keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Kevään merkkejä osa 2:jälleennäkeminen

Hieman viilenneestä säästä ja yöpakkasista  huolimatta kevät etenee kuitenkin,sulapaikat laajenevat päivä päivältä. Eilen terijoensalavan alla oli vielä lumikerros,tänään iltapäivällä laajalti sulaa ja jo talon nurkalta huomasin jotain vihreää pilkottavan lumen rajassa...
Saattaapa nyt joku hivenen säälivästi hymähtää tälle löydölle...Mutta todellakin,riemuun on syytä,sillä ainakin toinen jouluruusuistani on hengissä ja näyttää voivan hyvin,kahden vihreän lehtensä ja maasta pilkistävän uuden kasvun voimalla:). Toinen on vielä lumen alla,saapa nähdä mitä sieltä paljastuu.

Olen tuolla jossain alkuaikojen postauksessa maininnut puutarhaesikuvakseni english cottage gardenin ja toki se onkin,mutta laajalla pihalla on tilaa monenlaiseen viritykseen ja maaperäkin vaihtelee kosteikosta ihan rutikuivaan,joten mahdollisuuksia on muuhunkin ja täytyyhän ne hyödyntää.

Kasvivalikoimastakin taisin antaa melko suppean käsityksen,totuushan on se,että mopo karkasi käsistäni jo ajat sitten...joka kesä pihaan ilmestyy lukuisia uusia kasveja,uusia lajikkeita entisistä ja yhä rohkeammin kokeilen rajojani eli vähän pyrin venyttämään noita vyöhykerajoja:).On niin paljon ihania kasveja,jotka varmastikaan  eivät menesty täällä,mutta myös sellaisia,jotka ehkä sittenkin...Tunnustan,jonkinlaisen pahenevan keräilyvimman vallassa täällä ollaan,ei ainoastaan pionien suhteen,vaan muutenkin.
Olisipa mukava lukea muiden kokemuksia,eli kommentoikaa ja kertokaa kokeiluistanne:).

Muita kevään merkkejä tänään: Ensimmäinen viiruhelpi on aloittanut kasvunsa lämpimällä seinustalla.Ensimmäiset narsissin lehdykänkärjet ja tulppaanin ja kevättähden alut löytyivät,siperiankärhö heräilee...

Kylvötyöt niinikään saivat jatkoa,multiin pääsivät akileija Black Barlow,koreanyrtti-iiso, sini- ja vaaleanpunakukkainen iisoppi, kardon, jaloritarinkannus Astolat, lyyrasalvia...

Risusavottaakin kerkesin tänään vähän harrastaa,kun alkaa vihdoin tuntua,että sitkeä ja äksy yskä ehkä olisi jo paranemaan päin. Ja loput toivottavasti lensivät illalla tien poskeen,kun käytiin Blackbirdillä ensiajelu tälle keväälle:).
7 kommenttia:

 1. Minäkin tutkiskelin jouluruusujen vointia, ja näyttivät olevan hengissä. Tosin talvella puun kaato aiheutti sen, että pari niistä on liian aurinkoisessa paikassa... menee siis siirtohommiksi ; )
  En ole huomannut kerääväni mitään pihakasvia, mutta on kiva kokeilla jotain uutta... No, osa niistä uusista eivät menesty ja osaa sitten tulee hankittua lisääkin : )
  Sen sijaan minulla on käsittämätön vimma ostella minisantpaulioita. Onneksi ovat pieniä ; )

  VastaaPoista
 2. Meilläkin iloitaan jouluruususta! En oikeastaan edes odottanut, että se olisi selvinnyt, mutta nyt odotellaan kukintaa :)

  Minäkin olen huomannut olevani varsinainen keräilijäluonne. Ensimmäisenä aloin keräämään akileija-lajikkeita, sitten päivänliljoja ja pioneja, viime syksynä innostuin jopa pensashanhikeista, joista aiemmin en ole juuri välittänyt. Ostinkin pari eriväristä keltaisen lisäksi. Ja olisi kiva saada niitä lisää, kaikkia eri värejä...

