keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Haastetulva

Yhdentoista kysymyksen haasteita on nyt heitetty kahdelta taholta ja mikäs siinä, mukavahan näihin on vastailla.Ja tosi kiva käydä lukemassa toisten vastauksia. Tässä tulee bloggaava naisporukka aina vain tutummaksi :)


Katja Viherpiiperrystä-blogista kysyi seuraavanlaisia juttuja:

1.paras puutarhasi maanpeitekasvi
Kevätkaihonkukka on kaunein ja leviää tehokkaasti
2.Luonnonkivipengerrys vai muurikivi?
Luonnonkivi sekä penkereinä että muutenkin, luonnonkivissä on luonnetta!

3.Suosikkipuutarhakirjasi?
Niitä on paljon,oma puutarhakirjastoni sisältää yli kaksi hyllymetriä toinen toistaan ihanampia ja hyödyllisempiä puutarhakirjoja.Harrastuksen tässä vaiheessa eniten luettuja ovat englantilaiset ja ruotsalaiset puutarhakirjat. Ehkä kaikkein tärkeimpiä tällä hetkellä ovat Andrew Lawsonin The gardener's book of colour, jossa käydään väri väriltä läpi upeita istutuksia,esitellään roppakaupalla kasveja kutakin väriä ja lopussa on vielä muutamien uljaiden perennapenkkien istutuskartat.Se on kirja,johon palaan joka vuosi ja se on jo vanha tuttavuus,ostin omani vuonna 1999.


Viime keväänä ostin Daniel Butlerin kirjan Puun istuttamisen taito. Se on "ylistys puille ja niiden istutusseremonioille" sisältäen paljon historiikkia ja vinkkejä puiden istuttamisesta ihmiselämän eri etappien muistoksi (lapsen syntymä, avioliitto, muistopuu kuoleman vierailtua, puu uuden alun tai eläkkeelle jäämisen kunniaksi jne). ihan must kaikille puita rakastaville!


Kesällä bongasin RHS Garden Wisleyn mahtavasta kirjakaupasta Ark Redwoodin The Art of Mindful Gardening - Sowing the Seeds of Meditation. Kauniisti kirjoitettu kirja siitä miten puutarhanhoidonkin voi ottaa meditatiivisena harjoituksena,keskittyä hetkeen,ympäröivään todellisuuteen osana sitä ja keskittyä todella siihen mitä on tekemässä.
4.Haittaako sinua,jos nurmikolla kasvaa sammalta?
Ei, monessa paikassa sammal näyttää tosi hyvältä. Ja mieluummin sammalta kuin rönsyleinikkejä...

5. Tässä huomasin,että useimmat eivät pidä vuorenkilvestä eikä pensashanhikista, löytyykö näille paikka pihastasi?
Miksipä ei löytyisi? Pensashanhikkeja on pihallani sekä vaaleanpunaisena,valkoisena että myös keltaisena.En pane yhtään pahakseni pensashanhikin keltaisia kukkia lokakuussa:)
Vuorenkilpi on yksi parhaita ja vaatimattomimpia perennoja, joka sopii niihin paikkoihin,missä mikään muu ei viihdy,ei kukoista.Se on myös hyvä rauhallinen tausta monelle kukkivalle kasville, hyvä havujen seuralainen jne. Sitä saa myös valkokukkaisena, oma pikkuinen 'Bressingham White' on hankittu Turusta Kauppilalta ja on nyt kolmatta talvea hankien peitossa kevättä odottelemassa.

6. Puutarhasi pahin riesa, onko sitä?
Hmm...Eka tuli mieleen äänimaailmaan liittyvä riesa, josta ärsyynnyn suunnattomasti. Molemmilla lähinaapureilla on mönkijät ja jestas sentään miten pohjattomasti mä vihaan mönkijän tarpeetonta papatusta...Heti alkoi verenpaine nousta :(
No,mutta jos mietitään sit riesaa,joka varsinaisesti sijaitsee puutarhassani, niin kyllä kai ne on just tuota rikkaruohopuolta eli rönsyleinikki, juolavehnä, suolaheinä pahimpina ärsyttäjinä.niin, ja se helkutin maahumala...

