torstai 12. tammikuuta 2012

Vuodenaikojen vaihtelua,puutarhaunelmia ja kissanjälkiä lumessa.Seasons,garden dreams and footprints in the snow.

Tammikuu on lähtenyt käyntiin vauhdilla. Ihanana lohtuna sairaslomalaiselle kurjahkon syksyn jälkeen ovat tosiaan olleet meidän lontoolaisvieraat. Elo on ollut rentoa, ollaan syöty hyvin kotona ja ulkona, kyläilty poikani ja hänen morsiamensa luona, käväistiin Rovaniemelläkin ihmettelemässä napapiiriä ja joulupukin maata - porot ja ensihäivähdys Lappia olivat mukava kokemus jerseyläis-filippiiniläiselle nuorelle miehelle :)

One day we took our guests to visit Rovaniemi and Santa's land. Reindeers and a taste of Lapland were exotic experience.And wraps filled with sauteed reindeer tasted fantastic!
O:n lähtöillallinen syötiin oululaisessa viikinkiravintolassa, suosittelen,ruoka oli tosi hyvää.Tervapuolukat,nam!Kuten aina nuorten ihmisten seura saa mun mielen kevyeksi ja hyväksi.Kun lapset olivat pieniä ja aikanaan murrosikäisiä,nautin valtavasti,kun talo oli välillä täynnä tenavia,usein yökylässä oli heidän kavereitaan tai serkkuja ja talo täynnä elämän ääniä.
Nyt kun kumpikin on jo lähtenyt kotoa,heidän vierailunsa ovat äitimuorille suunnilleen kuin vesisade helteessä nuutuneelle puutarhalle tai kuin kevätauringon lämpö pitkän pakkasen jälkeen tai,tai...no,jokainen äiti ymmärtänee,mistä on kyse:)

After your children have grown up and left home their visits feel the same as sweet rain after long dry season or perhaps warmth of spring sun after freezing winter,well I guess every mother knows what I mean:)

Veera uuden parhaan ystävänsä kanssa, joka valloitti Veeran sydämen täydellisesti:)
Vera with her new best friend from London:)
Jossain vaiheessa taisin täälläkin mainita,että kasvien talvisuojaukset on suurimmaksi osaksi tekemättä,koska jouluun asti säät olivat niin vaihtelevia.Loppiaisena vihdoin uskalsin hakea talvensuojaturvesäkin ja jaoin siitä niin monella kasville kuin sitä riitti.Osansa saivat kaikki

At last I could put final winter covers to some of my plants.syrikät
buddlejas
kalukkipensaskatsura


magnoliat
Augusta Luise-ruusu

sekä
yksi puksipuu
timanttisara
jouluruusut
Jenny Duval-pensasruusu

Pakkashuopiin tai vaihtoehtoisesti suojaharsoon ovat kääriytyneet niinikään magnoliat,kalukkipensas ja muutama hedelmäpuu.Kun tulin ekana iltana suojaukset laitettuani Sandi-kissan haudalta kohti taloamme suorastaan hätkähdin takapation vieressä seisovaa hiljaista hahmoa...Kohta kuitenkin sydän tykyttäen tunnistin sen muumioksi muuttuneeksi päärynäpuuksi :D


Oli muuten tosi riemukas olo,kun loppiaisen kunniaksi sai vähän puuhailla puutarhassa.Tuntuu kuin kevät ei olisi enää kovinkaan kaukana.Kolmen kuukauden kuluttua voi jo alkaa katselemaan näkyykö sulapaikoissa pieniä kevätpiippanoita:)
After three months there should be something green in sight:)Puutarhaunelmointia on tietysti tullut harrastettua tuon tuosta. Mitä kasveja ensi kesä tuonee mukanaan? Mitä pitäisi rakentaa? Mitä istutan minnekin? Mitä uudistuksia,muokkauksia pitää tehdä?Missä mielenkiintoisissa puutarhakohteissa ehtisi käydä?

Of course I have done a lot of garden dreaming. Which new plants would I buy next summer?What should we build?What and where shall I plant? Which spot needs some makeover? And how many interesting gardens can I visit?
Exotic Gardenin siemenluettelosta löytyi paljon mielenkiintoista tilattavaa,enimmäkseen puuvartisia.Sekä pensaita että puita. Tiedoksi teillekin,että joskus hamassa tulevaisuudessa meidän pihalla kasvaa esim narrinpensas,kyynelmänty,kentukkinpapupuu,kolmioka,humalapyökki, ptelea... Puut on vieneet mun sydämen niin täydellisesti,että kyllä mä jonkinlaisen arboretumin aion saada aikaan.

Trees and more trees shall I plant,that's for sure!
Näiden erinäisten puutarhaprojektien toteutusten kannalta suotavaa olisi,että tuo selkä lopettaisi renttuilun ja suostuisi taas yhteistyöhön!Sairauslomani jatkui jatkumistaan vuodenvaihteen yli,tällä viikolla olen palannut takaisin töihin kokeilemaan osa-aikaista.Ensimmäisen aamu- ja yövuoron jälkeen tuntui jo melkein samalta kuin kaksi kuukautta sitten,mutta katsotaan nyt,jos tästä vielä vaikka hyvä heiluisi.Tässä on sisäänkäynti joskus valmistuvaan salaiseen puutarhaan.Pihamme itälaidassa on hyvinkin suojaisa alue,joka saa sopivasti valoa,mutta ei paahdetta,kosteus ei kiusaa,tuulet eivät sinne pääse puhaltamaan täydellä voimalla - kuulostaa sopivalta testialueelta kaikille niille kasvimaailman hienohelmoille,jotka ovat vasta pilke mun silmäkulmassa?


