keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kevään merkkejä.Signs of spring.




Ulkona ei tapahdu mitään näkyvää.Lämpötila pysyttelee sinnikkäästi miinuksella päiväsaikaankin.

Eiliseltä rautakauppareissulta tarttui mukaan kuusi uutta siemenpussia niiden entisten yli sadan, alle kahdensadan lisäksi...

Nothing happens outside. No spring. The temperature stays below zero day and night...Snow everywhere.
Yes, I do realize I already  have over hundred seedbags...but what is six more ;)







Täytyi siis pistää toimeksi sisällä!
So it's sowing time!







Aloittelin kylvöhommat toissapäivänä. Tässä laatikossa on pieni metsikkö douglas- tai hopeakuusia, en muista kummasta kuvan nappasin. Kaksikymmentä eri lajia pääsi multaan sinä iltana.








Maaliskuun puolella kylvetyistä ovat itäneet valkoiset kerrotut Chater's White-salkoruusut ja mustat yksinkertaiset ja pikkuruisia limenvärisen koristetupakan itusia alkoi erottua mullan pinnalta eilen.
Sown in March, white and black hollyhocks are growing.






Ihan kuin pikkiriikkisiä luutia? Kääpiösamettikukan siemeniä.
Like tiny broomsticks? Seeds of Tagetes.







Näistä oli juttua uudessa Kotipuutarhalehdessä. En ole koskaan oikein innostunut samettikukista, mutta nyt mieli muuttui. Nehän ovat suorastaan nerokkaita tappokoneita! Ajatella, ne houkuttelevat ankeroisia juuristoonsa ja ankeroisten saavuttua alkavat erittää tappavaa ainetta! Brilliant! Näitä heti minulle kun kerran tavoitteena on kukoistava hyötytarha. Lisäksi nämä voi syödä, maistuvat sitruunaiselta. Ja karkottavat kumppanuuskasveina muitakin öttiäisiä vihannesten kimpusta.
Syömisestä puheen ollen. Tänään havahduin mukavaan ilmiöön alkaessani laittaa ruokaa. Olin lähdössä tyhjentämään kukkuraista kompostijäteastiaa ja tyttäreni tuumasi, että se on liian pieni, täyttyy niin nopeasti. Ihan huomaamatta minunkin ruokavalio on keikahtanut yhä enemmän vegaanipuolelle. Tästä tietty seuraa se, että biojätettä tulee aiempaa enemmän ja sekajätteen määrä on mukavasti pienentynyt. Meinasin jo niin ahdistua, kun muovin keräys loppui ja tuntui, että siihen hukkuu. Valinnoistahan tässä vain onkin kyse. Onhan tämä myös hiljainen protesti tehokarjankasvatusta ja lihantuotantoa vastaan...

The reason why I want to grow Tagetes is because I'm planning to grow lots of veggies this summer and Tagetes are an excellent partnership plants. Bugs don't like them.






Energiasmoothie. Avocadoa, mansikoita, luonnonjogurttia, hunajaa, kauraleseitä ja rosmariinin oksa.
My energy smoothie. Avocado, strawberries, natural youghurt, honey,  oat bran and rosemary.






Ja takas kylvöhommiin!  Näistä sais melkoisen goottipenkin aikaan. Kenties teenkin sellaisen :)
 Black Magic-auringonkukkia, Nigra-salkoruusuja, Ebony- angelica sylvestris mikähän se on suomeksi, mustia harjaneilikoita ja unikoita, törmäkukkia ja tuoksuherneitä. Sekaan esim jotain hopeista...tai valkoista.
Back to business! These could make quite a gothic border. Black sunflowers, Sweet Williams, hollyhocks, poppies, sweet peas...







Jääkaapissa vain herkkupino kasvaa. 