7.Elokuva, josta pidät?
No paljonhan niitäkin on...melkein kaikki Tim Burton ja Johnny Depp yhteistyöt esim Saksikäsi-Edward, Lord of the Rings I-III, Pelastakaa sotamies Ryan, Amelie, Pieni suklaapuoti, Emmauksen tiellä,Gilbert Grape...

8.Onko elintarvikkeiden alkuperä ja valmistusmaa tärkeä tehdessäsi ostopäätöksen?
Todellakin on! Luen hyvin tarkkaan tuoteselosteet ja just nuo em tiedot.

9.painatko torkkua, kun herätyskellosi soi vai nousetko heti ylös?
Jos on pakko nousta esim töihin,nousen heti. Muulloin saatan torkuttaa vaikka tunnin ja sit mietin,että mitähän järkeä tuossakin nyt taas oli;)

10.Mihin haluaisit matkustaa ja miksi?
Uusi Seelanti on mun haavemaa. Upeiden maisemien ja mielettömän kasvillisuuden takia. Edes kerran elämässä tallustella niiden mahtavien puusaniaisten alla...

11.Mikä asia sai sinut tänään hymyilemään?
Aika monikin jo.Tänään on hyväntuulen päivä :)

Sitten Pelaguu blogista Kaaos kukkaruukussa kysyi seuraavia:

1.Tärkein puutarhatyökalusi tai apuvälineesi?
Sanon,että lapio ja sekatöörit.Ilman niitä en selviä.

2. Miten kulutat aikasi talvella (puutarhaihmisille erityisesti...) Eli harrastus?
Lukeminen on mun toinen intohimo,olen tainnut syntyä kirja kädessä. Inspiraation iskiessä teen pieniä maalaus-/remppajuttuja.Omakotitaloasujana ja kun on toinenkin talo tässä samalla tontilla, puulämmitys käy talvella ihan harrastuksesta: kanna puut, ota tuhkat, sytytä hellat/uunit, lisää puita, puota hiilet, sulje peltit...Kuvia tulee tietysti otettua paljon, musiikkia kuuntelen kaiken aikaa, kun oon yksin kotona. Ja tietysti puutarhaihmiset suunnittelee seuraavan kevään ja kesän kuviot valmiiksi pitkinä pimeinä talvi-iltoina.

3.Lempivuodenaikasi?
Kaikissa neljässä vuodenajassa on omat hyvät puolensa, joista otan ilon irti silloin kun aika on.

4.Asia, josta olet juuri nyt onnellinen?
Asia, josta olen joka ikinen päivä onnellinen ja kiitollinen ovat mun ihanat lapseni, poika N 26 vee ja tytär N 24 vee.Mun elämän auringot, mun ilo ja valo5.Mikä on tärkein harrastuksesi tai asia puutarhuroinnin jälkeen, tai muu toiseksi paras asia?
No ehkä se lukeminen :) Varteenotettava kilpailija sille on kyllä bloggaaminen :)

6.suosikkipuutarhakohteesi?
Rhs Garden Wisley eli Kuninkaallisen Puutarhaseuran Wisleyn puutarha Surreyssa, Englannissa.

7.Seuraava hankinta puutarhaasi?
Sovitaanko että se on se kasvihuone?

8.Marjastus vai sienestys?
Täh, molemmat tietysti:)

9.Haaveesi?
Niitä suuria ei tietenkään tässä paljasteta, mutta ensi kesän puutarhahaave on saada kunnon kohopenkit ja niihin paljon paljon ihania vihanneksia kasvamaan!

