perjantai 14. syyskuuta 2012

Hyvin tuuletettu

Totesin tuossa just tyttärelleni,kun hän tuli lenkiltä sateisesta ja tuulisesta syysillasta,että sinäpä tuoksut raikkaalta ja hyvin tuuletetulta.Kyllähän tuolla raikastuu,reippaanpuoleisessa etelätuulessa.Varmaan siksikin mun syysfiilikset on niin korkealla,kun hän tuli kotiin viime viikolla<3

 
 
 
 
 
 


Tämmöisiä kirjavalehtisiä tädykkeitä ostin patiolle.Vanhempieni haudalle laitoimme jo kanervat viime sunnuntaina,mutta kotiin en niitä näin aikaisin osaa laittaa.On vielä liian kesäisen näköistä.Mun mielikuvissa kanerviin liittyy kevyt huurre,pieni kirpeä pakkanen...




 
 
 
 
Bongasin muutama viikko sitten Multasormesta näitä uudenmallisia syyshortensioita.Vanille Fraiche on nimeltään tämä tällä hetkellä kukinnoltaan kauniin kermanvaalea vaaleanpunaisin vivahtein.Kukinto vaihtaa väriä melko kirkkaan pinkiksi ikääntyessään.Minä tykkään tästä juurikin tällaisena kaikkein eniten.Istutin tämän etupihalle,riippaoksaisen walkerinhernepensaan viereen.Voin ihailla tätä kammarin ikkunastakin.Sitä kammarinedusaluetta olen muokannut pitkin kesää,siihen on tullut rivi kiiltotuhkapensasaitaa tuulensuojaksi,useita pioneja,pikkuinen pallohopeakuusi ja melkein yhtä pikkuinen ja heiveröinen pensasmagnolia.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tässä vihertävään vivahtava Limelight,joka pääsi japaninmarjakuusen ja syysvuokkojen kanssa korkean pihavalaisimen alle.
 
 
 
 
 
 




Tähän tulee vielä jotain muutakin,tarkoitus on tehdä ympyränmuotoinen istutusalue valaisinta kiertämään,nyt se on vasta tuommoinen puolikuu.Varmaankin näitä happaman maan kasveja lisää,kenties toinen muotoonleikattava marjakuusi vinoittain tähän toiseen nähden ja ehkä jotain keväällä tai alkukesällä kukkivaa...
Syysvuokkoja en ole aikaisemmin kokeillut.Toivottavasti ne viihtyvät täällä.Ostin taimen jo alkukesällä,purkissaan se oli kivasti rehevöitynyt ja sain siitä kokonaista viisi taimea istutusvaiheessa.Kukkia ei tänä syksynä ole luvassa,mutta toivottavasti sitten ensi syksynä.








Tuolla taustalla se viritys näkyy.Eihän se vielä näytä miltään,paitsi pimeällä,kun valo palaa ja valaisee kivasti vaalean syyshortensian.Alkoi ärsyttää tuo keskellä ei-mitään seisova pihavalaisin ja kun sattui sopivasti olemaan istutettavia kasveja käsillä,tuli visio kivasta kasvisaarekkeesta.







Viime keväänä tehdyn köynnösportin viereen kehkeytyi tämmöinen pläntti,kaksi erilaista kurjenpolvea,hopeatoppoja ja sininatoja,seassa piilottelee vielä yksi tarhakylmänkukka ja pioni.Paljasta pintaakin on jätetty ihan tarkoituksella,kohtahan alkaa sipulien piilotus:)










Ja vielä yksi magnolia...nyt niitä on siis seitsemän,kolme japanin-,kaksi pensas-  sekä tähti- ja loistomagnolia.Kaikki strategisesti mahdollisimman hyviin paikkoihin istutettuina,tuulensuojassa,läpäisevässä kasvualustassa,osa puolivarjossa,osa auringossa...Tuskin uskallan kuitenkaan niitä ilman suojauksia yrittää talvettaa.Joku voi pitää työläänä näitä arkojen kasvien kokeiluja,mutta kuten joskus olen tainnut täälläkin todeta,jos joskus saan ihailla vaikka vain yhtä oman magnolian kukkaa,kaikki vaivat on palkittu moninkertaisesti:)







Grillikodan ja vaahteran väriharmoniaan liittyy myös tänä kesänä istutettu purppuraomenapuu 'Kuningatar'.