 ( Rasioissa on siis kylmäkäsittelyn vaativia kylvöksiä, jotka viettävät muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen viileässä, minkä jälkeen ne siirretään ulos ja sitten vain odotetaan...ja odotetaan...ja odotetaan...eikä sais hermostua ja kipata rasioita tyhjäksi ennen aikojaan.) Jääkaapin ovessa on mystisten nyssyköiden pino, joissa on myös siemeniä kosteaan vermikuliittiin sekoitettuna.Myöskin ne saavat viettää viikoista kuukausiin nyssyköissä, minkä jälkeen ne kylvetään ja viedään ulos odottamaan itämistä.






Oispa enemmän tämmösiä rasioita, joihin tämä tammipuinen mullantasoitusväline sopii kuin nakutettu! Sais kerralla tasaista nurkkia myöten.







Tarvin toisen minikasvihuoneen, tämä on jo täynnä! Jaa mutta, hetkinen, entäs sitten, jos kaikki  kylvämäni 45 lajia ja lajiketta itää ja joudun koulimaan ne kaikki...Help! Help!
I need another mini greenhouse! Oh, wait a minute...I sowed 45 different species...what if everything grows...where shall I put all the individual pots??!!







Oonkohan mä urakkani jälkeen ansainnut lasillisen tätä? Teemaan sopivasti ;)  Oli pakko ostaa, kun on noin nätti etiketti. 
Cheers everyone!










Eilen tuli The Garden-lehti, jossa oli just kuin tilauksesta juttu Sissinghurstista. Jonne sivumennen sanoen olemme menossa tutustumaan toukokuussa :)  Jaa,käviköhän Pirkko Sissinghurstissa...Ehkäpä en nyt sit jatkakaan enempää aiheesta, totean vain, että S. on paljon enemmänkin kuin vain maailmankuulu White Garden. Saattaa olla, että laitan muutaman kuvan aiheesta alkukesästä.


Muita mielenkiintoisia juttuja, mitä lehdestä bongasin sen illalla selattuani oli, että narsisseista saatetaan tulevaisuudessa saada lääke Alzheimeriin. Käyköhän niiden katselu missään määrin ennaltaehkäisynä?
Ja toinen tosi positiivinen juttu, nimittäin ensi vuodesta lähtien brittilapset voivat valita puutarhanhoidon yhdeksi oppiaineeksi. Lasten tulee oppia käytännön taitoja ja tietoja kasvitieteestä voidakseen kasvattaa kasveja syötäväksi tai silmäniloksi. Loistavaa!




Tähän astisen perusteella täytyy sanoa, että vuorotteluvapaalla on mahtavaa :) Kolmas päivä pulkassa ja kaikki päivät on olleet toinen toistaan parempia.






Laitetaan nyt vielä loppuun tämä söpöliini <3 Mummun pikku kulta <3 Sunnuntaina kävi ensi visiitillä mummulassa pikku Lempi, kahdeksan viikkoa. Tätä väsyä edelsi vimmattu kumikoiran riepotussessio, josta kuvasin videon. Se pitäis varmaan jotenkin pienentää ennenkuin sen voi tänne laittaa. Osaisinkohan...jospa opettelen. Nyt kun on aikaa. Kun oon   v u o r o t t e l u v a p a a l l a :)
Granny's little Lempi, eight weeks. A labrador retriever.


Mukavaa viikkoa kaikille lukijoille, kävijöille, kanssaviherpeukaloille.
I hope you all have a lovely week.

41 kommenttia:

  1. Kateellisena ihmettelen, mihin saat nuo kaikki kylvökset laitettua, ennen kun on kesä???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei kaikki idä,syystä tai toisesta. Mutta onhan tuossa tuuskaamista ennenkuin nuo maahan saa istutettua :) Onneksi on tuo papan puoli tuossa,minne voi viedä osan esikasvamaan.

