lauantai 24. marraskuuta 2012

Haavekasvihaaste.

Kesänerotuskaa poteva Tiina blogista Tina's heitti kerrassaan ihanalla ja innostavalla haasteella,josta kiitos! tätä on niiiin mukava lähteä pohtimaan. Kuvituksena käytän tässä RHS Garden Wisleyssä ottamiani kuvia, jotka vain sivuavat aihetta esittämällä ihania kasveja:)




 
 
 

Siinä missä kaima-Tiinan lista oli perennavoittoinen,mä meen melko pitkälti puu- ja pensaslinjalla kuten tänä - vai joko se on viime? - kesänä.



 
 

KESÄN 2013 MUST-KASVIT:


Puut:

Helmipihlaja, valkoisten marjojen takia                          
Koristepihlaja 'Rosmari'  ,vaaleanpunaisten marjojen takia         
Koristepihlaja 'Astrid'  ,ruskehtavan aprikoosinväristen marjojen takia              
Pylväspihlaja, kasvutavan takia
Pylväshaapa, kasvutavan ja ihanan rusahtavan kevätvärityksen takia
Kirjovaahtera 'Drummondii' ,tietty kirjavien lehtiensä takia
Amurinkorkkipuu ,rungon takia
Vuorijalava ,harvoja näin pohjoisessa viihtyviä jalopuita
Purppurakuusi, purppuraisten vuosikasvainten takia
Kartiovalkokuusi , kompaktin muotonsa vuoksi
Nutkansypressi ,kiva kasvutapa, kiva haaste...
Lännenpagodikanukka ,kuten edellä
Japaninjalopähkinä ,upeat lehdet
Japaninsiipipähkinä ,upeat lehdet ja ne rimpsut:)
Riipparaita 'Kilmarnock' ,no  "riippa" on se taikasana
Sembramänty
Koreanpihta ,kaikki pihdat on ihania, myös nuo seuraavat:
Lännenpihta
Harmaapihta

Muutamia timanttituijia lisää, toinen metsävaahtera...

Puiden taimet ovat kalliita,varsinkin hidaskasvuisten havupuiden, joten näillä tuloilla ei kovin montaa uutta per vuosi raski ostaa. Yksi sembramänty mulla jo on, mutta koska tykkään yli kaiken sen pitkistä pehmeistä sinertävistä neulasista ja pyrin aina sembramännyn ohittaessani ottamaan siihen kosketuskontaktia, tahdon yhden myös lähemmäs taloa.Nykyinen kasvaa ihan takapihan perukalla, sitä pitää käydä ihan vartavasten moikkaamassa.
Eri lajisia puita on nyt 53, mukaan luettuna luonnonvaraiset koivut, kuuset, männyt ym. Pikkuhiljaa se mun arboretum kasvaa :)




 
 
Ja on niin mukava laatia erilaisia näkymiä, yhdistelmiä, miettiä mitkä sopivat toistensa seuraan, erilaiset muodot, värit...
Huom! Tämäkään kuva ei siis tod ole meidän pihasta vaan Englannista, kuninkaallisen puutarhaseuran Wisleyn puutarhasta :)


Pensaat:

Peruukkipensas 'Royal Purple' ,upea väri
Samettisumakki ,ihanat lehdet
Mustaselja 'Black Lace' ,väri
Pihaorjanlaakeri 'Blue Prince' ,prinsessalle puolisoksi
Valkokletra 'Hummingbird' ,valkokukkainen ihanuus
Amerikantaikapähkinä ,haasteellinen,mutta kokeillaan
Kiiltotuhkapensaita leikattavaa pensasaitaa varten
Purppuraheisiangervo 'Little Devil' ,nämä kaikki upeanväristen lehtien takia:
            -,,-                   'Minda'
            -,,-                   'Lady in Red'


Tämä lista elää varmaan eniten kasvukauden aikana, tulee napattua mukaan heräteostoja, lisää jotain tiettyä lajiketta tai joku uusi kivan näköinen. Pensasaitarintamalla varmastikin tapahtuu lisää ensi kesänäkin, oon nyt niin innostunut rajaamaan leikattavilla pensasaidoilla alueita.


