tiistai 7. syyskuuta 2010

Syyskuun eka

Postaus siis.Ihana intiaanikesä meitä hellii tällä viikolla.Onkin ollut monta viikkoa niin koleaa,sateista ja harmaata,että tämä lämpö ja auringonpaiste tuntuvat tosi ihanilta.Vielä vähän ennenkuin syksy tulee toden teolla...







Sytyttelen lyhtyjä pimeneviin iltoihin.Niitä on eri puolilla pihaa.Tykkään niiden lempeästä tuikkeesta siellä täällä pimeyden keskellä.Maantie menee melko läheltä,mutta katuvaloja täällä periferiassa ei ole - onneksi.Pimeys on kuin suojaava peitto yllämme.

Toissa kesän piharempan yhteydessä laitoimme kyllä pihavalaistuksenkin.Energiansäästölampuista minulla olisi paljon sanottavaa juuri nyt - ja mikään ei ole positiivista...jääköön siis sanomatta.Sen verran voin kertoa,että taas uusittiin kolme lamppua hilpeästi poksahdelleiden ja saman tien sammuneiden tilalle...Sen minkä kenties sähkön hinnassa säästää,saa maksaa lamppuja uusiessa?









Ihanin mun jalokärhöistä tällä hetkellä: Piilu


Yhtään pakkasyötä ei meillä kylmän jakson aikana ollut,joten kaikki syyskukkijat ovat vielä täydessä vauhdissa.Useampikin alppikärhö kukkii toistamiseen.Tämä nupulla oleva kainovieno on Brunette.




Tänään putsailin polkuja ja kitkin yhden ison perennapenkin.Huomenna,jos ehdin,kanttaan vielä sen.Pensaiden siirtelyäkin pitäisi vähän tehdä.Kaksi kanukkaa,valko- ja keltakirjokanukka,eivät oikein ala viihtyä olinpaikassaan.Valoa ne kyllä saavat riittävästi,mutta vieruskaverit näyttävät vievän niiltä kaikki ravinteet.Pari mäntyä,pieni terijoensalava ja pihlaja voivat hyvin,mutta kanukat selvästi räytyvät,kituvat,näivettyvät.Joten muutto on edessä.





Poikani on viimeistä viikkoa kesälomalla.On kyllä ollut mukava taas nähdä häntäkin hieman useammin.Ja hänen kihlattuaan,jolla on myös tämä viikko vapaata.





Olen parin viime viikon aikana käynyt taas läpi kaappeja ja laittanut tavaraa kiertoon.SPR:n Konttiin vien muutaman kerran vuodessa tarpeettomaksi käynyttä tavaraa.Kirppiksellä olen myös käynyt myymässä,mutta viimeksi kauppa kävi huonosti,kävijöitä oli tosi vähän ja vakimyyjät tiesivät,että väki on siirtynyt itsepalvelukirppiksille.Niistäkin on kyllä kokemusta,tavarat siirtyilevät toisten myyjien pöydille,jotain tietysti häviääkin ja pöytää pitäisi käydä järjestelemässä melkein joka päivä.Liikaa vaivaa,mieluummin vien ylimääräiset tavarat Konttiin.


Comtesse de Bouchaud





Amiraaliperhonen syrikän kukinnossa



Neitoperhonen ujosteli ja lensi puutarhakeinun katoksen päälle



Tätä ei ujostuttanut tippaakaan




Syrikät tilasin keväällä Kauppilalta Turusta.Aion jättää ne talveksi maahan,katsotaan heräävätkö ensi keväänä.Nämähän eivät sinänsä tykkää pahaa,vaikka maanpäälliset osat paleltuisivatkin vaan aloittavat kasvun alusta.Nämä olivat n 20 cm korkeita tullessaan ja nyt molemmilla on mittaa n 150 cm,kovasti myös ovat haarautuneet.Tämä on valoisammassa ja lämpimämmässä paikassa ja kukkia on paljon enemmän.Taidan siirtää kaverinkin parempaan paikkaan,koska sitä eivät perhosetkaan näy löytävän.Tässä on ollut kauniita kävijöitä jo monen viikon ajan,eniten juuri näitä neitoperhosia,amiraaleja ja ritariperhosia.Suosittelen,jos haluat perhosbaarin perustaa.Ainakin meidän pihalla syrikkä on ylivoimainen suosikkikasvi.Englanniksihan se onkin butterfly bush.

Nautinnollisia intiaanikesän päiviä kaikille viherpeukaloille.

7 kommenttia:

  1. Voi herranjestas miten kauniita kärhöjä ja tuo violetti verenpisara on aivan uskomaton. Ihania kuvia!

    VastaaPoista
  2. Ihanasti kukkii tuo sun Comtesse kährö, mulla se ei suosti tekemään kukan kukkaa. On kai vähän huonossa paikkaa.

    Kerro ihmeessä se valkosuklaalime + omppu -piirasresepti...! Onko siinä sitä uutta Valion maustettua rahkaa? Olisi nimittäin purkki jääkaapissa.

    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Saila,kiitti kommentista ja tervetuloa lukijaksi:).

    Bea,tuo Comtesse on istutettu ruukkuun kaksi vuotta sitten,talvehtinut tähän asti kellarissa.On saanut reilusti kastelulannoitetta ja keväällä kasvukauden alussa ravinteikasta kesäkukkamultaa.Ja kyllä vain,piirakka on ihan perusomenapiirakka,päällä just sitä Valion valkosuklaalimerahkaa ja kermaviiliä plus sokeria,kananmuna ja vaniljasokeria,omenaviipaleet siihen täytteen päälle ja kanelia pintaan,jos haluaa.Maistoin jo,oli mukavan mehevää ja maistuvaa:)

    VastaaPoista
  4. Ohoh,ompas komeita kuvia,ihania perhosen kuvia ja kaunis on toi kärkö,kauniin värikkäitä.:)Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  5. Kauniita kärhöjä, ja perhosia.
    Minäkin tilasin viime vuonna syrikän, mutta se ei selvinnyt talvesta. Jäi kyllä kaikki suojat laittamatta. Mutta jospa kokeilis toistamiseen...

    VastaaPoista
  6. Siis niiiiiin ihania kärhöjä...
    voi, että sinulla on kauniita kuvia ja varmasti myös kaunis puutarha.
    Minäkin innostuin nyt noista kärhöistä, olenkin istutellut ja laittanut kätöset ristiin, että selviävät talven yli.

    VastaaPoista
  7. Tansku,Tuija,kiitos:)
    Pioni,ajattelin kokeilla suojata syrikkäni talvensuojaturpeella ja toivoa tietty parasta,ettei syksy olisi sateen ja pakkasen vaihtelua...
    Callista,tervetuloa lukijaksi:)

    VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)