      Poista
  2. Ooh, onpa sulla sienenpusseja!
    Viime- ja toissakeväästä viisastuneena, en kylvä yhtäkään pussillista kun kaikki menee pieleen. Osa kasvoi liian aikaisin, liian honteloiksi ja osasta ei tullut mitään.
    Kylväkööt ne jotka osaa, minä ostan valmiit taimet! Ja sipulikukkia odottelen kovasti pihalle, niitä istutin syksyllä hurjan määrän.
    Sulaisipa tuo lumi nopsaan, että pääset paratiisiisi touhuamaan ihanalla vuorotteluvapaallasi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä lannistu,kokeile vaikka yks laji kerrallaan.Ainahan niitä vastoinkäymisiä tulee. nuo mainitsemasi on ne mihin varmaan melko moni törmää. Honteluutta voi ehkäistä kasvattamalla itäneet pikkutaimet viileämmässä ja valoahan ne tarvii myös. onneksi taimet voi ostaakin :) ja kyllä vain, sipulikukkia täälläkin odotellaan. Pitäisi olla melkoinen kukkaloisto täällä blogimaailmassakin tiedossa, niin paljon sipuleita kaikki syksyllä pihoilleen piilotteli :)

      Poista
  3. Voi että kun ihanaa touhua sinulla,, minulta on puutarhatyöt jääneet ..harmittaa niin kauheesti.. Nauti ja touhua ja minä nautin kuvistasi ..ja suloinen koira vauvelikin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miksi sinulta on puutarhatyöt jääneet,mutta onneksi on nämä blogit ja lehdet/kirjat joiden välityksellä voi ihailla erilaisia viljelmiä ja puutarhoja :)

      Poista
  4. Ai niin, nyt se alkoi! ONNEA! Siis vuorotteluvapaalle, ja kaikkiin projekteihin - aika pro viljelykset :-D Jääkaappi täys ja kaikki muutkin paikat!
    Voi harmituksen harmitus, että teillä on päivätkin olleet miinuksella. Höh. Toivon asianlaidan pikaista korjaantumista.
    Sissinghurst ei varmaan vielä ollut auki, sinne pääsee vain kesäkaudella. Se on sellainen kukkapuutarha, että talvella siellä ei oikein ole nähtävää ja maa on sellaista, että luulen sen menevän aikamoiseksi mutavelliksi jos paikassa liikutaan talvella. Mutta koska itsekin puutarhuroin mutaisella savimaalla, saan Sissinghurstista niin paljon toivoa... ;-) Samaan lopputulokseen siis tähtään, torni vain edelleen puuttuu.
    Vau mikä viini, siis tuotahan on ihan pakko hankkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila :) On ihan uskomattoman auvoisa olo, vaikka lumien sulamattomuus tahtoo vähän kiristää pinnaa pikkuhiljaa. Tyttäreni lohdutti toissapäivänä kertomalla,että kesä on kuulemma peruttu ja nyt alkaa uusi jääkausi :D Alan kohta uskoa sen...Lehden mukaan Sissinghurst on auki 1.3. alkaen marraskuuhun asti,olisi sinne päässyt,mutta jos ei siellä oikein näin aikaisin ole nähtävää, miksipä mennä. Sä oot kyllä semmoinen nikkari, että en yhtään ihmettele, jos joku kaunis päivä esittelet mennä viikolla pystyttämäsi tornin :) Kannattaa hankkia, on tosi hyvä viini.

      Poista
  5. Taisi karata käsistä nyt tuo siemenmäärä. No, toisaalta vuorotteluvapalla on paremmat mahdollisuudet pitää tuokin määrä hallinnassa.
    Goottipenkki kuullostaa hienolta. Itse perustin sellaisen aikoinaan ja kutsuin sitä dramaattiseksi penkiksi. Olen keventänyt sitä valkoisilla kasveilla. No, myöhemmin sinne on eksynyt myös muita värejä.
    Mielellään kuulen ja katselen kuviasi Sissinghurstista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tässä taisi käydä ;) Voi sitä koulimista ja ruukkurallia, mikä edessä on...Toivottavasti mun goottipenkistä tulee yhtä onnistunut kuin sinun.