Kuten joku päivä Leena Lumen blogissa hehkutin,aamupuuro tuoreen, itsekeitetyn omenasoseen kera on kuin runoa:)

Tällä viikolla en muuta olekaan saanut aikaan kuin omenasadon jalostusta purkkeihin ja pakastimeen.Kävin tiistaina työterveyslääkärillä saamassa pitkään lykätyn kortisoni-injektion olkapäähän ja nyt odottelen josko siitä vaivasta vihdoin päästäisiin.Kyynärvarsi on jo normaalin tuntuinen,peukalokin melkein,mutta olkapää edelleen kipeä ja liikerajoitteinen.

Pihalla melkein joka paikka huutaa kunnostusta,mutta ei auta kuin odottaa.

Ai niin,Sari oli postannut ajankohtaisesta aiheesta eli kesäkukkien talvettamisesta.Siitä tuli mieleeni uutuuskasvi stevia.Pystyykö sen talvettamaan ja jos niin miten?Kellarissa,viileässä huoneessa...? Toinen,jota mietin,oli suklaakosmos ja siihenhän vastaus löytyikin Sarilta.


Ihanaista viikonloppua kaikille viherpeukaloystäville<3






25 kommenttia:

  1. Aamupuuro ja omenasose yhdessä ovat herkkua! Sitä meilläkin nautitaan. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Nuo on kivoja nuo uudenlaiset syyshortensiat! Pihanne näyttää muutenkin viihtyisältä.
    Sitähän se on, kasveilla kokeilunhalua, ja yksikin kukka tai edes se, että kasvi menee talven yli, palkitsee vaivan, tätä ei varmaan kukaan muu kuin toinen yhtä hullu ymmärrä ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä kasvihulluus kyllä hauskaa, poika aina joskus kysyy minulta, mikä noissa kukissa voi olla niin kiinnostavaa?? (kun istun melkein joka päivä koneella puutarhablogeja katsellen):D

      Poista
    2. onneksi meitä tämän sortin hulluja on täällä niin paljon,ei tarvi tuntea itseään orvoksi hulluutensa kanssa:)

      Poista
  3. Vau, tuo kuulostaa jo vähän magnoliahulluudelta ;) Mulle oli yllätys suklaakosmoksen talvehtiminen, mukava sellainen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi apua,nytkö iski magnoliahulluus!!? Mihinkähän tässä vielä päädynkään näiden hulluuksieni kanssa...Viime syksynä meni suklaakosmos kompostiin,mutta nytpäs ollaankin viisaampia ja koitetaan selvitä talvesta.

      Poista
  4. Mulla on myös 2 steviaa, aion pitää niitä varastossa talven. Olen kuullut monelta, ettei niiden talvettaminen tahdo onnistua. Pian sekin nähdään, kuinka käy. Pitää kaivaa Kodinkukkien opasvihkonen esille, jos siinä on kerrottu talvettamisesta jotakin. Muistelen kyllä ettei siitä mainittu.

    Oletko kuivattanut stevian lehtiä ? Vai miten olet käyttänyt niitä ? Mulla on jäänyt lehtien naposteluun sellaisenaan ja sekin on unohtunut loppukesästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jännä kokeilla miten stevian kanssa käy.Mä ajattelin viedä sen tuonne isän puolelle,pitää siellä pientä peruslämpöä talvella niin ei tarvi kaikkia kasveja tunkea kellariin.
      Mä oon käyttäny steviaa ihan tuoreeltaan,laittanu lehtiä teen sekaan,aika lievää makeutta mikä mulle sopiikin.Muistelen lukeneeni jostain,että kuivattu stevia olisi makeampaa kuin tuore..?

      Poista
  5. Ihania nuo syyshortensiat! Voi voi, kasveja vois tutkia helposti vaikka koko päivän, ei tee yhtään tiukkaa;)
    Toivottavasti kipu alkaa pian hellittää olkapäässäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinpä,sekä livenä tai kirjoista tai blogeista tai tv:stä...kaikki kelpaa,kunhan vain saa kasveja katsella ja tutkiskella:)
      Nyt tuntuu jo paljon paremmalta,ois kyllä ihanaa,kun se tulis nyt kuntoon.

      Poista
  6. Syyshortensiat ovat kasvienhankintalistallani! Ne näyttävät tosi ihanilta sekä kuvissa, että myös tuolla ihmisten pihoilla. Steviaa en ole vielä kokeillut, mutta ensi kesänä ajattelin senkin hommata. Ihania puutarhablogeja tutkiskellessa tulee koko ajan uusia innostuksen aiheita ja lista sen kun kasvaa. Pihanlaitossa on kyllä kivaa just se, että se jatkuu ja muuttuu ja kehittyy, valmis ei ole koskaan, eikä tarvitse ollakaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on sellanen tavis-syyshortensia ollut jo monta vuotta,mutta nyt sit ihastuin näihin uutukaisiin.On mukava,kun on noin muhkeita kukkia vielä näin syksyllä.
      Ihan totta,aina tulee uusia pihaideoita ja jossain vaiheessa pihasta tulee puutarha ja sekin jatkaa kasvua ja kehitystä.Kiehtovaa!

