tiistai 7. elokuuta 2012

Chelsea Flower Show








Vuosikaudet haaveilin pääsystä kenties maailman hienoimpaan puutarhatapahtumaan eli Lontooseen Chelsea Flower Showhun.Viime syksynä liityin Royal Horticultural Societyn jäseneksi ja samaan syssyyn varasin ennakkoliput tyttärelleni ja itselleni.Jäsenenä saa ennakkovarausmahdollisuuden sekä alennuksen lippujen hinnoista kaikkiin RHS:n tapahtumiin,joka kuukausi ilmestyvän The Garden-lehden,ilmaisen sisäänpääsyn RHS:n puutarhoihin ja paljon muita jäsenetuja.
It's been my dream for many years to have a chance to visit the world famous Chelsea Flower Show and finally this spring my dream came true!








Tästä se alkoi,päivämme Chelsea Flower Showssa.
That's where we started.








Taitavaa sommittelua
A  combination made with skill







upea kukkiva hevoskastanja,viherpeukaloita silmänkantamattomiin







Upeita aurinkokelloja








Judith Hobbsin hurmaavia liskoja










Pitkävartisia lasiunikoita.Myyntikojuja oli paljon,enemmän ja vähemmän puutarha-aiheista tavaraa,etupäässä kuitenkin enemmän. Suurimmaksi osaksi puutarhaan tarkoitetut koriste-esineet olivat tyylikkäitä.Mahtavatko britit edes kelpuuttaa puutarhoihinsa mitään kaukoidästä rahdattua muovikrääsää,mitä Suomessa on näihin asti tuputettu pihojemme "kaunistukseksi"...









Tämä sai paljon huomiota osakseen: The Westland Magical Garden.Urbaani viherkeidas,jonka kaikki tasot on valjastettu kasvatuskäyttöön ja viihtymiseen.Hyötykasveja,silmäniloa,jopa puita.Kävelimme tyttäreni kanssa showsta tultuamme Thamesin rantaa Cityyn ja kaikkea lasia,terästä ja betonia katsellessa toivoimme,että sinnekin tehtäisiin jotain tämän tapaista.Ehkä stressaantuneet rahamaailman työmyyrätkin voisivat hieman paremmin,kun lähistöllä olisi tällainen paikka missä ladata akkujaan;)












The RBC Blue Water Garden.Taustalla komeita plataaneja,London planes,jotka alkoivat päivän mittaan pölistellä karvaisia siemenpalleroitaan ja iltapäivällä alkoi joka puolelta kuulua hillittömiä aivastuspuuskia ja niiskutusta




 






Palloja








Sculptures by David Harber







Tuollaisen pallon voisin ottaa pihalleni koska vain:)
I could find a spot for this ball:)








A Celebration of Caravanning







Luonnonmukaisuus oli Chelseassa pinnalla.












Lämpimiä sävyjä...







ja viileitä









Tämän kuvan otettuani loppui kamerasta akku.Ja hupsistakeikkaa,olimmekin vahingossa ottaneet tyhjän vara-akun...No,kuvasin sit kännykällä loput,mutta ne kuvat ovat vielä muistikortin kätköissä.
Suurin osa näyttelypuutarhoista on sillä kortilla.Katsellaan niitä,kun saan kuvat siirrettyä koneelle.






Syystunnelmia tulee postissa päivittäin...Ainakin narsisseja ja tulppaaneita pitänee tilata.Myös ruukkuihin istutettavaksi,ne ovat niin ihania kevään airuita sitten joskus maalis- huhtikuulla,kun versot alkavat kasvaa kellarissa ja ne voi nostaa sieltä valoon.Kohta saa varaslähdön kevääseen,kun kukat avautuvat.Niinpä niin,syksyä on ilmassa,ainakin tänään,kun pohjoisesta tuulee ja vesi ropisee kattoon.Mutta viherpeukalon silmissä siintelee jo ensi kevät:)

27 kommenttia:

  1. Kivalle reissulle olette päässeet.
    Tuollainen pallo löytäisi paikkansa minunkin pihassani niinkuin myös pari liskoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,sulle on vastaus tuolla alempana,jos satut tänne kurkkaamaan:)

      Poista
  2. Hieno reissu! Vielä ei haluaisi hyvästellä tätä kesää, mutta kyllä sää jo alkaa tuntua syksyiseltä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin oli viime viikolla täysi syksysää,mutta onneksi vielä tuli lämmintä.Eilen ja tänään on ollut tosi ihana oikea kesä:)

      Poista
  3. Ooh, aah, ihanaa! Olen menossa maaliskuun lopussa Englantiin ja tietty puutarhakohteita on valittuna jo iso pino, harmi mutta tuonne ei silloin pääse. Jos sulla on mulle vinkkejä, niin älä epäröi jakaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirkko,onko RHS Garden Wisley listallasi?Tai joku muu RHS puutarha,Rosemoor,Harlow Carr tai Hyde Hall?? Onhan siellä mielettömästi toinen toistaan hienompia puutarhoja.Sissinghurst on varmaan sun listalla vai oletko jo käynyt siellä?

      Poista
    2. Wisley ainakin listalla on. Katsastanpa vinkkaamistasi, onko avoinna silloin kun mennään. Kiitos!