Mun riippumatto on ihan liian avoimessa paikassa nykykesinä.Sinne täytyy saada pensaita näkösuojaksi.Entinen paikka oli likimain täydellinen,mutta ne puut piti kaataa,koska Leijonamiehen mielestä ne kasvoivat liian lähellä taloa...Mua viehättää,kun puut ovat liki taloa,varsinkin kuusi talon kupeessa saa mun sydämen sykähtämään<3 My hammock needs some shrubs around it. Ja nyt niihin kissanjälkiin lumessa,joita otsikko lupaili. Syksyllä,kun alkoi tulla kuuraa ja lunta maahan,ilmestyi outoja kissanjälkiä pihaamme.Omat kissamme eivät enää niihin aikoihin juuri ulkona käyneet,joten ne erottuivat vieraan kissan jäljiksi ihan senkin perusteella. Tottakai kissaihmisenä hellyin ja aloin viedä sille ruokaa ulkovaraston ovenpieleen,kun syksy eteni ja kissa näytti asettuneen pysyvästi näille tienoille.Edelleen kissaparka kuljeskelee pihallamme ja kiertelee taloamme yö toisensa jälkeen.Kertaakaan se ei ole näyttäytynyt,ei ole tullut,vaikka olen kutsunut sitä.Lieneekö villiintynyt vai muuten terveellisen arka,kissalle liika varovaisuus ei ole koskaan pahasta tässä häijyssä maailmassa.Surku tuli eilenkin,kun pakkasta oli tämän talven ennätyslukemat -12C ja omat kolme tyhjäntoimittajaamme makasivat sohvalla ja nukkua tuhisivat (Veera ja Misu) tai kuorsasivat miehekkäästi (Leevi) ja kulkukissaparka värjötteli jossakin piilossansa. No,täytyy jatkaa kesytystä ja toivoa,että jossain vaiheessa se uskaltautuu ottamaan kontaktia. A straycat came out of nowhere.No one has seen it,only small footprints in the snow.I put food for it to our shed cause I feel so sorry,poor cat shouldn't be living outside when there's snow and frost.
Leevi lähettää terveisiä kaikille blogi-ihmisille ja heidän kissoilleen:)
Levi says hello to all nice blogging ladies and gentlemen and especially to their cats:)

4 kommenttia:

 1. Mukava postaus! En ehtinyt ollenkaan laittaa mökillä sitä talvensuojaturvetta, kun ensin ei tullut routaa millään ja sitten tulla tupsahti kerralla senttitolkulla lunta...havuja kävin sitten syrikän juurelle laittamassa, saa nähdä, selviääkö vai ei.

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus... kiva katsella kuvia eri vuodenajoista : )
  Meillä valkea syrikkä oli syksyllä niin täydessä kasvussa, että se majailee nyt kellarissa. En uskaltanut ottaa riskiä ; )
  Muille aroille kasveille laitamme kompostimultaa tuon talvensuojaturpeen asemasta. Onkohan niillä mitään eroa käytännössä, siis kasvien kannalta. En ole näet koskaan kokeillut talvisuojaturvetta... ehkäpä sitäkin pitäisi kokeilla ; )
  Mukavaa viikonlopun jatkoa !

  VastaaPoista
 3. Intianminttu,meillä oli sama ongelma,jouluun asti satoi vuoroon vettä,välillä pakasti ja maa routaantui vasta joulun vuodenvaihteen tienoilla.Tässä sitä jännitystä piisaa,että miten käy meidän syriköiden!

  Sari,ei ne syrikät täälläkään älynneet lopettaa kasvua,saa nähdä miten käy.Varmuuden vuoksi täytyy tilata pari uutta Kauppilalta,nehän kukkivat kuitenkin jo tänä kesänä.
  Tuon talviturpeen iso plussa on,että se pysyy kuivana,muut multa- ym suojauksethan kastuu sateessa ja jäätyvät sitten,kun pakastuu.kesällä vain täytyy muistaa kaapia se pois,jos kasvit tarvii kastelua poutajakson aikana,koska se pysyy edelleen rutikuivana ja kasteluvesi ei mene sinne minne pitäisi:).

  VastaaPoista
 4. Hyvää tätä vuotta sinullekin!
  Kivaa kun saitte viettää koko perheenä joulua yhdessä! Tiedän tunteen, kun siskoni tulevat perheineen kerran vuodessa Suomeen...
  Siellä tehdään puutarhasuunnitelmia, niin täälläkin. Kirjoista ja lehdistä selailen uusia ideoita ja monet suunnitelmat ovat jo paperilla. Eikös ne ole siten jo puoliksi tehty!
  Meillä ei suojattu pihalla muuta ku jäniksiltä ja tuoksuköynnöskuusamaa ja ruusuja suojasin havuilla.
  Jostakin luin että valkosipulit karkottaa myyriä, niitä työntelin joka penkkiin, varsinkin sipulikukille. Että nousisi uudesta takapihan alueesta edes jotakin katseltavaa keväällä ja kesällä!
  Ihania unelmia, suunnitelmia ja talviauringon paistetta!

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)