keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Puiden kasvatus ei ole hätähousujen hommaa.
Myönnetään,olen toisinaan hieman impulsiivinen tapaus.Nuorempana olin hyvinkin kärsimätön ja malttamaton.Ikä ja rakas puutarhaharrastus ovat kuitenkin muokanneet luonnettani pitkämielisemmäksi.

Exotic Gardenista tilaamani siemenet tulivat tällä viikolla.Mukana seurasi nippu tulostettuja kylvöohjeita, kullekin lajille omansa.Tein niistä vielä lyhyen yhteenvedon,josta löytää nopeasti tarvitsemansa ohjeet. Nopeasti?Muistinko mainita äsken,että olen nykyään sangen pitkämielinen;)
No,tiedättehän,kun on pöytä täynnä siemenpusseja, ruukkuja,multa-astioita ja vermikuliittia,ei siinä silloin kovin pitkiä loruja ehdi lukea.


Ja nyt päästään varsinaiseen asiaan.

Kaikki tilaamani pensaiden ja puiden siemenet vaativat jonkinlaisen kylmäkäsittelyn itääkseen.Osa sekoitetaan kosteaan perusmassaan tai kylvetään ruukkuihin ja laitetaan sitten 5 - 6 vrk:n kuluttua jääkaappiin vähintään kahdeksi viikoksi, jotkut jopa neljäksi kuukaudeksi.Sen jälkeen siemenet kylvetään ja nostetaan ulos varjoisaan paikkaan odottamaan itämistä.

Ja siinä onkin odottamista!

Kolmioka Gleditsia triacanthos ei kuulosta pahalta,10 - 40 pv.Tämä on muutenkin helppo,siemeniä vain karhennetaan hiekkapaperilla,liotetaan ja kylvetään saman tien sisälle ja muutaman hetken kuluttua mullasta jo pilkistää vihreää!

Kentukkinpapupuu Gymnocladus dioicus ei sekään lannista,samat systeemit kuin ed,itämisaika vain vähän pitempi,30 - 90 pv samoin kuin havuilla
(sinikuusi Picea pungens glauca), sembramänty Pinus cembra ja kyynelmänty Pinus wallichiana. Kynäkatajan Juniperus virginiana, narrinpensaan Decaisnea fargesii ja sulkapensaan Amorpha fruticosa itämisaika on myös ihan kohtuullinen, 30 - 180 pv.

Mutta nyt tarvitaan jo malttia ja kärsivällisyyttä roppakaupalla:
Amerikanorapihlaja Crataegus intricata 180 - 360 pv
Lumikellopuu Halesia carolina 30 - 540 pv
Hopealehmus Tilia tomentosa 30 - 540 pv
Amerikantaikapähkinä Hamamelis virginiana 270 - 360 pv
ja kaiken huippuna humalapyökki Ostrya carpinifolia 180 - 720 pv

Siis 720 pv.Kaksi vuotta...Ja huom!tämä on vasta itämisaika eli ehkä vasta kahden vuoden kuluttua toiveikkaasta kylvötapahtumasta ruukusta alkaa pilkistää pikkuruinen humalapyökin itunen...en edes uskalla ajatella montako vuotta menee ennenkuin voin seisoskella humalapyökkimetsikössä.Joku vähänkin pessimistisempi - tai realistisempi - voisi kyllä vastata tähän hyvinkin karusti,mutta koska onnekseni olen ikuinen optimisti,lupaan itseni haaveilla siitäkin.
Nämä puu-unelmat eivät ole mitenkään hallitsevia mun puutarhaelämässä,ne ovat vain kiva sivujuoni.On mukava kokeilla niiden kasvattamista,vaikka se vaatiikin monenlaista vaivannäköä ja sitten vain odotusta,odotusta...onneksi odotusaikana on yllin kyllin muuta puuhaa,itäneet puunalut tulevat sitten kivoina yllätyksinä kukin aikanaan.Osa ei ehkä idä koskaan,mutta siitä huolimatta kokeilen!

Kun kasvattaa jotain siemenestä,siinä on jotain syvästi tyydyttävää.Kasvun ihme,joka aina vain saa hämmästymään siitä miten pienessä kuivassa siemenessä voi olla kokonainen - jopa valtava - kasvi upeine runkoineen,lehtineen,kukkineen.Kuinka joku näennäisesti kuiva ja kuollut herää eloon ja miten täynnä elinvoimaa se onkaan.

Kylmäkäsittelyvaiheen voi kyllä hoitaa helpomminkin eli kylvämällä siemenet loka- marraskuussa luontoäiti huolehtii kylmäkäsittelystä. Ajattelin kylvää osan siemenistä nyt keväällä ja osan syksyllä,katsotaan kumpi tapa on parempi.


I ordered some tree and bush seeds and after reading the planting instructions it's definately clear once again: growing a tree from a seed is not for short tempered! After all stratification (weeks,months) it may take even two years before you can see some signs of something that's going to be a brand new tree - someday...But it's worth it!To get an experience how a small dry seed comes to life and has everything:the trunk,branches,flowers...It's so amazing.

Being so optimistic I wonder how long will it take when I'll be able to stand under the Ostrya carpinifolis which germination takes even two years...

Innostavia puutarhaunelmia kaikille viherpeukaloille:)

4 kommenttia:

 1. Oi, noitapa jäädään oottelemaan, mielenkiintoista...kivaa lukea sitten postauksiasi noista ihmeistä...
  Mullakin pari lavallista siemeniä kylmäkäsittelyssä ulkona...saa nähdä mitä keväällä tapahtuu...vähän vimma iski syksyllä :)

  VastaaPoista
 2. Ansa,laittelen tänne kyllä sitten tilannetiedotuksia.Mitä kylvöksiä sinulla on?

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tutulta, ja siemen pussitkin näyttävät tutuilta, tilasin Imepctaöta kun en tiennyt että olisi saanut Suomestakin....

  Kaikenlaisia siemeniä on nyt jääkaapissa. Hauskoja pensas experimenttejä. Puutarhastelu on hyvä harrastus sillä jos muutaman euron siemenet menevätkin hukkaan niin ei ole iso suru... Mutta jos jokin onnistuukin, niiin Vau!
  Laitoin Tyrniä, ruusukvitteniä jne.
  KAtsotaan mitä tulee =)

  Onnea kylvoksiin!

  VastaaPoista
 4. Tosi mielenkiintoista ! Minun pieneen päähän ei ole välähtänytkään puiden kasvattaminen siemenestä vaikka tykkään kokeilla kaikkea uutta.
  Täälläkin päässä on vähän kärsimätön yksilö, vuosien odotus tuntuu melkein liian rajulta kärsivällisyyden testaukselta ;) Mutta toisaalta, siitä jäi nyt kyllä siemen itämään ajatuksiini...

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)