perjantai 10. maaliskuuta 2017

Skotlanti, Edinburgh

Kuten mun reissupostaukset yleensä, tämäkin tulee nyt melkein vuoden viiveellä. Viime toukokuun alussa reissattiin kymmenen päivää Skotlannissa. Se oli melkeinpä elämänikäisen unelman täyttymys minulle. Skotlanti, Irlanti ja Britteinsaaret yleensäkin ovat pienestä asti kiehtoneet mieltäni. Olen yrittänyt aikuisiällä analysoida mikä siihen on johtanut. Viisikko- ja Seikkailukirjatko joita luin yhä uudelleen ja uudelleen? Ikimuistoinen Ruohometsän kansa? Luin sen muuten viime talvena uudestaan nähdäkseni oliko se niin hyvä kuin lapsena uskoin sen olevan. En ole kadottanut sisäistä lastani;  edelleen Viikan, Vatukan, Isopään ja muiden kaniinien seikkailu vei mukanaan :) Ehkä neiti Marplea ja Hercule Poirotiakin voisi syyttää maniastani? Tai tv-sarjoja? Itse olen kyllä taipuvainen uskomaan myös siihen, että joku esi-isä on ollut kotoisin niistä kosteanvehreistä maisemista...Nykyäänhän sen pystyisi geenitutkimuksella selvittämään. En ole vielä siihen lähtenyt, ehkä joskus :)

Anyway. Lähdetään matkaan kohti Edinburghia jonne lennähdimme Heathrown kautta.


 
 
 
 
 
 
 
Hotellimme lähellä oli tämä pieni kappeli ja tunnelmallinen hautausmaa, jonka aamuvirkku matkaseuralaiseni oli bongannut aamulenkillään.
 
 

 
 

 
 
 
 

 
 
Tässä kiemuroi ilmeisestikin joku Clematis montana-lajike.
 
 

 
 
 

 
 
 
Ensimmäinen käyntikohteemme oli - yllätys yllätys! - Edinburghin kasvitieteellinen puutarha. Myymälästä olisi löytynyt vaikka mitä kivaa, mutta koska edessä reilu viikko matkustusta, piti jättää herkut ostamatta. Yksi tummanpunainen auricula-esikko kaivelee vieläkin mieltäni...
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
Alppiruusujen kukinta oli parhaimmillaan.
 
 
 

 
 
Pionit lajikkeesta riippuen punaisina versoina tai kuten tässä jo nuppuja väsäämässä. Huomaa oksista punotut tuet! Ilmainen ja huomaamaton keino tukea pionit.
 
 
 
 
 

 
 
Trilliumit, kolmilehdet, ovat aina yhtä kiehtovia.
 
 
 

 
 
 
Suuri puutarha, ihan kaikkea emme yhdellä käynnillä ajatelleet kiertää.
 
 


 
 
Päätettiin käydä katsomassa Chinese Hillside, Rock Garden ja toisessa suunnassa Queen Mother's Garden ja Alpines.
 
 

 
 
En osaa ihan tarkkaan kuvailla niitä tuntemuksia mitä minussa herää näiden mahtavien lehtipuiden alla kävellessä... Vedän syvään henkeä. Katson ylöspäin korkealla ojentuvia latvuksia. Pysähdyn koskettamaan mahtavan rungon tyveä. Ja tottakai, parantumaton puunhalaaja kun olen, kierrän kädet jonkun erityisen puoleensavetävän rungon ympärille (eihän ne pitkälle ylety :) ja kuulostelen, fiilistelen vankkaa energiaa joka siitä välittyy.
 
 
 

 
 
Ja...juuri kun pääsimme Chinese Hillsiden alkuun, tadaa! - akku loppui puhelimesta...Harmittaa. Rock Garden oli tosi hieno ja Kuningataräidin puutarhassa oli  ihan ylihieno maja, joka oli pinnoitettu kävyillä ja simpukoilla.
 