10. Motto?Jos on
Elä ja anna toisten elää on aika hyvä.

11.Mitä odotat tulevalta viikonlopulta?
Mukavaa oleilua,mukavia ihmisiä, toivottavasti kurkku on jo kunnossa ja pystyisin jopa syömään jotain hyvää ja ravitsevaa.
Korpikankaalta tuli tänään kivaa postia <3
Ensi kesän kukkaloistoa ja draamaa: auringonkukka Vanilla Ice ja Black Magic, akileija Lime Sorbet, jättiverbena, tulikukka Flush of White, salkoruusu Nigra,isopäivänkakkara Crazy Daisy, tarhaorvokki Frou Frou, jänönhäntä, elefanttiheinä,etelänruusuruoho eli knautia macedonica,jonka kuulen korvissani aina Carol Kleinin lämpimästi lausumana - kasvi kuuluu hänen suuriin suosikkeihinsa :),kosmoskukka Sweet Kisses,jaloritarinkannus Dreaming Spires sekä kesäkurpitsat Sunburst ja Eight Ball ja vielä tilaajalahjana haaste tyttärelleni: halloween-kurpitsa Rocket :)Ja haasteita minulle: japaninmarjakuusi, amurinkorkkipuu, siperianlehtikuusi,japaninsiipipähkinä,palsamipihta, jättituija, douglaskuusi.
Talvi kietoo huurrepitsiin puunkuivatushäkkyrätkinHalo


Tässäpä on sitten mun 11 kysymystä:

1.Mikä herätti sinussa puutarhurin?
2.Oletko säntillinen puutarhuri, joka työstää järjestelmällisesti projektin kerrallaan vai rönsyilevä rallattelija, jonka päivittäisen reitin voi määritellä matkan varrelle unohtuneiden työvälineiden perusteella?
3.Omistatko kasvihuoneen, huvimajan tai katetun pergolan?
4.mikä on suhteesi puutarhataiteeseen?
5.Jos hyräilet puutarhassa hyöriessäsi, mitä tai kenen lauluja useimmiten?
6.Suhteesi poikkeavan värisiin kasveihin (kirjavalehtiset, tummat, limenväriset, hopeiset...)
7.Puutarhasi ei olisi puutarha ilman...mitä/ketä?
8.Paras vuorokaudenaika puutarhassasi?
9.Kasvi, jonka aiot hankkia seuraavaksi?
10.Ihanin puutarha, jossa olet käynyt tai josta olet lukenut?
11.Kuva jostakin kohdasta puutarhassasi johon olet erityisen tyytyväinen?


Ja pähkäilemään pääsevät seuraavat 8 onnekasta;)

Eeviregina
MaaritGarden of my dreams
Vaahtera-Maria
Callista
Geranium
Saila Saaripalsta
>
Ansa Piha ja piennar
Una Hallatar

jaa miksikö vain kahdeksan onnekasta..??noh, blogger on tänään tökkinyt niin kovasti,että en jaksa sen kanssa enää vääntää.en pääse selaamaan mun blogilistaa,että näkisin osoitteet oikein....joten siitäpä saa kysymykset napata, jos miellyttää niihin vastata:)

Mukavaa keskiviikkoiltaa blogimaailmaan.

12 kommenttia:

 1. Täällä toinen kasvihuoneesta haaveileva;-)

  Pensashanhikki on ainoa kasvi, jonka olen totaatlisesti hävittänyt pihaltani...ai niin ja myös tuoksuvattu, siihen kohtaan tuli pieni japanilainen rinne. Lue ihmeessä jos saat käsiisi Leila Nuikin kirja Unen kelluva silta. Siinä kerrotaan, miten Suomen kuuluisin japanilainen puutarha sai alkunsa ja miksi ja miten.

  Minulta on tulossa mielettömästi puutarhakirjoja ja myös siitä, mistä pidän eniten eli puista.

  Luin tekstisi kaksi kertaa, mutta en vain löydä sanaa japaninmarjakuusi, vaikka se kuin vilahti jossakin...Siinä vasta kiinnostava kasvi, joka tuli meille vahingossa.

  Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Siinäpä oli sinulla vastattavaa mutta mukava oli lukea "puutarha filosofiaasi".
  Kiitos mukavasta postauksesta!