      Poista
  4. Tuo matka on varmasti ollut mahtava elämys, alkoi kovasti tehdä mieli. Ilmeisesti tämä Chelsea Garden Show on Chelsean kaupunginosassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula,hmm,en näköjään hoksannut kertoa oikein taustatietoja,sorry.Kyllä vain,Show järjestetään joka vuosi toukokuun loppupuolella Thamesin tuntumassa The Royal Hospitalin puistossa.

      Poista
  5. Oih ja voih, päästäpä joskus tuonne!

    VastaaPoista
  6. Huippua! Varmasti innostava puutarhamatka.

    VastaaPoista
  7. Hei Tiina,

    mekin kävimme viime vuoden keväänä ensimmäisen kerran Chelsean puutarhanäyttelyssä ja se oli kyllä enemmän kuin ikinä olisi voinut odottaa. Tiesimme että se on todella hieno, mutta oikeastaan se oli käsittämätön kokonaisuus, jonne haluaisi päästä joka vuosi. Toiveena olisi päästä sinne ensi keväänä.

    Onko tuo RHS:n jäsenyys sinusta jäsenmaksun arvoinen? Olen harkinnut liittymistä, mutta en ole vain saanut aikaiseksi ja toisaalta kun ei tiedä onko mm. se lehti hyvä. Olemme hyvin kiinnostuneita englantilaisista puutarhoista ja voin suositella Lontooseen matkustaville RHS:n näytepuutarhaa Wisleyssä. Sinne pääsee junalla ja taksilla, mutta aikaa perillä oloon kannattaa varata tunteja.

    Jari

    http://www.blogilista.fi/blogi/pieni-puutarha/66738

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jari,ihan samanlaiset ajatukset ja tuntemukset on minullakin.Odotukset olivat korkealla ja silti ne ylittyivät monin kerroin.
      Ainakin itse koen saaneeni liittymismaksulle vastinetta.Lehti on laadukas sisällöltään ja ilmestyy joka kuukausi,tulee tänne Suomeen tietysti pienellä viiveellä.Kävimme tyttäreni kanssa myös Wisleyssä ja se on todella hieno puutarha.Aikaa sinne saa varata,me olimme perillä kuusi tuntia ja paljon jäi silti näkemättä.

      Poista
  8. Oijoi, kyllä tuonne on lähitulevaisuudessa päästävä, niin on mielenkiintoisia juttuja. Kiitos kierroksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Geranium,kannattaa mennä,en usko,että kadut;)

      Poista
  9. Voi että tekis munkin niin mieli päästä tuonne! Oon vaan niin arka matkustelemaan, saatikka puhumaan englantia... pitäs ottaa joku kertauskurssi ;) Ehkä sitten joskus eläkeläisenä uskaltais paremmin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhuri,toivottavasti pääset.Rohkeesti vaan käytät englantia,niin minäkin teen,vaikka virheitä taatusti tulee ja välillä kieli menee solmuun.Ihmeen hyvin se mun vävyntekelekin mun kommunikointia ymmärtää:)

      Poista
  10. Olihan se unohtumaton kokemus.Jäi harmittamaan,kun en ostanut itselleni kotiin tuomisiksi edes yhtä liskoa...Tyttäreni poikaystävälle vietiin yksi tuomisiksi showsta,pääsi loikoilemaan heidän parvekkeensa seinälle.

    VastaaPoista
  11. jasso,tännekö se hyppäsikin,tuo nyt oli vastaus Katjalle ensimmäiseen kommenttiin...

    VastaaPoista
  12. Voi Tiina, miten ihanaa! Kunpa minäkin...

    Kiitos kun muistutit siitä, että ruukkuihinkin voi istuttaa. Laitan jotain upeaa tulppaania. Minä en vain tiedä,että pitääkö niitä talven aikana kastella yhtään? Istutetaanko ne jo syyskuula? Voiko kellari olla pimeänä vai pitääkö olla valoa vähän aikaa päivästä, kun siellä ei ole ikkunaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinäkin pääset,kokemus on kyllä huikea.olen istuttanut ruukkusipulit yleensä vasta lokakuun puolella,siihen asti olen säilyttänyt niitä ilmavasti kellarissa,etteivät homehdu.hyvin varovasti ja harvakseltaan olen lorauttanut vettä niille,ehkä n kerran kuussa.Mulla ne ovat olleet pilkkopimeässä kellarissa.Versot on kellertävänkalvakoita,kun on aika nostaa ne valoon,mutta parissa päivässä ne sitten muuttuvat kauniin vihreiksi.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. sitä se oli,kokemisen arvoista.Sulateltavaa riittää varmasti koko talveksi.)

      Poista
  14. Kiitos retkestä!!

    Oliko siellä ihan hirveästi väkeä? Väentungos on asia, josta en erityisesti piittaa, ja se on saanut minut toistaiseksi lykkäämään matkaa CFS:hun. Ja krooninen rahanpuute ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä:) olihan siellä valtavasti ihmisiä,jatkuva tungos.Rahaa reissu ei niin hirveästi nielaissut,lensin blue1:lla,yövyin tyttäreni ja hänen poikaystävänsä luona,liput olin ostanut ennakkoon.Enkä sortunut holtittomaan shoppailuunkaan,ostin vain tarkasti ja harkiten:)

      Poista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)