 

Käytiin sitten virkistäytymässä kivassa pubissa ja puhelin sai akkunsa ladattua joten kaupungille päästyämme pystyin kuvaamaan esim. tätä vaikuttavaa Scott Monumentia. Jos blogini lukijoissa on Game of Thrones-faneja, varmaan ymmärrätte mielleyhtymän, jonka sain nähdessäni ensimmäisen kerran vilauksen tästä. "Hmm¨... Ramsay Bolton voisi karauttaa tuolta ratsunsa selässä minä hetkenä hyvänsä..."
 
 
Edinburghin linna. Siltä päivältä linna oli jo suljettu, mutta eipä hätää, koska olimme tulossa vielä yhdeksi päiväksi takaisin Edinburghiin ennen kotiinpaluuta, päätimme käydä sitten linnassa.
 
 

 
 
Royal Mile, joka johtaa linnalle on paikoin tunnelmallinen. Paikoin turistirysä...Mikä ällistyttävintä ylipäänsä Edinburghissa oli se, että kaupat pistivät raa'asti ovensa säppiin jo klo 17. Esimerkiksi turistisälää myyvät liikkeet, vaikka talo olisi ollut täynnä hanakoita ostajia ja lisää tulossa, sorry we're closing.
 
 
 
Pitkin kaupunkia koristeomenapuut kukkivat upeasti. 
 
St Andrew Square ja Ronald Raen the Lion of Scotland. Upea graniittileijona.


 
 
Ja koska Skotlanti, tottakai miehiä kilteissään soittamassa säkkipilliä <3
 
Tässä pikainen pyörähdys Edinburghissa, seuraavaksi hypätään junaan ja lähdetään kohti seuraavaa etappia, joka on Falkirk :) Never heard? No, en minäkään ollut ennen kuin matkaseuralaiseni sen minulle esitteli reissua suunnitellessamme :)
8 kommenttia:

 1. Upea Skotlanti! Varmasti olisi kokemisen ja näkemisen arvoinen paikka.

  VastaaPoista
 2. Reissukuvat on aina kiinnostavia ja puutarhat myös! Minulla on Englanti ja Skotlanti ihan vielä tuntematonta aluetta. Olisi kivaa joskus käydä sielläkin. Mukavaa maaliskuun jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Oi ihanaa! Oijoijoi. Tätä olen odottanut... lähes vuoden :-D Ja kannatti odottaa, ja onneksi kirjoitat taas monta juttua.
  Voi hitsi, miten ihana tuo kasvitieteellinen puutarha, trilliumit ja lumipisarat yhdessä, upeat. Olen käynyt tuolla vain heinäkuussa ja silloin joku (ehkä tuo sama?) puronvarsi oli täynnä kesällä kukkivia korkeita kiehkurakukintoisia esikoita. Aah oih ja voih.
  Setäni kävi nuorena Skotlannissa ja hän oli niin skotin näköinenkin, että tuli itsekin siihen tulokseen, että jotain sukua on sieltä kotoisin, kun kaikki muutkin niin arvelivat :-D Vaikka mitään tähän viittaavaa ei suvustamme löydy, niin ehkä voi olla henkisesti britti tai skotti kuitenkin? Lapsuuden kirjoista tuli tosiaan imettyä Brittein saarten kyliä, rannikkoa ja maaseutua, se on jättänyt jonkun lähtemättömän jäljen muistiin.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, minäkin haluan ehdottomasti seurata tämän matka-kertomuksen!

  VastaaPoista
 5. Ihana kasvitieteellinen puutarha! Järjettömän suuria heidän puunsa. Miksi meiltä ei löydy noin suuria! Mahtavia!
  Ihanan raikas yhdistelmä nuo punaiset kolmilehdet ja valkoiset lumipisarat - ja miten suuret tuppaat molempia. Mitähän he syöttävät ja juottavat noille kasveille!

  VastaaPoista
 6. Haaveissa Skotlanti, ihana postaus!

  VastaaPoista
 7. Ihania reissukuvia! Varmasti matkanne on ollut upea! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Tosi mukavat nämä Skotlanti-postaukset :). Olen kerran ollut Edinburghissa, ja se oli paras loma ikinä. Varsinkin historiafriikille Edinburgh on pakollinen kohde. Tekee mieli jo takaisin kun tämän luin.

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)