perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vapaa! I'm free!
Pitkästä aikaa ikkunallani on tämmöinen ihanuus, kamelia.


 Tämä kuuluu mielessäni semmoiseen kukkien kukka-kategoriaan, jossa ovat myös gardenia ja amatsoninlilja. Upeita vanhoja huonekasveja. Jos asuisin jossain lauhkeammalla vyöhykkeellä, esim. etelä-Ruotsissa tai Brittein saarilla, mun puutarhasta löytyisi varmasti kamelioita kaikissa punaisen sävyissä, valkeina, yksinkertaisina ja kerrottuina.Puu kaatuu! Ensimmäisiä vuorotteluvapaapäiviä juhlistin käymällä rantaäyräälle versoneen mäntymetsikön kimppuun. Ikkunasta katsoessa ei ollut enää merinäköalasta mitään tietoa. Käsisahallakin saa selvää jälkeä! Sähkösahakin on, mutta en jaksanut alkaa viritteleen jatkoroikkaa - tai useampaa - ja moottorisaha on mielestäni niin pelottava kapine, että siihen en suostu koskemaan.

Väliaikakatsaus.


 
 
 

Muutaman tunnin rehkittyäni täytyy päästä oikaisemaan selkää ja metsään koiran kanssa. Ilahdun aina löytäessäni  hienon vanhan haavan, pohjoisimpana viihtyvän jalopuun. Moni tosin mieltää haavan vain roskapuuksi. Ja onhan sillä ärsyttävät piirteensä, pahimpana tolkuton juurivesojen puskeminen. Meidän tontilla haapoja piisaa, paikan nimikin on Haavikko.


Uurteista runkoa on pakko käydä aina koskettamassa. Tässä koristeena kaunista sammalta. Haapa toimii ikääntyessään kotina monenmoisille öttiäisille ja tarjoaa ravintoa linnuille.Mmjahah, tätäkö me nyt ihaillaan?

 
 
 
 
Hmmhmmhmm, mitähän jännää tuolla ois... 
...blääh, kyllästyttää tässä istuaaaa...Sano jo "vapaa"!!Jännempää päästä kaivamaan!
Eilen vietettiinkin Lunan kanssa laatuaikaa ruusupensaassa! Etupation vieressä riehaantunut rugosaruusu Roseraie de l'Hay pääsi siistittäväksi. Yhtenäisen monta metriä leveän pensaikon tilalle muotoutui neljä erillistä pensasta, joiden väleihin tulee jotain kivaa ennestään kasvavien ritarinkannusten lisäksi.


 
 
Jotkut oksat ylittivät sekatöörieni kapasiteetin enkä viitsinyt lähteä hakemaan sisältä järeämpiä oksasaksia vaan siirryin eteenpäin leikkelemään. Kohta Luna alkoi silputa tehokkaasti paksua oksantynkää. Taisinkin saada - en vain valkoistapaimenkoiraa - vaan samassa kaupassa myös oksasilppurin :) onneksi ei ollut piikkinen verso, ei tullut suu kipeäksi.
Kissatkin kävivät haistelemassa kevättä. Luna yritti  haastaa molempia riehakkaaseen hippaleikkiin, mutta sanomattakin selvää, ettei kissoja huvittanut.
Kevät edistyy hitaasti, mutta toisaalta, eihän tässä oo mihinkään kiirettä. Eilen sain jo haravoitua monta tuntia, normikeväänä täällä päästään haravointipuuhiin vasta vappuna tai äitienpäivänä, joten sikäli ollaan aikataulussa kivasti edellä.Leeviltä taitaa alkaa veto loppua...:( Kirjoitinkin viime kesänä sen munuaissairaudesta ja loppuelämän kestävästä lääkityksestä. Talvella tuli uusia oireita, joiden takia käytin sitä eläinlääkärissä. Munuaistilanne oli pysynyt ennallaan, ei parantunut, mutta ei pahentunutkaan. Leevi piti ja pitää edelleen päätä vinossa, joten epäilin korvatulehdusta, mutta mitään siihen viittaavaa ei löytynyt. Antibioottikuuri aloitettiin kaiken varalta, sopivaa ei kuitenkaan löytynyt, oksentelu ja mahaoireet alkoivat välittömästi. Päätin, että vanhaa kissaa ei kiusata enempää, mennään nyt päivä kerrallaan entisillä konsteilla ja niin kauan kuin ruoka ja vesi maistuu eikä kissa vaikuta kivuliaalta, se riittää meille. Aivokasvaimen mahdollisuuskin kävi mielessä. Selviä tasapainohäiriöitä on välillä ja pää on tosiaan vinossa. Korvaa se ei kapsuta, joten ei se ainakaan kipeä ole. Jos jollakin on kokemuksia tällaisista vaivoista, vinkkejä otetaan vastaan.
Illalla haravoin  meidän talon eteläpuolella luonnontilassa olevaa aluetta, josta saisi helposti kehiteltyä jotain kivaa lehtomaista...Luonnostaan siinä kasvaa pihlajia, tuomia, haapoja ja yksi raita, joka niin ikään on mulle arvokas aarre. Olen tilannut monenlaisia uusia pensaita, joista löytyy yhtä ja toista tälle alueelle sopivaa. Toissa keväänä istutin metsälehmuksen, joka on myös yksi lempipuistani, ja viime kesänä vuorijalavan ja purppurakuusen. Lehmuksen silmut alkavat jo pullistua, ilta-aurinko paistaa lämpimästi niihin.
Ihana kevät, ihana unelmien aika - ja mikä parasta, kohta pääsee toteuttamaan niitä unelmia. Auvoisaa viikonloppua kaikille viherpeukaloille :)

20 kommenttia:

 1. Kaunis kukka kameliassa!
  Mukavaa vuorotteluvapaata!

  VastaaPoista
 2. Ihana tuo kamelia! Hyvää vuorotteluvapaata! Minullakin alkamassa reilun kuukauden kuluttua.

