keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Rötös!!

Muutama päivä sitten paljastui ikävä ilkityö takapihallamme.Vasta esiintulleet krookuksenalut oli käynyt joku ärsyttävä pitkäkorva pistelemässä suihinsa:(. Talven jänöt pysyttelivät poissa pihapiiristä - toisin kuin edellistalvena,jolloin kyytiä saivat niin rautatienomenapuu ja tammi kuin terijoensalavat,norjanangervot,pensasruusut...Tämän talven jänissuojat ovat   vieläkin paikoillaan ja saavat ollakin näköjään. Krookukset oli yhdestä penkistä syöty  laajalta alalta,harmittaahan se,vaikka ainakin vielä niitä on jäljellä muissa penkeissä ja olen niitä koettanut suojata havuilla ym.
Ei nyt läpi harmaan kiven,mutta vuorenkilven kuitenkin:)                                                   

                                                                                          Monenmoista on jo lähtenyt kasvuun perennapenkeissä: jättipoimulehti,kulta-,suikero- ja pihaesikko,päivänliljoja,sormustinkukka,nukkapähkämö,rentoakankaali,taponlehti, isokonnantatar...Koristemansikka rönsyilee hurjasti ja se on kyllä sallittua,kukkansa ovat niin nätin pinkit ja tuoksuvat makealta:).
Myöhään syksyllä kivikkoryhmän kupeeseen äkkiä istutetut (etteivät vain jääneet talveksi ruukkuihinsa) sitruunatimjamit tulivat täysissä voimissa esiin lumen alta:).


Havuja olen kastellut lämpimällä vedellä,etteivät kuivuisi auringossa ja tuulessa.Tuijat ja siperianpihta olivat asianmukaisesti säkkikankaalla suojatut kevättalvesta asti,alppiruusut ovat vielä metsän reunassa osittain lumensuojassa,kuusenhavut aurinkoa varjostamassa.Viime kesänä aloitettu havu- ja sora-alue on jo kokonaan esillä,pienet pallotuijat terhakoita ja vihreitä,samoin kääpiökatajat ja kääpiövuorimänty.Tuiviot ovat ruman ruskeita,mutta sehän kuulemma kuuluu asiaan tähän aikaan vuodesta.

Arimmat pensasruusutkin näyttävät säilyneen lumen suojissa hengissä,esim Louise Odier,President de Seze ja Jenny Duval.

Narsissit ovat lisääntyneet kovasti,niistä sitten myöhemmin lisää,kuvien kanssa:).


Tässäpä tätä sora-aluetta alkuvaiheessaan,nyt siinä on hiukka enemmän rekvisiittaa ja tänä kesänä laajennusta luvassa.8 kommenttia:

 1. No voihan sun rötöksiäsi...saisivat luikkia kauempana,mutta minkäs teet...minulla myös viime vuonna vai oliskos edellisen..muisti pätkii..niin olivat mokomat jyrsineet krookukseni ja sinivuokkoni, aivan kuin ruohonleikkuri olisi ollut asialla, sanoikin ensin miehelleni, että joskos olisi ollut hän, mutta ei kuulema, onneksi ne uusiutuivat myöhemmin. Nyt ovat fasaanit viskelleet muutamia narsissin sipuleita nurmikolle..no huvinsa kullakin!
  Katsoin aikaisempia puutarhakuviasi ja voi että kuinka sinulla on paljon kaikenlaista ja ah niin kaunista kuin olla ja voi, ihailin kauan...pitkään. Mainitsit myös rautatiepuun, joka on kaunis ja jos meillä olisi tilaa, vaan kun ei, niin ehdottomasti sen haluaisin. Kyllä sinulla on niin viehkeän lumoanvan kaunista, kuin vain voi olla!

  Kiitos Tiina sinulle kauniista sanoistasi, tulin niiden myötä tosi iloiseksi, oikein hyvää kevään jatkoa ja puutarhainnostusta, elämän iloja!

