lauantai 17. huhtikuuta 2010

Kevään merkkejä osa 1

Ihana aurinkoinen kevätaamu,teeren kukerrus kuului rantajäältä. Iltapäivän linturetken saldona bongailtiin pelloilta useita hanhiparvia,joutsenia,kurkia,töyhtöhyyppiä,erinäisiä sorsalintuja,haukkoja ja paluumatkalla kevään ensimmäiset västäräkit,3 kpl:).
Eilen kävin tutkimassa pihan perältä kinosten alta paljastunutta Violet Hilliä ja löytyihän sieltä jo elämää: ekat posliinihyasintit varovasti kurkistelemassa ja lamoherukoissa isot punertavat silmut,kyllä vain:). Krookukset,narsissit,skillat ja tulppaanit piilottelevat vielä lumikerroksen suojissa.

Kylvöjäkin tein,multaan pääsivät tänään edellisessä postauksessa esitelty hopeasalvia,tummakurjenpolvi ja jaloängelmä. Lisäksi omalta pihalta kerätyistä lapinakileijan siemenistä osan kylvin hajakylvönä laatikkoon ja osan pistin jääkaappiin stratifioitumaan,ts siemenet kostean hiekan sekaan muutamaksi viikoksi,kylvetään,kun alkavat osoittaa elonmerkkejä.Aikomukseni oli kylvää ne syksyllä ja jättää kylvökset ulos saamaan luonnonmukainen kylmäkäsittely,mutta jostain syystä jäi tekemättä.Ajattelin yhden kylvöksen viedä nytkin ulos,lumihangen alle.Pitää kokeilla useammalla tavalla,josko jokin onnistuisi.Lapinakileija on mielestäni huikean komea akileija,ainakin sivupalkissa on kuva nuppuisesta sellaisesta.Nuput ovat ihanan utuisen vaaleanpunertavanlilahtavanvihertäviä ja avautuneet kukat aikanaan hehkuvaa violettia ja vaaleaa keltaista,kukat mukavan rotevia,ei mitään piiperoita.
Edit: Lisään tähän vielä kuvat sekä nupuista että kukkivasta lapinakileijasta.











Myös kaunokurjenmiekan siemeniä keräsin syksyllä,niille suunnittelin samaa käsittelyä.Ostin yhden taimen toissa keväänä ja se oli jo viime kesänä mukavasti rehevöitynyt ja kukki kauniisti.Laitetaanpas tähän kuva muistin virkistykseksi tai jos on vaikka jollekin ihan uusi tuttavuus.Jos kurjenmiekoista tykkäät,kannattaa hankkia!






Nopeasti on kyllä täälläkin lumet lähteneet sulamaan,reilu viikko sitten sain kahlata takapihalla haaroja myöten mennessäni leikkaamaan kuusia,nyt lunta on enää polven alle.Tosin takapakkiakin näköjään täytyy tulla; kurkkasin äsken ulos ja hokkuspokkus,maa valkoisena! Tuskin se sitä tulivuoren tuhkaa on:).

Näitä...

ja näitä odotellessa oikein mukavaa viikonloppua kaikille viherpeukaloille:).


5 kommenttia:

  1. Tuo lapinakileija on minulle vähän vieras. Säilyttääkö se lehdet kauniina koko kesän ?
    Meillä on hyvin samannäköistä esikkoa, kuin tuossa kuvassa. Se leviää tosi hyvin isommaksi mättääksi eli on varmaan jotain maatiaislajia...
    Ihanaa keväistä sunnuntaita sinullekin !

    VastaaPoista
  2. Kaunis pinkki pioni hurmasi heti alkuunsa.
    Kaunokurjenmiekkako se minunkin kurjenmiekkani on, luulin sitä saksankurjenmiekaksi. Suku on niin iso kai, että siinä on variaatioita, eroavat kovin vähän toisistaan.
    Oli ihana katsella kukkaloistoa.

    VastaaPoista
  3. Ompa kaunis tuo lapinakileija - en ole kuullutkaan moisesta kaunistuksesta!

    Sinä olet kyllä kerinnyt puuhailemaan vaikka mitä :) Kevällä saa kummasti uutta energiaa kaikenlaiseen puuhaan.

    Mekin ajateltiin pikkumiehen kanssa ennen töihinlähtöä tehdä vähän pihahommia, kunhan yöpakkanen nyt ensin hellittäisi....

    VastaaPoista
  4. Sari, kyllä lapinakileijan lehdet pysyy hyvännäköisinä koko kesän.Kukkii ihan alkukesällä,nuput noissa kuvissa olen kuvannut viime vuonna 25.5. ja avautuneet kukat viikkoa myöhemmin.

    Arleena,tuo pinkki pionikaunotar on Dr Alexander Fleming. Tuo kaunokurjenmiekka on mielestäni saksan- ja siperiankurjenmiekan "välimuoto", tämä siis täysin epävirallinen luonnehdinta!kukka muistuttaa enemmän siperiankurjenmiekkaa ja lehdet leveydeltään em väliltä,kasvutavaltaan ehkä enemmmän siperiankurjenmiekkamaiset.

    Hanna, lapinakileija viihtyy ihan oikeasti Lapissa asti,esim Inarissa olen nähnyt mahtavia kasvustoja.On niin ihanaa pitkän talven jälkeen päästä tekemään kaikkea,mitä sormet syyhyävät,virtaa piisaa vaikka mihin:).
    Terkkuja pienelle apulaisellesi:).

    VastaaPoista
  5. Kaksi uutta lukijaa näköjään ilmestynyt.Tervetuloa Marjamatilda ja Sammakkoprinssi:).

    VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)