lauantai 26. lokakuuta 2013

Puutarhahaaste

Karolina ja Tiina nakkasivat puutarha-aiheisella haasteella tuossa joku aika sitten. Vastailenpas nyt tähän väliin siihen ja jatketaan ensi kerralla kohti lupaamaani Sissinghurstia.

PUUTARHAHAASTE

1. Anna meille viisi kauneinta kuvaa puutarhastasi. Ne voivat olla lempikasveista tai koko puutarhasta.

Syy,miksi en vastannut haasteen saatuani siihen saman tien, johtuu juurikin tästä. Tuhansien kuvien läpikäyminen ei oo nopea prosessi! Eikä oo helppoa valita niistä viittä kauneinta. Tää oli ihan mission impossible!!!Tuli nyt vähä useampi,sori...
Yks mun suosikkipari: kiinanpioni 'Ewelina'  ja purppuraheisiangervo 'Diabolo'

Clematis 'Etoile Violette'
 Clematis 'Negritjanka'

 Clematis 'Fujimusume'

 Clematis 'Royal Velours'


2. Kasvatatko kauneutta vai hyötyä?

Enimmäkseen kauneutta hyötypuoltakaan unohtamatta. Omenapuita on toistakymmentä, kirsikka-, päärynä- ja luumupuitakin löytyy, herukkapensaita, karviaisia, aronioita,  raparperia useita muhkeita pehkoja, on lipstikkaa, piparminttua, ruohosipulia, mansikoita... joka kesä myös muunlaisia yritelmiä erinäisistä suuhunpantavista.


3. Mistä löydät inspiraatiota puutarhaasi?

Puutarhakirjoista ja -lehdistä, puutarhaohjelmista ja -vierailuista, puutarhablogeista, ympäröivästä luonnosta, omasta päästä...

4. Paras puutarhakirjasi?
ei mulla huonoja puutarhakirjoja ookkaan, kokoelmani on mielestäni sangen laadukas. Andrew Lawson tarjoaa hyödyn lisäksi myös kauniita kuvia katseltaviksi, varsinkin talvikuukausina sitä tulee selailtua. Kirjasta löytyy vinkkejä hienosti sommitelluista väriyhdistelmistä, joihinkin istutuksiin on annettu tarkat kartatkin, jos niitä kiinnostaa noudattaa. Tree guide taas on tämmöiselle puufriikille ihan unelmateos.5. Jos olisit kasvi, mikä olisit?

 Arno :)
(kuva on netistä, Radio Robin Hood)6. Oletko harrastelija vai ammattilainen? Mistä olet hakenut puutarhaoppisi?

Pitkälle edennyt harrastelija. Yrityksen ja erehdyksen kautta kokeilemalla ja lukemalla uutterasti puutarha-aiheista kirjallisuutta.


7. Mikä on paras puutarhavinkkisi?

Kun alat työstää pihaa puutarhaksi, istuta ensin puita ja pensaita, perennoja ehtii myöhemminkin. Jossain vaiheessa todennäköisesti alat kaivata tuulen- tai näkösuojaa, pystysuoria linjoja puutarhaasi, ryhtiä, ikivihreyttä...puut ovat valitettavan hidaskasvuisia ja Suomen kasvukausi säälittävän lyhyt joten mitä pikemmin niitä istutat, sen parempi! Ai niin, ja säilytä olemassaolevaa puustoa!!8. Millainen on unelmapuutarhasi?

Englantilais-/ eteläruotsalaistyyppinen runsaudensarvi, erilaisia puutarhahuoneita, tiloja, tunnelmia. Paljon erilaisia kasveja!


Siellä saisi mieluusti olla tämänkaltaisia näkymiä, kauniisti kaartuilevia polkuja, runsaita kasviryhmiä...
  

jossain piilossa voisi olla muuripuutarha, jonka suojissa kukoistaisivat upeat magnoliat...

...sieltä löytyisi myös David Gooden vastustamattoman hyväntuulisia menninkäisiä......ja toivoakseni myös James Doran-Webbin upeita ajopuuveistoksia...


...sekä hienoakin hienompia portteja


Syksy sytyttäisi tulenhehkuun talvilepoon valmistautuvat kasvit...
...ja lumi ja talviaurinko taikoisivat puutarhan satumaaksi

ja uuden kevään tullen hevoskastanjan lehdet vapautuisivat tahmeista silmukodeistansa ja levittäytyisivät muutamassa hetkessä valtaviksi kämmeniksi...


