maanantai 5. maaliskuuta 2012

Taimitilauksia ja tunnustus

Joopa joo...
Löysin pari vuotta sitten netistä aika kiehtovan taimitarhan.Kyseessä on Lakeuden Vihertaimisto.
Voi mikä herkkukauppa!

Toinen toistaan kiehtovampia erikoisuuksia.Siis erikoisuuksia näillä leveysasteilla,jossain sivistyneemmässä kolkassa maailmaahan voi viljellä yhtä ja toista eikä tarvi pelätä,että -30 C pakkaset tekevät haaveista selvää jälkeä.Oon yrittänyt analysoida tätä kasvienkeräilyvimmaa,joka näkyy vain pahenevan vuosi vuodelta.
Osittain se tietysti johtuu siitä,että olen harrastanut puutarhanhoitoa jo niin pitkään ja taidot ja tiedot ovat karttuneet niin paljon,ettei riskien ottaminen hirvitä.

Tietoa kasvien kasvupaikka- ym vaatimuksista on myös kertynyt roppakaupalla joten useimmat päätyvät oikeisiin valo-, kosteus- ym olosuhteisiin vaivattomasti.

Kaikista eniten tuntuu vaikuttavan se valtava halu nähdä joku kasvi omin silmin,koskettaa ja perehtyä sen olemukseen,nähdä sen juurtuvan omaan puutarhaan,alkavan viihtyä ja osoittavan sen kukinnalla tai lehdillä,kauniilla rungolla...Ja se uskomaton ilo keväällä,kun kasvi,jonka ei oikeastaan pitäisi täällä menestyä,lähtee kasvuun.

Kai se on lyhyesti sanottuna rakkaus kasveihin?

Toivottavasti ei ole jäänyt epäselväksi,että arvostan ja rakastan yhtä paljon näitä omia pohjoisia lajeja.Männyt,kuuset,koivut,haavat ovat parhaimmillaan upeita puita.Vanha raita on yksi mun rakkaimmista pihapuista.Terijoensalavat ovat kauniita kaikkina vuodenaikoina.

Pakko on hyväksyä sekin,että ikinä ei mun puutarhassa tule kukkimaan ruusumanteli tai rusokirsikka,ei nenäliinapuu eikä keisarinpuu,tuskin tulppaanipuukaan ja pahoin pelkään,ettei minkäänlainen hevoskastanjakaan...Mutta jos edes yksi magnolia menestyis ja edes pari kukkaa jaksaisi tehdä,sekin olisi yhden unelman täyttymys.

Tuomet ja pihlajat kukkii varmasti ja niiden kukkapilviä täydentävät pilvikirsikat,tuomipihlajat,purppura- ym omenapuut...

Palataan vielä Lakeuden Vihertaimistoon.Lauantaina lähti sähköpostitse pitkäksi venähtänyt tilaus erinäisiä puita,pensaita,alppiruusuja,perennoja...
Ja Peonexperteniltä kurjenmiekkoja...
Rosenpostenista pensasruusuja...Onneksi en ole yksin kasvienkeräilyvimmani kanssa.Mm uudessa Kotipuutarha-lehdessä esitellään mielenkiintoiselta vaikuttava arboretum Lounais-Suomessa.Yhden miehen työn tuloksena syntynyt puulajipuisto,jossa satoja erilaisia puuvartisia.
Tutulta kuulosti sekin,kun puutarhuri totesi vaimolleen,joka valitteli rahojen loppumista taimihankintojen seurauksena,voivansa olla 3-4 viikkoa syömättä:)Sitten se tunnustus,joka tuli Eevireginalta.Kiitos siitä:)
Tämä siis kuuluu antaa blogille,jolla on alle 200 lukijaa ja joille toivoo enemmän lukijoita.

Lähteköön tämä nyt eteenpäin seuraaville kivoille blogeille:

Karolinanpuutarha

Puutarhastelua

PäärynäpuunvarjossaRuostetta ja pitsiä

Konnadonnan kotona ja puutarhassaAurinkoista maaliskuun viikkoa,joka täällä pohjoisessa mennään melkoisissa yöpakkasissa eikä päivälläkään plussan puolelle päästä.

10 kommenttia:

 1. On se vaan kiva lukea, että muitakin vaivaa tuo sama hulluus. Toisin minulla ei ole mitään puutarhaa, muutama kukkapenkki vaan, mutta hulluutta piisaa näin kevään korvalla ;)
  Onnittelut tunnustuksesta. Tämän lyhyen tuttavuuden perusteella antaisin minäkin sen sinulle.