      Poista
  6. Onnittelut vuorotteluvapaasta ! Ihanaa ! Mäkin hain jo viime kesäkuussa, ja sain just hylkäävän päätöksen talon yt-neuvotteluiden takia. Arvaat varmaan että itku tuli... Mutta oon saanut neuvoja, että ei kannata luovuttaa, pistän vielä kampoihin ja elän toivossa. Vuorottelu on kyllä huiman hieno tilaisuus, sillä mäkin elin syksyn ja talven.
    Olipas mukava lukea että koulussa voi opiskella puutarhanhoitoa - mahtavaa ! Meillekin Suomeen tämä !
    Ihanaa odotella tulevia kuviasi !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Voi miten ikävää, että sun hakemus hylättiin :( Toivottavasti kuitenkin pääset,peukkuja! onhan se vuorottelu niin mahtava juttu, että onneksi tämmöinen on tarjolla. Totta, myös Suomen koululaiset tarvitsisivat semmoisia kansalaistaitoja.

      Poista
  7. Vuorotteluvapaa on varmasti varsin rentouttavaa, kun mukavaa puuhaa löytyy kotoa eikä aika käy pitkäksi. Sulla on mahtava kasvukausi edessä nyt, kun voit pönkiä pihalla kelloon katsomatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä.Viihdyn kotona suunnattoman hyvin, koskaan ei tule aika pitkäksi.Paitsi ehkä lumen sulamista odotellessa...:( oih,sinä sen sanoit...<3

      Poista
  8. Oooo, olen vaikuttunut kylvöksistäsi :) Ja siemenpussivalikoimasi on vertaansa vailla. Mukavalta kuulostaa tuo vuorotteluvapaa, tosi hyvä juttu, että voit nyt paremmin keskittyä puutarhointiin. Fantastisia myös nuo tummat kasvit <3 Ihana koiravauveli!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä jäi paljon kylvettävää uloskin.Mutta hyvin huojentavaa,kun sai nuo kylvettyä, toivottavasti kylvöt onnistuu. Pitäisi olla ihana kesä edessä :) Pikku koira on hurmaava <3

      Poista
  9. No onneksi on jollain enemmän siemeniä, kuin mulla :)
    Välillä tulee mieleen, että mihinkä sitä taas on päänsä pistäny näissä kylvöhommissa, mutta kyllä taas kesällä nautin, kun tuoksuu ja maistuu ja siinä unhoittuu keväällä vuodatetut veri, hiki ja kyyneleet :) Löytäisinköhän minäkin tuota viiniä, sopis mullekkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja onneksi jollain on enemmän kuin mulla :) Välillä meinas nolottaa,kun noita siemenlaatikoita tutki...Saa nähdä kuinka paljon noita kaikkea saa vuodattaa ennenkuin kylvökset on onnellisesti kasvupaikoillaan :D Suosittelen, on tosi maukas viini.

      Poista
  10. Olipa kaikkea kivaa, yritän muistaa kaikki mieleennousseet kommentit... Ihana tasoitin, mahtava viinipullo, hurjasti hienoja siemeniä, hauskan paljon koulittavaa tiedossa ja huippusuloinen koira. Ja samettikukat ovat mustakin ihan supermahtavia :)

    Iloista ja kivaa vuorotteluvapaata sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskan paljon koulittavaa tiedossa, todellakin :D Ja ruukkurallia :D:D No, nyt tai ei koskaan, nyt on aikaa.

      Poista
  11. Voi mahdoton mikä määrä siemeniä > taimia > kasveja :) Lempi on suloisuuden maksimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tulee onnistumisia taimirintamalla. Lempi <3

      Poista
  12. Olipas siinä paljon kaikkea ihanan keväistä.

    Nuo tummanpuhuvat kukkaset näyttävät upeilta ja dramaattisilta, varmasti sopisivat hienosti hopeisten tai valkoisten sävyjen kylkeen :) Pikku koiruus on aivan hurmaava!