  VastaaPoista
 3. Keräilijä taidan olla minäkin, mutta en minkään erityisen vaan kaikki kelepaa8) Monen värisiä yhtä lajia ja saman värisiä monta lajia ja erivärisiä lehtiä ja erimallisia lehtiä jajaja... Joitakin arkalaisiakin on joukkoon eksynyt vaikka varsinaisesti tahtoisin enempi sellaisia, jotka tosiaan pärjäävät ilman mitään temppuja - kaikki eivät sitten ole pärjänneetkään ja jotkus taas ovat yllättäneet pärjäämällä. Kaikkea kaunista on niin paljon ja kaikkea ei kumminkaan voi saada - vai voisiko?8]

  VastaaPoista
 4. Hienosti on jouluruususi talvehtinut - minä en ole ikinä edes uskaltanut yrittää ;)

  Ja kylvöjä oot tehnyt jo vaikka kuinka....kukas niitä täällä tekisi? Jospa ilma vähän lämpeisi, jotta pääsisi kasvihuoneeseen kylvöpuuhiin :)

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia Blogissasi! Mitä ihanuuksia sieltä sinun pihaltasi löytyykään! Mulla on pihalla sekalainen seurakunta kaikenlaista kasvia, osa kasvaa paremmin, osa kituvaisesti. Jaloangervot ja erilaiset pensasangervot menestyy, samoin jalopähkämö, pionit, ritarinkannukset ja purppurapunalatva. Niinkin tutut kasvit kuin nauhukset, pallolaukat ja tulppaanit onnistun jotenkin hävittämään... mutta aina uudella innolla yritän jotakin toista lajia. Oikein innostavaa kevättä toivottelee Eeviregina

  VastaaPoista
 6. Sari
  Irina
  Inkivääri
  Hanna
  Eeviregina,
  kiitos kommenteista:).

  VastaaPoista
 7. Ja nyt vähän pitemmästi:)
  Sari,niinpä se joskus tahtoo mennä,siirtelyksi.Käytännön syistä niinkuin sinulla nyt,tai sitten ihan vain esteettisistä...Minisaintpauliat on söpöjä,mutta jostain syystä saintpauliat on mun akilleenkantapää...En oo moneen vuoteen yrittänytkään ostella niitä,kun eivät ole meillä viihtyneet.Ehkä ne ei tykkää mun naamasta tai jotain:)

  Irina,mulla myös pensashanhikkeja keltaisena,valkoisena ja viime kevään hankinta Lovely Pink,jonka selviytymistä vähän jänskätän,jäi nääs valeistutukseen talveksi.Päivänliljoja on mullakin noin kymmenen eri lajiketta,ne hienot vaaleanpunaiset,valkoiset ja violetit eivät tahdo jaksaa kukkia toistamiseen täällä,tai ehkä en lannoita niitä tarpeeksi,mene ja tiedä.Erinäiset keltaiset kyllä kukkivat.Päivänliljatkin on jänisten herkkua,olen huomannut:(.


  Inkivääri,niin se taitaa joskus mennä,että välillä on ihan kypsä ja haluaa vain mahdollisimman helppohoitoisia kasveja ja pärjätkööt nirppanokat miten parhaaksi näkevät.Välillä taas oikein innostuu ja jaksaa tehdä ihme säätöjä saadakseen jonkun arkajalan viihtymään vähän pitempään näillä leveysasteilla:)


  Hanna,sinä taidat asua etelämpänä kuin minä:)Rohkeasti vain jouluruusun hankintaan,on ne niin upeita kasveja.Mä odotan nyt henkeä pidätellen,että mikä se vaalea mullassa piilotteleva uusi verso on,voisko se peräti olla nuppu...?Puutarhanhoito opettaa kärsivällisyyttä,en ole edes yrittänyt vielä kaivella sitä esiin saadakseni varmuuden:)

  Eeviregina,kiitos:).Mulla on ollut pitkä paussi jaloangervojen kans,nyt ajattelin kokeilla valkoisia uuteen metsäpuutarhaani,joka on tämän kesän ykkösprojektini.Purppurapunalatvan hankin toissa kesänä ja se kasvoi tosi nopeasti mahtavaksi pehkoksi.Tulppaanit ja pallolaukat mullakin hiipuu,koska en ehdi/jaksa/viitsi niitä oikealla tavalla käsitellä kukinnan jälkeen.Mutta narsissit rehottaa,kunhan niillä on riittävästi kevätkosteutta.Samoin sinulle ja teille kaikille muillekin ihanaa,innostavaa,sielua virkistävää kevättä kaikkien ihanien kasvien parissa:).

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)