveltimenvedot kukan ytimessä?



Suikerovihman uniikki kaunis keltaisensävy



Purppuraheisiangervo kukkii keltaisin kukin.



Ei sentään:). Purppuraheisiangervon syleilyssä kultajänönputki,ihana löytö Särkän Perennataimistolta.


Pionifriikin ensimmäiset pionit raottelevat jo varovasti nuppujensa päällimmäistä kerrosta,väriäkin alkaa jo paljastua...Tai tietysti kuolanpioni,joka riehaantui kasvamaan korkeutta niin,että hipoi melkein kainaloita,kukki jo kesäkuun puolivälissä.Tänä keväänä onnistuin ekan kerran olemaan kitkemättä kuolanpionin siementaimia,mitä auttoi se,että keräsin syksyllä kypsät siemenet ja kylvin niitä kahteen penkkiin ja muistin jopa vielä keväällä mitä ja mihin olin sirotellut:). Nyt on siis kymmenisen kappaletta kuolanpionivauvoja kasvamassa:).

Tässä niiden äitimuori



Kasvuvauhti on paikoin yllätyksellisen ennätyksellistä.Esim etupation vieressä kasvavat ritarinkannukset,jotka monina kesinä ovat olleet mielestäni komeita ja kookkaita,ovat nyt puoli metriä korkeampia ja nuput ovat parin metrin korkeudella. Muitakin ihmeitä siinä penkissä on valmistumassa: about viisi vuotta sitten istuttamani Bowl of Beauty-pioni ei ole kertaakaan kukkinut.Nyt sekin on venähtänyt metrin korkuiseksi,keinahtelee turvallisesti vieressä kasvavan jasmikkeen kainalossa ja kypsyttelee neljää pulleaa nuppua:).

Se penkki koki pienen mullistuksen,kun kyllästyin fiksusti keskelle penkkiä  istuttamani filemoninruusun öykkäröintiin: piikkisempää ruusupensasta ei kenties ole vielä keksitty,juurivesoja luikerteli joka suuntaan,perennat jäivät ahdinkoon rotevan pensaan varjossa.Pensas sai lähteä,toki uusia alkuja laitoin soveliaampiin paikkoihin.

Tällaisiakin toin mukanani  Särkän Perennataimistolta: alppiruusu Haaga,pallotuijia ja kaksi sinilaakakatajaa





Me istutettiin yhdessä puu...Nimittäin marjaomenapuu.Tai tyttäreni istutti,minä ohjasin:).







Kashmirinkurjenpolven herkkää vaaleanpunaa



Projekti







Tämän olisi suotavaa valmistua ekan lomaviikon aikana:). N 2/3 vielä tekemättä.

Ja jos tähän istutusalueeseen rikkaruoho-ongelma tulee,syön vaikka pilkkihattuni! Tai pitäiskö näin kesällä sanoa olkihattuni? Olen nimittäin tehnyt kaikkeni moisen uhan eliminoidakseni: kitkenyt kaiken näkyvän vihreän juurineen,paljoa niitä ei ollutkaan.Kattanut maanpinnan sanomalehdillä ja jopa vanhoilla joulupapereilla,joita hamsteri oli laittanut talteen pulavuosien varalta:). Kärrännyt rannasta hiekkaa lehtien päälle,ostanut tyyristä rikkavapaata säkkimultaa (monta nissan-lastia) ja kuten kuvasta näkyy vielä kattanut kuorikatteella paljaan mullan. Ei mitään mahiksia rikkaruohoilla,eihän??





Ruusuntuoksuista alkavaa viikkoa jokaiselle,joka tämän postauksen jaksoi läpi kahlata:).

6 kommenttia:

  1. Kauniita kukkia, joku minulle uusi tuttavuuskin.
    Nuo pohjatyöt kyllä kannattaa huolella tehdä, myöhemmin säästyy aikaa ja hermoja. Kaunista jälkeä.
    Kukkien hoito on niin palkitsevaa.
    Meillä myös useimmat kukat ovat normaalikesiä kookkaampia. Pionit kukkivat parhaillaan upeasti.
    Hyvää kesää!

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavaa kukkaloistoa puutarhassasi :)

    Ihaillen kävin postauksesi läpi.

    En ole omaa puutarhablogiani ehtinyt päivittää, hyvä kun silloin tällöin saan kuvia tuonne alkuperäiseen Ihmeellinen Luonto-blogiini - mutta tervetuloa sinne kurkkimaan :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tuosta ihanasta ruusuntuoksusta ! Särkän perennataimistolla on kyllä upea valikoima, vaikka mitä erikoistakin...
    Kultajänönputki ja purppuraheisiangervo on ihanan sähäkkä yhdistelmä ; )
    Leppoisaa ja antoisaa lomaa !

    VastaaPoista
  4. Aivan ihanan värikkäitä kukkasia.Kiva ihastella niitä näin valokuvinakin.

    VastaaPoista
  5. Ihana siun puutarhasi Tiina. =)

    Ja kaunis nainen jo siunkin tyttäresi... Aika kulkee kulkuaan...


    *halaus*

    VastaaPoista
  6. Unelma,nautihan pioneistasi täysin siemauksin:).Minäkin aloittelen vihdoin viimein:Dr Alexander Flemingin kukat auki ja muita puhkeamassa muutaman päivän sisällä.Aah...

    Hanna,kiitos.Olen kyllä sinulta postausta odotellut,mutta ymmärrän hyvin,että toiminta painottuu nyt ulkosalle:)

    Sari,kiitos.Särkkä on kyllä varsinainen aarreaitta.

    Tuija,tervetuloa lukijaksi:)

    Una,halauksia sinullekin.Ajatella,meidän ihanat tyttäret on todellakin aikuisia naisia,aika menee niin nopeaan...

    VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)