  JA mielenkiintoisia siemeniä, voin vain kuvitella haasteitasi pensas ja puiden siementen kanssa. Minulla oli kokeiluni viime keväänä ja jotain onnistu mutta suurin osa siemenistä ei itänyt kaikista kommervenkeistä huolimatta. Tyrnit iti mutta sitten ne kuoli, mikä lie oli vikana pikkutaimien hoidossa.
  Jotain on vielä toista vuotta tuolla pihalla purkeissa, ken tietää jos keväällä siellä onnistaa kun luonto hoitaa kylmäkäsittelyt???

  Onnea matkaan =)

  VastaaPoista
 3. Hello and thank You my friend! <3

  Kiitos, mielelläni mie tällaisiin haasteisiin osallistun. Kaikki muu paitsi puutarhanhoito kun on turhaa... <3

  VastaaPoista
 4. Hienoja vastauksia! Kiitos, että jaksoit vastata. :) Hieno on myös tuo halo.

  VastaaPoista
 5. Näitä on mielenkiintoista lukea. Ja oikein ajatuksella on vastattava, kiitos haasteesta!
  Näin tämä kevät meneekin, kun malttamattomana odotellaan lumien sulamista!

  VastaaPoista
 6. Mun blogissa on sulle uus kysymyspatteristo! :D Pidetään siis ajatukset tiukasti puutarhassa ;)

  VastaaPoista
 7. PS: Ja pikaisia paranemisia siulle!!! <3

  VastaaPoista
 8. Ihanat kysymykset, kiitos Tiina. Pitää miettiä jonkin aikaa, mutta vastailen sitten kahden Tiinan kysymyksiin kerralla!
  Luin vastauksiasi kiinnostuneena, välillä naurahdellen ja välillä nyökkäillen. Tää on kyllä tosi kiva haaste.
  Wisley on kasvihullun paratiisi, ja sitten vielä se myymälä... huokaus.
  Heh, ne rönsyleinikit juu :-D Minulla ei ole pensashanhikkia, mutta meidänkin saarella, naapurin pihalla, se kukkii ihanasti lokakuussa! Voi hyvä tavaton miten myöhäinen ja reipas kukkija, eikä lakoa vaikka sataisi kuinka.
  Mönkijät, juu. Ne ovat siis ehkä saarten riesa? Talvi on ihanaa aikaa, kun mökkiläiset, joilla niitä mönkijöitä on, ovat poissa. Vakituisilla on meilläpäin vain pieniä traktoreita, ne ei häiritse ollenkaan. Ja ne vanhat Massikat ym. ovat aika söpöjäkin.
  Voi että, puusaniaiset todellakin! Niiden alla voi muuten myös käyskennellä Cornwallissa, suosittelen lämpimästi! Siellä ja Devonissa, tai koko West Countryssa, on Englannin huikeimpia puutarhoja... tai ainakin osa niistä!

  VastaaPoista
 9. Mukavia juttuja ja niin samoja fiiliksiäkin..ja kiitos haasteesta, palailen kysymyksiin tuonnempana, ihan pitää syventyä asiaan :)

  VastaaPoista
 10. Haastavia kasvatteluja sulla todella edessäpäin :)

  Voin vain kuvitella mönkkärin melua häiriköimässä,kun haluaisit juuri hiukan rauhassa rentoutua omalla pihamaalla...

  Minä vielä haaveilen jostakin ihanasta puutarhamatkasta.

  VastaaPoista
 11. Kiinnostavia kysymyksiä ja vastauksia, tämä haaste on kiva sekä vastaajalle että lukijalle!

  Vai että mönkijän pärinä saa verenpaineen nousemaan... ymmärrän kyllä, ei tuollaista "ylimääräistä" taustamelua tosiaankaan puutarhaansa kaipaa kantautumaan. Aina tuntuu jollain naapurilla joku saha-sirkkeli-mopo-auto-ruohonleikkuri pärisevän, kun muut puitteet olisivat täydelliset zeniläiseen rentoutumiseen :o

  Kiitos Tiina haasteen postittamisesta Tontti 559:ään, vastaan mielelläni :)

  VastaaPoista
 12. Hyviä vastauksia!! Otan haasteen mielelläni vastaan kitos!

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)