keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Eksoottisia puutarhaunelmia.Exotic garden dreams

Eilen illalla tein vähän kylvöjä.Itseasiassa tämän kevään ensimmäiset.Kaikki siemenet olivat stratifioinnin eli kylmäkäsittelyn vaativia,jotka oli tarkoitukseni kylvää jo syksyllä,mutta koska talvi yllätti puutarhurin,se jäi sitten tekemättä.Mutta vielä ehtii eli kylvökset menivät lumihankeen,osa muutamaksi viikoksi,osa saa jäädä kesään asti.Kylmän ja lämpimän vuorottelu saa itämisprosessin alulle.

Ja että mitäkö kylvin?
Mielenkiinnolla odotan itävätkö kylvökseni ja kokeilen sitten kasvattaa osaa ruukuissa sisällä talvettaen ja osa saa jäädä pihalle karaistumaan tai kuolemaan.Siemenestä kasvatettuna aremmallakin kasvilla on kuitenkin paremmat mahdollisuudet sopeutua vallitseviin olosuhteisiin kuin taimena istutetulla.
My experimental,sowed the seeds of magnolia,liriodendron,wisteria...want to find out if they can survive in Finlands zone 5Sembramäntyjä

Nämä tulivat viikko sitten Ranskasta,Pivoines Rivièreltä,kotiinkuljetettuna tänä vuonna.Delivery from Pivoines Rivière,France.


Pussiin pakattua pionihulluutta,pioni-ihanuuttaNimet ovat kuin runoa: Avalanche,Dolorodell,Ama No Sode...Names are like poetry...Kevääntulon ensi oireita miehissä on näköjään halu putsata patiot ja terassit esiin lumen alta.


Hupsis:) Tämä oli vielä tammikuussa normiköynnöskaari.Eräänä päivänä huomasin takapihalle katsoessani,että jotain puuttuu maisemasta.Raskas lumi oli sortanut kaariparan.Tässä kasvaa muuan kasvi,johon en oo ollenkaan tyytyväinen.Nyt sain hyvän syyn kaivaa se ylös keväällä ja istuttaa muualle.Ristiriitaisia tuntemuksia herättänyt kasvi on köynnösruusu Pohjantähti.
Rakastan köynnösruusuja.Siis niitä ihania,monivärisiä,monimetrisiä,jotka kukoistavat vielä etelä-Ruotsissa,mutta joista täällä on turha haaveillakaan...Ainoat vaihtoehdot ovat Flammentantz,joka on mun makuun liian punainen ja sit tuo Pohjantähti eikä sekään oo oikein mistään kotoisin...
Crashed under the heavy snow.My North Star-climbing rose grows here but I'm willing to dig it up and plant it elsewhere because as a matter of fact I don't like it at all...What I really like are those enormous glorious climbing roses that you can grow yet in south Sweden but not in Finlands zone 5...


Ihana amatsoninliljani.My lovely eucharis.


Perhosorkideaa kuten muitakin huonekasveja sumuttelen joka päivä ja siitä ne nauttivat silminnähden.Every day I spray my phalaenopsis with water,like my other houseplants and they obviously enjoy.

Tässä tätä lupaamaani sora-alueen esittelyä.Maaperän putsasin rikkaruohoista,käänsin hiukkasen,istutuskohtiin lisäsin multaa,koko komeuden päälle maisemointikangas.Kankaaseen tehtyihin ristiviiltoihin istutin kasvit ja kankaan peitin soralla.Sinne tänne kiviä ja kelottuneita oksan känkkyröitä.Kasveja alueella: pallotuijia (Danica),tuivio,kääpiövuorimänty,lännenhopeapensas,kääpiökataja Green Carpet,reunoilla bourbonruusu Louise Odier,kanadanruusuja (John Davis,William Baffin),hopeamarunaa.Pihatien puolelta alueen rajaa kuorimattomista rangoista tehty kärhötuki,joka käytännössä osoittautui toimimattomaksi.Rangat ovat liian paksuja,kärhöt eivät saa niistä otetta,piti viritellä naruja avuksi ja niistäkin kärhöt tuulessa irtosivat.Koska tarvitsemme alueelle paremman näkö- ja tuulensuojan,ensi kesänä tarkoitus olisi tehdä lauta-aitaa ja raudoitusverkosta kärhötuet.
Pallotuijille paikka on liian kuiva ja aurinkoinen,ne pitää siirtää ja laittaa tilalle jotain muuta.

Alueen väriteema on siis valko-hopea-vaaleanpunainen ripauksella violettia.Mainittakoon,että sora-alueen rajaus pihan puolelle on vielä vaiheessa,koska se ei ottanut muotoutuakseen vielä viime kesänäkään.Nyt alkaa olla selvät sävelet,pääsis vain tekemään:)

Unelmaista maaliskuun jatkoa kaikille viherpeukaloille.Have a lovely March,everyone.

12 kommenttia:

 1. Hyvähyvä, olet jo päässyt kylvämään. Täällä vielä odotellaan taudin talttumista, mutta sitten lumihankeen kaivauksia suorittamaan...Samaa on ilmassa täälläkin terassien putsauksen kanssa ;)
  Minunkin makuuni Flammentanz on liian punainen ja parit pohjantähdet meni toissa talvena, enkä kovasti ole kaivannut.
  Komealta näyttää tuo hiekka-alueesi istutuksineen.
  Lisää puutarhaunelmia ♥

  VastaaPoista
 2. Oletko kylvänyt Whisteria sinensistä! Sen onnistumisesta haluaisin kuulla lisää sitten. Ostitko siemenet Exotic Gardensista? Ei kai niitä täältä kaupoista ainakaan saa. Ostin kauan sitten Whisterian taimen, se menestyi muutaman vuoden, mutta kuoli sitten pois. Epäilen, että kasvupaikka ei ollut oikea, ei ollut mitään tarkkoja hoito-ohjeita saatavissa. Ja luulen, ettei se olisi kuollutkaan kokonaan, jos ei juurivesoja olisi karsittu pois...