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onhan niissä tummissa kukissa ja kasveissa draamaa vaikka muille jakaa. Mutta vaativat kyllä vähän raikastusta. Kiitos,samoin sinulle :)

      Poista
  13. mahtavasti siemeni ja kylvöksi!! On näämmä otettu vuorotteluvappaasta kaikki irti :)))
    Tuosta sain inspistä kylvää itsekin nekin, joita en aikonut kylvää ;)
    Kyllä me täällä V-vyöhykkeelläkin osataan !
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainakin yritetty ;) Onhan se into kova, täällä pohjoisessakin. Tsemppiä vain kylvöpuuhiiin!

      Poista
  14. Ihanat kuvat sun kevättouhuista. Toi jääkaappaikuva sai mut kyllä nauramaan.. Niin tuttua, joka paikkaan ne taimet tiensä löytää. Ja perheen jäsenten on opittava ettei kaikkea saa syödä mitä kaapeista löytyy. Ei ainakaan jääkaapista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta,kannattaa katsoa tarkkaan,mitä suuhunsa pistää :)

      Poista
  15. Olipa asiapitoinen ja mielenkiintoinen postaus. Meille on tullut viime aikoina tavaksi keittää porkkanoita ja syödä niitä tuhdin salaattiannoksen kanssa. Ei siinä lihaa tule kaivanneeksi. Porkkanat ovat tosi herkullisia keitettyinäkin.
    Hieno etiketti viinipullossa, ei ihme, että tarttui mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasviksilla pärjää kyllä vallan mainiosti,niitä on niin paljon saatavilla. Meillä tulee wokattua paljon, varsinkin tyttäreni on oikea wokkitaikuri, nam. Melkein mitä tahansa voi heittää wokkipannuun. Ja kohta -ellei se jääkausi kuitenkaan oo vielä koittanut- saa hakea salaattiin vaikka mitä lisuketta ulkoa.

      Poista
  16. Siinäpä sitä touhua riittää!!! Oi,mikä mummutettava:) Onnea vuorotteluvapaasta! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,Maarit. Samoin sinulle mukavaa viikonloppua.

      Poista
  17. On muuten hienoa seurata sinun erikoisempien kasvien kasvatteluasi :)

    VastaaPoista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  19. Aoitko käydän moottoripyöräilemässä vapaasi aikana? Mitä leijonamiehelle kuuluu, oletko piilottanut hänet kukkien sekaan, kun hänestä ei ole blogeissasi enää mitään? Mukavia moottoripyöräreissuja, ehkä tapaamme jossakin päin Suomea. T. Tunturin tytöt

    VastaaPoista
  20. Empäs käynyt Sissinhurstissa, mutta onneksi sinä varmaankin sen pian täällä esittelet?
    Kom eet on kasvatuksesi ja goottipuutarhan kohdalla sydämeni hyppäs ylimääräisen kerran ilosta. Ooh, mitä kaikkea ihanaa...

    VastaaPoista
  21. Minä kun luulin että meillä notkuu jo joka nurkka taimia :) Jo on komeat viljelmät! Alkoi kiinnostaa mainitsemasi samettikukkien hyötykäyttö.

    VastaaPoista
  22. Oi mummum pikku Lempiä♥ Minulla on ollut samanlainen ennen suuriruhtinatar Olgaa ja hänen nimensä oli Julia. Onnea sinulle!

    Tiina, kerro minulle, mikä mättää, kun vuodesta toiseen tuoksuherneet kasvavat heikosti. Aina olen liottanut siemenet ja joku, sinäkö, sanoi, että vaikka istuttaa ulos ruukkuun, mullan pitää olla lämmin. Pitääkö lannoittaa? Esikasvattamaan en tänäkään vuonna ehdi monista syistä. Niistä tulee ihan hujoja ja eivät kasva terhakkaasti telinettä kiipeillen, eivät kuki hyvin. Lapsena kun niitä maassa kasvatin, aina olivat runsaassa kukassa ja todella upeita.

    VastaaPoista
  23. I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this site is in fact fastidious.



    Feel free to surf to my blog post - sconces

    VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)