...jolloin voin huokaista syvään ihastuksesta ja istahtaa tähän pienen purppuraomenapuun katveeseen juomaan magnoliamukista kahvia.
Ja unelmapuutarhan jakavat kanssani tietysti rakkaat ihmiseni, koirat ja kissat <3
9. Kuulutko puutarhayhdistykseen?

Kuulun Oulun puutarhayhdistykseen, Royal Horticultural Societyyn ja  Dendrologian seuraan.


10. Millainen on sinun puutarhafilosofiasi? Mitä puutarhanhoito sinulle merkitsee?

Elämäntapaa. Puutarha on paikka, jossa koen puhdasta onnea ja elämisen ja tekemisen riemua. Samalla kun hoidan puutarhaani, puutarha hoitaa minua, kehoa, mieltä ja sielua.11. Mikä puutarha (jossa olet vieraillut) on jäänyt mieleesi?

RHS Garden Wisley Surreyssa, Englannissa. Sinne toivon pääseväni uudestaan, mieluusti myös eri vuodenaikoina.

Geranium ja Tylsä Mörökölli (joka harhaanjohtavasta nimestään huolimatta ei oo pätkääkään tylsä ), otatteko haasteen vastaan..?

tällä viherpeukalolla ois muutama sata sipulia kätkettävänä...ensi kevään kukkaloisto pötköttelee vielä pusseissa ja koreissa. Mukavaa viikonloppua lukijat, joko puutarhailun tai muiden mieltäviihdyttävien aktiviteettien parissa :)

12 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat ja mukavat haastevastaukset. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 2. Voi, miten kauniisti ja kauniiden kuvien kera olet tähän haasteeseen vastannut. Arno Kasvi on eräs lempipuutarhureistani. Aikoinaan katselin hänen tv-ohjelmansa ja monet hänen ohjeistaan ovat jääneet mieleen jo pelkästään siksi, että hän esitti ne niin persoonallisesti.

  VastaaPoista
 3. Ihana, kiva lueskella vastauksia ja katsella hurmaavia kesäkuvia puutarhasta :)

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia ! Wisleyhin toivoisin myös pääseväni !

  VastaaPoista
 5. Oih mitkä ihanat kuvat <3 Wisley on munkin suuri lempparini ja ensi kerralla ajankohta kesäisempi!

  VastaaPoista
 6. Aaah ja voi, miten upeita kuvia!! nautin!! Puutarhavinkkisi painan mieleen. Alan talven tullen tekemään uuteen puutarhaan suunnitelmaa ja tarkoituksena miettiä tontille ensin puut ja investoida niihin.
  Oletko hakenut Virosta havupuita? Kuulin että osa Oulun Puutarha yhdistyksen väestä on ostanut sieltä ja hyviä kokemuksia ollut.

  Puutarhasi on ihana. Toivottavasti ensi kesänä saamme tulla ihastelemaan sinne avoimet puutarha päivänä tai sitten sinulle sopivana ajankohtana puutarha yhdistyksen väen kanssa???

  Nuo pionien kuvat ovat kyllä niin herkullisia ...
  Lämpöisiä sipulin istutuspäiviä, Karolina

  VastaaPoista
 7. Joo-o, kauneus ja hyöty samassa paketissa :) Puutarhasi on tosi kiva. Ja voe että, tuolla sun vierailupuutarhassa mäkin haluaisin käydä!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 8. Hyviä kuvia ja kommentteja! Kaunista on.

  VastaaPoista
 9. Mielettömän ihania kuvia ja unelmia!!! Minunkin haaveeni on Wisley, pitäisikö tehdä puutarhabloggareiden kimpparetki :D???? Kiitos haasteesta. Vastailen kun ehdin, kuten sinäkin huomasit, on melkolailla aikaa vievä haaste ;)

  VastaaPoista
 10. upeita kuvia, tämä on kaikin puolin niin mukava haaste!

  VastaaPoista
 11. Puutarha kuin satua :)
  Kauniita ovat kuvasi

  VastaaPoista
 12. Hienoja vastauksia ja upeita kuvia! Kiitos myös haasteen heittämisestä! Tajusin juuri, että en ole muistanut vastata kaikkiin haasteisiin, joita olen reilun kolmen vuoden aikana saanut. (Se ei siis tarkoita, että niitä olisi tullut pilvin pimein, vaan että muistini on reikäjuustoa, toimhuom.) Tähän yritän ottaa Erityisen Muistavaisen Otteen :) Kiitos vielä, Tiina!

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)