  VastaaPoista
 3. Siellä on syntymässä arboretum :-D Voi että, pionivalikoimasi vain laajenee.. mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 4. Aila,voi kurjaa,toivottavasti tauti talttuu pian!Meihin ei oo onneksi iskeny - ainakaan vielä...Aion viedä tuon Pohjantähden jonkun kuusen kupeelle,tehköön siellä mitä lystää.Jos päättää alkaa kiivetä kuuseen,ei ehkä näyttäis hullummalta?

  Sirkka,kyllä vain,sitä juuri eli suomeksihan se on sinisade,yksi kauneimpia köynnöksiä mitä tiedän.Epäilen vahvasti,ettei se ulkona selviydy suojattunakaan,mutta olen nähnyt kuvissa komeita ruukussa kasvavia sinisateita.Kerron kyllä miten kokeiluni onnistui.Siemenet ovat Exotic Gardenista.

  Saila,huomasit mitä on tapahtumassa:)Mun Särkän ostoslistallakin on monta uutta puuta.Odotan kyllä kovasti noiden ranskatarten kukintaa,sitten aikanaan,kunhan kotiutuvat.Viime keväiset olivat kyllä syksyllä jo melko muhkeita,en ihmettelisi,vaikka joku kukkisi jo tulevana kesänä?

  VastaaPoista
 5. Eksoottisia kasveja olet laittanut alulle siellä. Pionitkin ovat varmasti erilaisia kun olet ne Ranskasta asti tilannut. Upeaa puutarhaa siellä rakentelet! Ihanaa kevättä ja onnistumisia kylvöksille!

  VastaaPoista
 6. Irene,oon jo niin kauan harrastanut puutarhahommia,että pitää kokeilla tuttujen ja turvallisten lisäksi muutakin.Ranskalaisessa taimistossa on suuremmat valikoimat,sieltä löytyy ihanuuksia,joita Suomesta ei saa.

  VastaaPoista
 7. Onpa sinulla eksoottia kylvöksiä ja Ranskanmaaltakin olet tilauksia tehnyt, kuulostaa mielenkiintoiselta, toivotan oikein paljon onnea kylvöksillesi ja aivan upeeta seurata niihen kehittymistä.
  Orkidea on upean kaunis näky...kauneimpia mitä olen nähnyt!
  Minulla oli pohjantähhti köynnösruusu, joka kasvoi valtavasti ja pituutta riitti korkeuksiin, meni naapurin puolellekin ja sekoittautui kärhöön, joten poistin sen oli muuten aikas piikikäs..ja taas huomaan sen kasvaneen jostain juurenpalasesta kolmisen metriä..täytyy poistaa.
  Minäkin huomaan aina kevään alkaessa, että lapion kouraan on tartuttava..ja pikku puro saatava aikaiseksi..

  VastaaPoista
 8. Olen ihastunut siihen sinisateeseen Israelissa. Aivan ihastuttava köynnös vai puuko se on? Remppahaikaran blogissa se ainakin on iso puu.
  Joku sanoi että se kukkii kuitenkin vain vähän aikaa? Jokatapauksessa ihana, kukkikoon sen aikaa kuin kukkii!
  Puutarhahaaveilua näin lumisateen keskellä!

  VastaaPoista
 9. I hope your magnolia makes it... they're so beautiful. Your pictures of your flowers are just lovely.
  Have a wonderful weekend! :-)
  ~ Jo

  VastaaPoista
 10. Jihaa, uusi pionikauppa. Uskallankohan mennä. Voi käydä huonosti :) Minullakin on yksi kaari vähän vinossa, pitäisi käydä tönimässä lunta pois.

  VastaaPoista
 11. Ihana lähetys pioneja! Ja magnoliaa kokeilet :)?! Wau! Haluaisinpa nyt sinulta kysyä neuvoja noiden meidän pionien kanssa. Ne on olleet paikoillaan parikymmentä vuotta, jos ei kauemminkin ja niiden juurakot on noin 50x50 ja 40x40 cm, eli ovat aikas kookkaita möllyköitä. Jokaisessa oppaassa lukee, ettei pioniin saa kajota ja sen siirtoa ja jakamista kannattaa välttää, mutta mutta... uskaltaakohan noita jo vähän pienentää? Ne siis kukkivat hyvin ja varmaan ne tapan sitten jakamalla. Meidän pitäisi vaan kuulemma salaojittaa talo ja tottakai vanha pionipenkki on heti seinänvieressä :/

  VastaaPoista
 12. Ainoa paikka Suomessa, missä olen nähnyt avomaan sinisadetta, on Ahvenanmaalla, eikä sielläkään ko. köynnös ollut kuin parimetrinen. Mutta silti: parimetrinen! Välimerellähän nuo kylläkin kasvavat vaikka viisitoistametrisiksi. Olen nähnyt joissakin puutarhoissa Suomessa ruukkusinisateen, mutta en kukassa.

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)