  VastaaPoista
 2. Voi voi, mitä ovatkaan tehneet ; / Onneksi krookukset kukkivat kuitenkin ensi vuonna...
  Jännästi ne sipulikukat vain tulevat, vaikka läpi harmaan kiven ; )
  Tuntuu, että jotkut kasvit ovat vähän menneet sekaisin tänä keväänä. Meillä pensashanhikeissa on jo vihreät alut... kun yleensä ne vihertyvät vasta paljon myöhemmin. Ja tarhakylmänkukat ovat taas tosi pienellä alulla... Kyllä on ihmeellistä ; )
  Mukavaa vappua !

  VastaaPoista
 3. Sirkka,ensiksikin kiitos:),sinun blogi ja puutarhasi on kyllä ihana inspiraation lähde,vaikka samaan ei taida kukaan pystyä.Tätähän se puutarhurin elämä on,kun ne kasvit kiinnostavat muitakin olentoja...Nyt iskee jänikset,rusakot,fasaanit,kesällä kaikenmaailman mönkiäiset ja pörriäiset,pistiäiset,kirvat ja matoset...:(
  Ihanaa kevään jatkoa sinullekin:)

  Sari,niinpä,sillä voi onneksi aina lohduttautua,että jos joku menee myttyyn tänä vuonna,joku kukinta jää väliin tms,niin ensi kesänä sitten paremmalla onnella:).
  Tuosta sora-havualueesta muuten suunnittelin alunperin sinun inspiroimana kuupuutarhaa,mutta sinne hiipi sitten valkoisten kukkien lisäksi vaaleanpunaista,esim se Louise Odier ja sormustinkukkia...Katsotaanpas mitä sinne tänä kesänä ilmestyy,kun aion sitä laajentaa vielä reilusti.Hyvää vappua sinullekin:)

  VastaaPoista
 4. Tulin heti vastavierailulle. Tuo "pionihulluutta" jo tyrmäsi minut. Meillä alkoi pienellä pihallamme viime keväänä pihaprojekti, joka jatkuu nyt tänä kesänä. Pioneja istutettiin 12 kappaletta, ensimmäiset kukatkin jo nähtiin. Nyt jännityksellä odotellaan uutta kukkavuotta. Toivottavasti säilyivät kylmästä talvesta.
  Olen ottanut paljon kuvia kukistamme ja tehnyt niistä kollaaseja. Olen iloinen, jos käyt katsomassa. Minäkin tulen taas katsomaan kukkiasi. :)

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa Unelma:).Sama juttu täällä,oon jo käynyt tutkimassa toiveikkaana näkyiskö edes jossakin pientä punaista pioninpilkahdusta - no ei tietenkään vielä näy:). Tykkäsin kovasti blogistasi,varmasti tulen käymään siellä usein:).

  VastaaPoista
 6. Juu kuullostaa tutulta...multa on myös hävinnyt krookuksia noin vaan! Se on todella ärsyttävää, kun odottaa jotain niin innokkaasti, ja "joku" syö niitä noin vaan nenän edestä!

  VastaaPoista
 7. Kyllä meilläkin on joku popsinut kukkani, onkohan lie myyriä vai mitä? Mutta edelliskesänä istuttamani nauhukset, punatähkät ja tulppaanit on talven aikana hävinneet jonnekin... Yksi kevät seurasin tulppaanin nuppuja ja yhtäkkiä niitä alkoi hävitä. Luultavasti jänis kävi vierailulla.
  Luin jostakin että hiukset auttavat jäniksiin. Niinpä olen parturikäynnillä kerännyt omat ja joskus muidenkin hiukset, laitan ne sukkahousuista solmimiini "pusseihin" ja ripustan pensaiden ja puiden oksille. Ja on ainakin pupuset pysyneet poissa pihalta! Kannattaa ainakin kokeilla. Onhan niissä ihmisen hajua. Uusin pusseja joka vuosi sinne, tänne puutarhassa. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
 8. Min Eden, sanos muuta,kyllä se nostaa niskakarvat pystyyn!Sun ihania sekatöörejä ajattelen vieläkin,kun sun blogissa ne tänään näin...Kävin jo siellä nettikaupassakin niitä vilkaisemassa;)

  Eeviregina,on kyllä tosi ärsyttävää,jos ne odotetut ihanuudet päätyy jonkun vatsaan sensijaan,että niistä olisi meille silmäniloa!Kiitti hiusvinkistä!

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)