      Poista
  7. No niin, juuri kun olin ajatellut sittenkin unohtaa tältä syksyltä tuon Vanille Fraichen hankinnan. Ei auta mikään, Multasormeen on mentävä.
    Tuttuja nuo käsikivut ja kortisonipiikit ja odottelevat katseet puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmosta se on:)minunkin piti tänään käydä multasormesta se lyhtykoiso,kun oon sitä täällä blogimaailmassa ihaillut moneen otteeseen:)
      Onneksi kortisoni on keksitty:D

      Poista
  8. Steviasta en ole koskaan kuullutkaan. Tuo syyshortensia näyttää suloiselta, olen aina tykännyt syyshortensioista, mutta tämä on siis ihan uusi lajike. Viime syksynä istutin muutaman mustilanhortensian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan sitä steviaa nyt parina kesänä ollut saatavissa.Tänä kesänä oon ite siihen tutustunut,kun tilasin yhden taimen.
      Mustilan- ja kuutamohortensiat multa vielä puuttuu,ne on olleet jo pitkään ostoslistalla,mutta kun kaikkeen ei valitettavasti rahat riitä,täytyy aina jotain hankintoja lykätä hamaan tulevaisuuteen.Nuo uudet on kyllä kauniita,en kadu yhtään,että ne ostaa hurautin!

      Poista
  9. Ihania kukkia ja pensaita sinun pihallasi!
    Puutarhalla katoin tuota uusinta hortensiaa, mutta vielä ainakin jäi sinne.
    Pitäisi viime kesänä ostetutkin istuttaa väliaikaisesta penkistä oikeille paikoilleen.
    Mulla on kottikärryllinen pensaita ja perennoja vielä odottamassa istutusta, hommia riittää. Ja lisäksi ne laukkapussit...
    Ihania syyskuun päiviä puutarhaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanaa,etten oo ainoa,jolla rästi-istutettavia piisaa!sekä viime kesän ja tämän kesän hankintoja ja taitaapa olla väliaikaisistutuksessa jopa toissa kesäisiäkin...syksy on ihanan inspiroivaa ja energistä aikaa,mukava tuuskata pihalla hämäriin asti.

      Poista
  10. Hieno magnolia-kokoelma ! Nyt vähän harmittaa, kun en ole saanut aikaiseksi magnoliaa meidän pihalle... sille kun on vaikea nyt löytää sopivaa paikkaa.
    Jostain luin, että stevian voisi säilyttää viileän huoneen ikkunalla. Se saattaisi talvehtia myös kellarissa. Ja tietysti pitkät versot leikataan vähän lyhemmiksi, niin pärjää paremmin : )
    Mukavaa sunnuntain jatkoa sinullekin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina se magnolianmentävä kolo jostakin löytyy;)
      Ajattelin tosiaan pitää tuon isän puolen pienellä peruslämmöllä ja siellä koittaa steviankin talvettaa,pelakuiden ja heliotrooppien seurassa.

      Poista
  11. Mahtava magnolia-kokoelma! Miten suojaaat ne talvella?
    Hortensiat ovat puolestaan ovat upeita syyskukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä se onkin miettiminen.Mulla on nyt siis yhdestä talvesta kokemusta.Pakkaspeitteellä,talvensuojaturpeella,havuilla,lumella.Voisin oikeestaan tästä postata vielä tarkemminkin.

      Poista
  12. Olet kyllä rohkea,kun uskallat tehdä "kasvikokeiluja". Itsekin tykkäisin jonkinlaisesta magnoliasta.
    Mikähän olisi sellainen mahdollismman matalaksi jäävä magnolia;ei mielellään pensaanmallinen vaan sellainen,jossa selkeä varsiosa ja sitten leveähkö latvusosa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minäkin oon jo niin pitkän linjan viherpeukalo,että kaikki varmat menestyjät on jo kokeiltu,joten nyt voi sitten rauhassa revitellä kaikenmaailman arkajalkojen kanssa.
      Hmm...japaninmagnolia ainakin on puumainen,mutta kyllä sillekin kertyy korkeutta useita metrejä,jos se menestyy.Aika monet Suomessa menestyvät magnoliat taitaa olla pensasmaisia.Tietty semmoisen voi leikata yksirunkoiseksi,jos raskii.Itse en uskalla noita omiani alkaa muotoilemaan,annan niiden kasvaa ihan vapaasti.Toivottavasti ne kasvaa:)

      Poista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)