tiistai 3. joulukuuta 2013

Back to London: Sissinghurst, part 1

Toukokuisena tiistaiaamuna Lontoossa suunnistimme Waterloon asemalle. Oli aika lähteä puutarhafriikin pyhiinvaellusmatkalle Sissinghurst Castleen, jonka puutarha on kirjailija Vita Sackville-Westin (1892 - 1962) ja hänen miehensä Harold Nicolsonin luomus. Maailmankuulu valkoinen puutarha lienee puutarhan tunnetuinta antia. Vita itse saavutti mainetta paitsi kirjailijana myös suhteellaan kirjailija Virginia Woolfiin.

Tämän lähemmäksi en vieläkään päässyt ;) London Eye junan ikkunasta kuvattuna.Toinen toistaan modernimpia - ja kenties kummallisempia? - rakennuksia nousee Lontoon keskustaan, tässä London Bridgen lähistöllä The Shard eli sirpale. Läntisen Euroopan korkeimman rakennuksen (310 m, 87 kerrosta) on suunnitellut italialainen arkkitehti Renzo Piano ja se vihittiin käyttöön heinäkuussa 2012. Tunnen syvää kunnioitusta ja myötäkauhua  ikkunanpesijöitä kohtaan, jotka roikkuvat kelkassaan tuolla maan ja taivaan välillä...Tunnin junamatkan ja varttitunnin taksimatkan jälkeen lähestyimme liput kädessä Sissinghurstin sisäänkäyntiä. Ilma oli toukokuiseksi hyytävän kylmä, tuulikin navakasti.


Sisäänkäynnin jälkeen avautuivat tämmöiset näkymät.Kiva korotettu kivikaukalo. Hmm...tuon tapaisenhan voisi askarrella ylijäämätiilistä ja sementtisäkillisestä...Ensi kesän projektilistan jatkoksi :)Primula auricula 'Sissinghurst'. Näitä olisi voinut ostaa kotiintuomisiksikin, mutta eipä näkynyt taimia. Taimivalikoimat olivat valitettavasti aika mitäänsanomattomat. Oli tarkoitukseni ostaa jotain muistoksi, mutta jäi sitten vain haaveeksi. Onneksi on paljon kuvia kuitenkin!


 Ihana pieni kurjenmiekkakaunotar.Elisabetin aikainen torni, jossa on mm. Vitan tunnelmallinen työhuone.
Jyhkeä tammiovi.

Tämmöisen semi-akileijan tahtoisin :)Ovatkohan Vita ja Harold istuskelleet tuolla penkillä ihailemassa aikaansaannoksiaan?Taas jonkin sortin mahoniaTämä lehmuskäytävä on Haroldin suunnittelema. Kevätkukat reunustavat käytävää.


 Torni eri suunnasta. Marjakuusiaitojen leikkaaminen on opaskirjan mukaan hermoja raastavaa hommaa :)
Ja tässä eteemme avautuu cottage garden auringonlaskun väreissään. Mulle puna-keltainen on aina ollut ihan hirveä värikombinaatio, esim Espanjan lippu särkee silmiä. Etukäteen ajattelin, että tämä osio Vitan puutarhasta ei varmaankaan anna mulle mitään, on vain semmonen läpikäveltävä juttu. Olinpa harvinaisen väärässä. Toki osuutta oli silläkin, että kasvivalinnat olivat mielenkiintoisia. Paljon tuttuja, mutta myös ennennäkemättömiä löytyi.


Keskipisteen katseenvangitsijoina neljä komeaa marjakuusta.
Idänunikoiden tukena maahan tökittyjä risuja


Yuma-tulppaanistakin piti saada kuva, vaikka se edustaa just sitä mun inhokki-väriyhdistelmää...
Tästä kohdasta tykkäsin hurjan paljon. Punaisen ja pinkin sävyiset tulppaanit, pikkuherukka, keltakirjava hakoneheinä, tyräkit, ja oispa nuo Pride of Kent- kurjenmiekatkin olleet kukassa, niin vau...Puheliaan taksikuskin mukaan kevät oli kaksi viikkoa myöhässä, normikeväänä oltais nähty enemmän kukkivia kurjenmiekkoja.Ihania miniunikoita.