Ruusut:

Lady of Shalott
Princess Alexandra of Kent
The Alnwick Rose
Munstead Wood
Boscobel
Gertrude Jekyll
A Shropshire Lad
Wisley 2008
Jubilee Celebration
Winchester Cathedral

Nämä hankinnat varmaan jakautuvat kahdelle vuodelle.Tuskin raskin tilata viittä useampaa yhdellä kertaa...Ruusujen ostopaikkana mulla on luotettava tanskalainen Rosenposten.



Kärhöt:

Mrs N. Thompson
Piilu
Love Child



Rodot:

Illusia
Aamurusko
Ruususen Uni
Blue Tit



Perennat:

Uvularia  l. keltakielokki
Katvio
Kirahvikukka
Heidinkukka alba



Heinät:

Elefanttiheinä 'Kleine Silberstick'
Koristekastikka 'Karl Foerster'


Pionit:

Le Cygne
John Harward
Moonstone



Näiden lisäksi tulee varmasti uusia must-kasveja vastaan tässä talven aikana.Kaikkia noita en tietenkään saa ensi kesänä hankittua,mutta ehkäpä seuraavina.







Iloisena kuulumisena voin kertoa, että olkapään tehohoitaminen tuotti sen verran tulosta,että kykenin jo tällä viikolla töihin. Nyt on kolmen päivän vapaa aluillaan ja lähden tuonne kosteaan lämpimään marraskuun hämärään päivään laittelemaan erinäisiä kepukoita suojattavien kasvien ympärille nyt kun maa on sula. Ja omena- ym puiden ympärille vois jo tietysti viritellä verkkoja.ja jos jotain talvivaloja virittelisin ja havunoksia hakisin ja ja...tulee kiire, päivä on niin lyhyt;)
Mukavaa viikonloppua viherpeukalot <3

15 kommenttia:

  1. Voi kun kiva kuulla olkapäästäsi! Pihalla on nyt niin kiva puuhailla ja kepukoiden työntäminen maahan on helppoa. Tuntuu, että pilviselläkin säällä pihalla puuhailusta saa vähän valohoitoa ja tehdessä innostuu...
    Aivan ihanat listat, omasta arboretumista vain haaveilen (tontti on liian pieni). Onpa sulla jo mahtava lista!
    Tuon kletra 'Hummingbirdin' ostin tosiaan sun innostamana tänä syksynä, se on kyllä ruskistanut kaikki lehtensä, toivottavasti se kuuluu asiaan :-/
    Pystyisitkö kasvattamaan sembramännystäsi siementaimen? Vai meneekö se jo liian slow gardeningiksi?
    Suosittelen lämpimästi katsomaan kukkakauppojen Ilex-valikoimat, löysin omalle prinssilleni puolison viidellä eurolla kukkakaupan syysistutuksiin tarkoitettujen pienten vihreiden kasvien seasta! Ja oma prinssinikin on sellainen pikkuinen, mutta hirmu hyvin se on lähtenyt kasvuun.
    Laitoin muuten toissapäivän postaukseen niistä omista puksipensasaidostani ja pistokkaiden ottamisesta, se on helppoa mutta ne kasvavat hitaasti, toisaalta juurtuvat melko varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila,ihan totta,vaikka tuntuu,ettei tällaisina pilvisinä päivinä edes oo kunnolla valoisaa vaan joku hämärä pimeiden välissä.Silti on niin ihana värkkäillä pihalla ja pakostikin ne ajatukset lentää kohti ensi toukokuuta...Voisin kyllä yrittää kasvattaa,mutta sekin eka sembra on melko pieni,kun ei rahat riittäneet isoon taimeen,se ei oo vielä tehnyt käpyjä.Kahdesti oon kylvänyt ostettuja sembransiemeniä,mutta jostain syystä niistä ei ole tullut mitään.
      Kiitti vinkistä,tuotapa en oo ajatellutkaan.Täytyy katsoa sillä silmällä kukkakauppojen valikoimia.
      Minunkin kletra ruskisti lehtensä,eiköhän ne keväällä taas herää.mitä luulet muuten tuon Ilexin talvettamisesta,ajattelin suojata styrox-levyillä sen tyven ajatuksena, ettei juuristo jäätyisi ja se saisi keväällä vettä eikä toivottavasti kuivuisi?olenko ihan hakoteillä?Tähän saa muutkin vastata,jos on tietoa tai käsitystä asiasta!
      puksipistokkaita minäkin kokeilen,kiitos niistäkin vinkeistä:)