  VastaaPoista
 3. Kuvien lataus tökki, joten piti vaihtaa välillä selainta Mozillasta Exploreriin ja blogger päätti kuitenkin julkaista osan postauksesta ennen aikojaan...Kiitos, oon kyllä niin onnellinen vapaastani. Saraheinä, sinullakin alkaa ihanaan aikaan vapaa :)

  VastaaPoista
 4. Haapa on minulla ihan ykkössuosikkeja lehdossa ja tontin reunoilla. Siitä on niin monenlaista hyötyä sekä muiden puiden terveydelle että eläimille, että tarina on pitkä. Suomalainen metsäpuutarhakin siitä jotain mainitsee mennen tullen.

  Olen niin hirveä kisäkukkakiller, että tuo upea kamelia kuolisi minulla viikossa. Tänäänkin oli pakko ostaa uusi muratti kuoliaaksi kiduttamani tilalle, sillä ihan pakko olla myös sisällä jotain vihreää.

  Oi, lemmikit tekevät kodin!

  Mukavaa viikonloppua sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Ja onnea ja iloa vuorotteluvapaalle!

   Poista
  2. Onpa kiva kuulla,että sinäkin tykkäät haapapuista. Eipä ne kaikki sisäkukkahankinnat oo kovin pitkäikäisiä,mutta tuon kamelian suhteen mulla on suunnitelma :) kiitos,oon jo odottanu niin kovasti tämän toisen vapaajakson alkua ja tässä ollaan,koko ihanuus edessä :)

   Poista
 5. Kamelia on kuin jostain vanhasta suomalaisesta elokuvasta. Tosi kaunis!
  Voi Leeviä, en tiedä mitään vinkkejä, mutta toivottavasti asia pian selkenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamelioissa on sitä jotain. Leevin kanssa tosiaan katellaan nyt päivä kerrallaan ja toivotaan parasta.

   Poista
 6. Mukavaa vuorotteluvapaata! Pääset nauttimaan keväästä.

  Meillä on eilen kaatunut pari isoa kuusta ja kohta kaatuu haapa. Muuten kärsisi juuristo tulevan kaivurin käymisen takia.Onneksi puut eivät meiltä vielä lopu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,oon nauttinut jo tästä ekasta viikosta suuresti ja tästä se vain paranee :) On ihanaa,kun on isoja puita tontilla,sääliksi käy nuo pelloille ahdetut uudet omakotitalokeskittymät,joilla ei ole puun puuta lähimaillakaan...

   Poista
 7. Antoisaa vapaata! Nyt voi hyvällä vireellä tehdä vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Totta,lista on pitkä,mutta se on vain mun mielessä eikä mitenkään sitova,teen mitä jaksan ja ehdin,kaikki suunniteltu on kuitenkin erittäin mieluisaa ja odotettua.

   Poista
 8. Toivottavasti Leevi voi paremmin. Mukavaa vuorotteluvapaata...jospa minäkin joskus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei paremmin,mutta ei onneksi huonomminkaan. Ihan pirteä se on vaivoista huolimatta. kiitos, suosittelen kyllä vuorotteluvapaata lämpimästi kaikille,jos vain mahdollista.

   Poista
 9. Ihanan punainen kamelia, kaunis on ! Nauti vapaasta, se on ihanaa ! (mulla alkaa pian toinen jakso, ja kyllä niin jo oon odottanut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin kyllä,sekä kameliasta että vapaasta :) mulla on myös toinen jakso ja talvella sitten viimeiset neljä kuukautta. Onpa kiva,että sinullakin alkaa kohta!

   Poista
 10. Voi, vuorotteluvapaa ja puunkaatoa! Sinun kelpaa nyt! Ihanalta kuulostaa arkesi, kisulaisesi sairaudesta huolimatta. Mitä mainiointa kevään odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin onnekas olo,kun saa tehdä omia juttuja kaikessa rauhassa ja odotella kevään kunnolla alkavan. Sinulle on edellisessä postauksessa haaste,en oo päässyt jättämään kommenttia blogiisi,blogger on tökkinyt monta viikkoa.Tartu haasteeseen,jos ehdit ja viitsit.

   Poista
 11. Hyvää ja ihanaa ja antoisaa ja kaikinpuolin upeaa vuorotteluvapaata! Suloisilla lemmikeilläsi on nyt emäntä seurana aiempaa enemmän, nekin varmasti nauttivat.

  VastaaPoista

Mukava kun pistäydyit.Pienikin viesti ilahduttaa aina:) Thank you for your visit, welcome back :)