Upea tulppaaniruukku koko komeuden keskipisteenä, ympärillään vanhat säntillisesti leikatut marjakuuset.

 Tämän kyllä tunnistin puupioniksi, mutta niitä Lontoon hujoppeja en :). Vasemmassa laidassa on kovasti samannäköinen kasvi, jonka tilasin keväällä Kauppilalta. Ukontatar, Persicaria microcephala, 'Red Dragon'.


Spookyn näköinen puu. Melkein odottais,että jonkin oksan takaa paljastuisi luudalla lentävä noita, tukka villisti tuulessa hulmuten...


Kaukasianpioni (Paeonia mlokosewitshcii) viihtyy Sissinghurstissa seuranaan mm tyräkkejä. Kuinkahan monta vuotta menee ennenkuin mun kitukasvuinen mlokosewitschii on noin muhkea...


Ei tämä tähän vielä lopu, mutta pidetään hengähdystauko. Nytkin kuvia tuli luvattoman paljon, mutta toivottavasti ette pitkästyneet.

Ihanaa joulukuuta kaikille viherpeukaloille <3

12 kommenttia:

 1. Näitä kuvia katselisi vaikka aamusta iltaan. Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Upeita kuvia! Tuo akileija näyttää ihan nukkeakileijalta, se on omallakin hankintalistalla:) Kiva idea nuo kepit unikoiden tukena!! Laittaahan niitä aina herneille, mutta mikseipä myös muille kasveille, jotka tukea tarvitsevat!!

  VastaaPoista
 3. Voi, että miten ihania kuvia! Kiitos tästä matkasta!

  VastaaPoista
 4. Voi kiitos hirmusti tästä reissusta, tuosta paikasta voin vain haaveilla enkä tule sinne koskaan pääsemään joten lämmin kiitos kun pääsin nyt mukanasi :) Ihania tunnelmia ja mielenkiintoisia kommentteja ja juttuja kuville, ihanaa!

  VastaaPoista
 5. Vita ja Harold Nicolsonin puutarha on minulle tuttu vain heidän poikansa kirjasta Erään avioliiton muotokuva. Pariskunta oli tarkka siitä, että kesyttömyys ja villikukat saavat levitä puutarhassa, rhododendronit korvattiin luonnollisemmilla azaleioilla ja ruusutkaan eivät saaneet sähköistää puutarhaa, vaan lempeästi vietellä.

  Vitan työhuone, jossa hän kirjoitti rohkeita kirjeitään rakastajalleen Virginia Woolfille. Miten sattuikaan, luen juuri Nigel Nicolsonin kirjaa Virginia Woolfista;)

  Kiinnostava kierros, kiitos. Huoh, olisipa itsellä puutarhuri;)

  VastaaPoista
 6. Voi iik, mitä herkkuotoksia ja matkatarinoita. Tuonne toivottavasti pääsen minäkin, haaveissa ihan puutarhoille pyhitetty reissu Englantiin ja ehkä joskus Irlantiinkin.

  VastaaPoista
 7. Lääh!! Eihän näihin kuviin voi kukaan pitkästyä! Laita lisää vaan, sanoo hän ja pyyhkii kuolat suupielistä.

  VastaaPoista
 8. Kuvathan loppuivat ihan liian aikaisin. Mahtava puutarha.

  VastaaPoista
 9. Miten tällaisiin kuviin voisi pitkästyä;)

  VastaaPoista
 10. Googletin red red rose -pionia ja löysin linkkivinkin kautta ihastuttavaan blogiisi. Kiitos hienosta kuvamatkasta! Jään lukijaksi mukaan.

  VastaaPoista
 11. Kiitos hienosta kuvakoosteesta :) Odottelen innolla lisää..

  VastaaPoista
 12. Sinulla on kyllä ollut upea ja elämyksellinen matka, josta riittää pikälle ammennettavaa ja annettavaa:)

  Hyvää Uutta Vuotta 2014 ja kukoistavaa puutarhakesää, jospa vaikka nähtäisiin kevään tai kesän mittaan.

  ps. niin oliko sinulla sitä nepalinhanhikkia:)?

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)