      Poista
  2. Hui,mikä mikä lista! Siinä on istuttaja ja lompakko kovilla :)
    HAaveilu on vaan niin ihanaa,monesti mukavampaa kuin itse toteutus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,tämä lista oli poikkeuksellisen lyhyt...:D joopa joo,eihän tässä tietenkään välttämättä oo järkeä,mutta minkäs teet,kun keräilymania iskee.käy niinkuin taiteilija Monet'lle,puutarha vie kaikki rahat;)
      Mulle se toteutusvaihe on se paras,eka iskee inspiraatio ja se on ihan jees,mutta kun saa tuoda haavetaimen kotiin ja iskeä lapion multaan ja tehdä sille oman paikan,se on monin verroin parempaa ja huippuhetki on sit,kun näkee sen alkavan viihtyä täällä.

      Poista
  3. No johan on taimi poikineen listalla ;) Katsoinkin tuota puu-kuvaa, että "minkäslainen puutarha sulla olikaan ??" ...se olikin Englannin maalta. Syksyisen lämmintä viikonloppua sinnekin päin ! Täytyy tässä jatkaa syyshommia, kun on viikon ainut vapaapäivä huomenna.

    VastaaPoista
  4. Aikas ihana haavelista. Puut ja havut ovat ihania, varsinkin havut ovat arvossa arvaamattomassa ympäri vuoden, ja siis varsinkin nyt. Hieno arbotetum ! Upea tuo kuvasi ! Mukavaa että voit hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puista olen aina tykännyt,mutta jotenkin niiden arvostus vain lisääntyy vuosi vuodelta. Tällaisena myöhäisheränneenä voi vain harmitella sitä,että en heti alusta asti hoksannut alkaa lisäämään puita vaan monet vuoden keskityin perennoihin...no,parempi myöhään kuin ei milloinkaan.Kymmenen vuoden kuluttua ehkä jo näyttää joltakin;)

      Poista
  5. Kiva, että olet parantunut. Ihania kuvia ja ihania haaveita. Suosittelen kokeilemaan puiden kasvattamista siemenestä. Meillä on hyvänkokoisia vaahteroita, jotka ovat kasvatettu siemenestä. Vaahterat ovat noin 10 vuoden ikäisiä ja korkein (mikä on säästynyt jänisten hampailta) on noin 8m.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mukava,kun pystyy jo tekemään jotain.olenkin kokeillut,mutta vähän huonolla menestyksellä.Täytyy alkaa oikein keskittyä siihen hommaan.Vau,vaahtera näkyykin olevan nopeakasvuinen puu.Sekin taimi,minkä ostin toissakeväänä on venähtänyt hurjasti mittaa. Ne on niin kauniita puita ja varsinkin syysväritys on niin upea,että täytyy saada useampi.

      Poista
  6. Voi apua, mitkä uljaat listat! Sulla sitä tilaa löytyy ja tietoa ja osaamistaa ja kaikkea, sekä suurta intoa :) Täytyypi oikein kuuklettaa ajan kanssa noita juttujasi, kun oli niin outojakin joukossa. Kiitos innoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirkko,kiitos,ihan punastun;) Eniten löytyy varmaan juurikin sitä intoa:D.

      Poista
  7. Huh, sun listasi oli vielä sata kertaa pitempi kuin mun listani. Paljon hienoja erikoisuuksia, mulle ihan uusia tuttavuuksia. Aika mimmi olet, jos kahdessakin vuodessakin nuo meinaat kotiuttaa :) Upea kontrasti tuossa viimeisessä kuvassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina,tuolla ylhäällä jo tunnustinkin,että lyhyempi lista kuin yleensä;) Minäkin hurmaannuin tuosta viimeisen kuvan väriparista,aivan ihana. Kiitos vielä kerran tästä huippuihanasta haasteesta,tämä oli niin paras<3

      Poista
  8. Piti palata pari kertaa tekstin alkuun ja varmistaa, että kyse oli haavelistasta eikä Maailman kasvit -luettelosta :) Upea lista, tosiaankin, kun tällaisella postimerkkitontilla ei voi sembramännyistä haaveillakaan... Mutta mikäs estää haaveilemasta paaaljon isommasta tontista, heh.

    Mahtava arboretum sinulla jo hyvässä vauhdissa!

    VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)