  VastaaPoista
 2. Joo, samaa hulluutta löytyy täältäkin.
  Minä kerään niitä puita ja pensaita milloin mistäkin eikä mulla ole sitten niille vielä paikkaa katottuna.
  Väliaikaisissa paikoissa kasvaa mm. kirpparilta ostettu sembramänty,autiotalolta löydetty poppeli, joskus Tampereen kirpparilta ostettu hevoskastanja, syksyn puutarha-alesta löydetyt köynnöskuusamat ja sukulaisilta saadut terijoensalavat.
  Milläs korkeudella sun puutarha onkaan?
  Meillä tuo hevoskastanja on kasvanut töyhtöangervon seurassa ainakin 5 vuotta, eikä ole paleltumisen merkkejä ollut.
  Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo Lakeuden vihertaimisto, täytyypä kurkkailla.
  Ihanasti aurinko jo paistaa ja parvekkeella voi päiväkahvit juoda.

  VastaaPoista
 3. kiitos kun löysit mun blogiin! minäkin löysin tän sun :) minä istutin viime vuonna pioneita ja nyt jännitän miten ne kasvavat tänä kesänä :) ne on upeita kasveja! sinulla on kaunis blogi!
  mukavia kevätpäiviä

  VastaaPoista
 4. Hei, ja kiitos "tunnutstuksesta"! Sinulla on tosi kaunis ja mielenkiintoinen blogi. Lakeuden Vihertaimisto on bongattu täällä Keski-Suomessakin, viime kesänä piti sinne lähteä sisareni mukaan, mutten päässytkään. Toiveissa on, että ensi kesänä :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaunis tunnustuksesta :) Uusissa kasveissa piilee joku käsittämätön mielenkiinto, aivan kun tapaisi uuden ystävän :)

  VastaaPoista
 6. Ja ihan ensimmäisenähän minun piti mennä kattomaan että mikä tuo taimisto on jossa myydään magnoliota jotka selviäisi meidän talvista =) =) =) Oletko jo tilannut sieltä?
  Kiitos vinkistä. Minun magnolian siemenet ovat vielä jääkaapissa levossa.

  <3 Paljon paljon kiitoksia tunnustuksesta <3

  On niin mukavaa löytää Puutarha ystäviä täältä blogeista kun en ole vielä kovin montaa ystävää saanut höynäytettyä yhtä puutarha hulluksi... Tosin 1 on jo aika hyvällä alulla ja hänen kanssaan käydään milloin missäkin puutarhalla ja sorrutaan suur-ostoksiin... Onneksi on uusi piha joka oli melkein autio joten vielä sinne mahtuu kaikenlaista =)

  VastaaPoista
 7. Amalia,hulluuden määrä ei taida olla mitenkään verrannollinen tilusten suuruuteen:)Tämä on kyllä niin vaaratonta,että hullutellaan vain ihan täysillä!

  Eeviregina,kuulostaa tutulta:) Sä oot vissiin IV-vyöhykkeellä? Aion kyllä istuttaa jo ensi kesänä hevoskastanjan,mutta varaudun jo etukäteen siihen,että se paleltuu ja jää todennäköisesti matalaksi ja kitukasvuiseksi.Vaikka eihän sitä koskaan tiedä;)

  Akissfromthepast,mukava kun kävit ja jäit lukijaksi:) Toivottavasti sun pionit kukkii loistokkaasti jo ensi kesänä.

  Konnadonna,sama juttu,meidänkin piti käydä siellä taimistolla jo viime kesänä,mutta jäi sit vain aikeeksi.Nyt on "pakko" mennä,kun tein tilauksen.Toki he toimittaisivat matkahuollon kauttakin,mutta on paljon mukavampi mennä itse ja katsella vähän ympärille samalla:)

  Eija,ihan totta,siltä se tuntuu aina keväälläkin,kun yksi toisensa jälkeen kasvit herää henkiin<3

  Karolina,tilasin viime keväänä Kauppilalta useammanlaisia magnolioita,heilläkin oli osa Suomessa kasvatettuja.Voit uskoa,että jänskätän kovasti,mitä lumen alta paljastuu!Postaan sit kesempänä noista Vihertaimiston taimista,sieltä tulee yhtä ja toista mukavaa<3
  Täällä on kyllä mukava vaihtaa ajatuksia,kokemuksia ja käydä kurkkimassa toisten ihania istutuksia.Talvikin kuluu paljon nopeammin,kun saa täällä fiilistellä:)
  Voi mitä mahdollisuuksia sinulla onkaan siellä uudella pihallasi...

  VastaaPoista
 8. Wunderbahr! It looks as if spring is catching up with you. I've heard it has been a tough winter but hopefully no more!

  VastaaPoista
 9. MIkä ruusu on tuo alakuvassa???

  VastaaPoista
 10. Tina,these pictures were taken last spring.But something's going to happen next month,I hope:)

  Amalia,ruusu myytiin mulle Rosa Mundina,mutta sehän ei selvästikään ole se.Todennäköisesti se on Louise Bugnet.

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)